ΓΕΝΙΚΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΗΛΕΙΑΣ


Σύσκεψη πραγματοποιήθηκε προ ημερών στα γραφεία της Τ.Ο. ΣΥΡΙΖΑ Ήλιδας όπου συμμετείχαν μέλη του τομέα υγείας ΣΥΡΙΖΑ ΕΚΜ ΗΛΕΙΑΣ, με θέμα την κατάσταση στο Νοσοκομείο Αμαλιάδας μετά την κοινή υπουργική απόφαση (ΦΕΚ 3499/ 31-12-2012) της συγχώνευσης του νοσοκομείου με τα αντίστοιχα του Πύργου και των Κρεστένων. Συγκεκριμένα, τα νοσοκομεία ΚΑΤΑΡΓΟΥΝΤΑΙ ως αυτοτελή νομικά πρόσωπα και προκύπτει ένα ενιαίο Ν.Π.Δ.Δ. που περιλαμβάνει και τα τρία νοσοκομεία του νομού, μαζί με συγχωνευμένους  τους οργανισμούς τους και ενιαίο ΑΦΜ.
Οι δομές και οι υπηρεσίες υγείας προς τους κατοίκους της Αμαλιάδας και της ευρύτερης περιοχής  συρρικνώνονται αφού το κύριο βάρος της ήδη μειωμένης χρηματοδότησης θα δοθεί στο κεντρικό  συγκρότημα του Πύργου. Πρόκειται για μια τραγική εξέλιξη η οποία θα οδηγήσει αφενός στην πλήρη υποβάθμιση της ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης των κατοίκων και αφετέρου σε μετακινήσεις εργαζομένων και απολύσεις.
Η δυναμικότητα των 100 κλινών που έχει το Νοσοκομείο της Αμαλιάδας  είναι σε πλήρη αναντιστοιχία με τις θέσεις Ιατρικού-Νοσηλευτικού και Διοικητικού προσωπικού που υπηρετούν σε αυτό. Αβέβαιη είναι η αναπλήρωση των κενών που δημιουργήθηκαν από συνταξιοδοτήσεις αλλά και από λήξη συμβάσεων επικουρικού προσωπικού. Παρατηρούνται σοβαρότατες ελλείψεις σε βασικές ιατρικές ειδικότητες όπως: αναισθησιολόγου, ορθοπεδικού, χειρουργού, ακτινολόγου καθώς και προσωπικού για το μικροβιολογικό  εργαστήριο με αποτέλεσμα το Νοσοκομείο Αμαλιάδας να αδυνατεί να καλύψει τις εφημερίες του. Πλήθος προβλημάτων επίσης παρατηρούνται στην προμήθεια  υλικών, φαρμάκων, με αποτέλεσμα να καθυστερούν ή ακόμα και να αναβάλλονται  εγχειρήσεις βάζοντας σε κίνδυνο την υγεία των πολιτών.
Στόχος της συγκυβέρνησης το επόμενο διάστημα είναι, μέσα από τις περιβόητες «αξιολογήσεις» δομών, υπηρεσιών και προσωπικού, να περάσει σε ένα ΝΕΟ ΚΥΜΑ ΣΥΓΧΩΝΕΥΣΕΩΝ–ΚΑΤΑΡΓΗΣΕΩΝ νοσηλευτικών μονάδων, τμημάτων, παραχώρησης και άλλων υπηρεσιών (αυτή τη φορά κλινικών τομέων) στους επιχειρηματικούς ομίλους. Σοβαρά ερωτήματα τίθενται πλέον  για το μέλλον της νέας πτέρυγας του νοσοκομείου μας!

Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ θέτει το πρόβλημα στην πραγματική του διάσταση και απαιτεί από την πολιτεία την ανάλογη ανταπόκριση προς όφελος των πολιτών. Για άμεση χρηματοδότηση του ΕΣΥ, του ΕΟΠΠΥ, των ασφαλιστικών ταμείων και των υπηρεσιών πρόνοιας, πρόληψης και ψυχικής υγείας.
  • Καμία ανοχή στη Μνημονιακή πολιτική που διαλύει τη δημόσια υγεία και παραδίδει το δημόσιο πλούτο στις ορέξεις του ιδιωτικού κεφαλαίου.
  • Καμία ανοχή στους τοπικούς άρχοντες που με τη στάση τους να εφησυχάζουν τους πολίτες παίζουν το παιχνίδι της κυβέρνησης.
  • Καλούμε τη δημοτική αρχή να φέρει το θέμα  του Νοσοκομείου προς συζήτηση στο δημοτικό συμβούλιο. Άμεσα να πάρουν θέση όλοι εκείνοι που στην πρόσφατη κινητοποίηση ενάντια στο ενδεχόμενο κλεισίματος-υποβάθμισης του νοσοκομείου Αμαλιάδας, από το βήμα της συγκέντρωσης στην πλατεία με αλαζονικές δηλώσεις διαβεβαίωναν περί του αντιθέτου. 

Άμεσο καθήκον  μας είναι να αγωνιστούμε για υπηρεσίες υγείας που θα είναι προσβάσιμες στους κατοίκους της ευρύτερης περιοχής.   Η δημιουργία ενός μετώπου υπεράσπισης του δικαιώματος στην υγεία για όλους, ενός μετώπου που παλεύει για τη σωτηρία των δημόσιων δομών υγείας αποκτά σήμερα βαρύνουσα σημασία και  πρέπει να αγκαλιάσει όλη την κοινωνία, να αναπτυχθεί σε κάθε περιοχή, πόλη και γειτονιά και να προχωρήσει σε ανοικτές πρωτοβουλίες, δράσεις και κινητοποιήσεις.

·        Αντιστεκόμαστε στη συρρίκνωση του Νοσοκομείου Αμαλιάδας!
·        Όποιοι τυχόν έχουν σχέδια έξω από τα συμφέροντα της τοπικής κοινωνίας θα μας βρουν απέναντί τους!
·        Να μην ερημώσουν κι άλλο από προσωπικό τα νοσοκομεία και τα κέντρα υγείας!

T.O. ΣΥΡΙΖΑ ΕΚΜ ΗΛΙΔΑΣ


.