ΣΕ ΕΓΚΑΤΑΛΕΙΨΗ η ΑΡΧΑΙΑ ΗΛΙΔΑ


 Δελτίο Τύπου της Βουλευτού Ηλείας του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ του Νομού Ηλείας
                                    Έφης Γεωργοπούλου-Σαλτάρη


         Επίσκεψη  και συνάντηση με τους εργαζόμενους πραγματοποίησε η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ του Νομού Ηλείας  Έφη Γεωργοπούλου-Σαλτάρη στην Αρχαία Ήλιδα την Παρασκευή  4-1-2013.
    Στη διάρκεια της ενημέρωσης  διαπιστώθηκε η αναγκαιότητα συνέχισης των έργων συντήρησης  του αρχαιολογικού  χώρου  με την κατάλληλη υλικοτεχνική υποδομή.
Διαπιστώθηκε, επίσης, ότι δεν υπάρχει εξειδικευμένο  προσωπικό (συντηρητές αρχαιοτήτων) για τη συντήρηση των ευρημάτων, ενώ αρκετοί  εργαζόμενοι βρίσκονται υπό καθεστώς ομηρίας και για πολύ μεγάλα χρονικά διαστήματα παραμένουν απλήρωτοι.
     Ένα από τα μεγάλα προβλήματα παραμένει η χαμηλή  επισκεψιμότητα του Αρχαιολογικού χώρου και του Μουσείου αφού δεν υπάρχει σχεδιασμός  για την
γνωστοποίηση και σύνδεση  της περιοχής  με τους επισκέπτες του Νομού μας δια μέσου των λιμανιών Κατακώλου και  Κυλλήνης. Η ολοκλήρωση   της Ολυμπίας Οδού  θα έδινε  ώθηση σε έναν τέτοιο σχεδιασμό, που έχει ανάγκη η περιοχή, αλλά οι πρόσφατες εξελίξεις  με το σταμάτημα του έργου στην Πάτρα παραπέμπουν κι αυτήν στις  καλένδες.
    Η Αρχαία Ήλιδα, παρ’ όλο που κατά το πρόσφατο παρελθόν έχει γίνει αντικείμενο εξαγγελιών για την περαιτέρω ανάδειξή της  δεν φαίνεται να έχει καμία προοπτική για τη συνέχιση του ανασκαφικού έργου. Μόνον το1/100 του ανασκαφικού έργου έχει υλοποιηθεί. Ο μειωμένος προϋπολογισμός για τον Πολιτισμό, από την τρικομματική μνημονιακή κυβέρνηση,  έχει ως θύμα και την Διοργανώτρια  πόλη των Ολυμπιακών Αγώνων στην Αρχαιότητα.
   «Στον αέρα», επίσης, έμεινε και οι βαρύγδουπες  υποσχέσεις  για «γενναία» επιχορήγηση από το Δήμαρχο  Ήλιδας, κύριο Λυμπέρη, επιχορήγηση η οποία θα μπορούσε να υλοποιήσει την ανασκαφή  και ανάδειξη των Γυμναστηρίων του αρχαιολογικού χώρου  με την απαλλοτρίωση των ιδιοκτησιών μέσα στις οποίες βρίσκονται.
    Φωτεινή εξαίρεση αποτελούν τα προγράμματα που υλοποιούνται στο νέο Μουσείο με τα σχολεία της περιοχής και των όμορων νομών. Προγράμματα με ελάχιστο κόστος αναλώσιμων και πρώτων υλών που δυστυχώς και αυτά πολλές φορές δεν μπορούν να καλυφθούν.
   Οι αρχαιολογικοί χώροι του Νομού μας έχουν μέγιστη σημασία και αξίζουν της ίδιας προσοχής της Πολιτείας. Ωστόσο κάποιοι αρχαιολογικοί χώροι( όπως η Αρχαία Ήλιδα)  κατατάσσονται από το  Υπουργείο  Παιδείας, Θρησκευμάτων, Πολιτισμού και Αθλητισμού σε δεύτερη ή  τρίτη κατηγορία και άλλοι   «καταχώνονται» αντί να αναδεικνύονται, σύμφωνα με την απάντηση του Αναπληρωτή Υπουργού Παιδείας, Θρησκευμάτων, Πολιτισμού και Αθλητισμού κ. Κ.Τζαβάρα για την περιοχή της Τριανταφυλλιάς Ήλιδας.
     Για τον ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ   οι αρχαιολογικοί χώροι του Νομού μας πρέπει να  γίνουν σημείο αναφοράς  και να  συνδεθούν με την προώθηση του τουρισμού , πολιτιστικών δράσεων και  αγροτικών προϊόντων  για όφελος  των  τοπικών  κοινωνιών






.