ΟΜΙΛΙΑ ΕΦΗΣ ΓΕΩΡΓΟΠΟΥΛΟΥ-ΣΑΛΤΑΡΗ, ΒΟΥΛΕΥΤΗ ΗΛΕΙΑΣ ΤΟΥ ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ στην ολομέλεια της Βουλής 24-1-2013 για το Κοινωφελές Ίδρυμα «Ερρίκος Ντυνάν» και για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν τα νοσοκομεία του Νομού Ηλείας.
Καλούμαστε σήμερα για άλλη μια φορά να τοποθετηθούμε απέναντι σε μια προειλημμένη απόφαση, σε άλλη μια πράξη νομοθετικού περιεχομένου που απλώς ζητάει επικύρωση από τη Βουλή. Δεν θα σταθώ στο καθεστώς που τείνει να γίνει βιομηχανία παραγωγής πράξεων νομοθετικού περιεχομένου για έκτακτες ανάγκες σε καιρό ειρήνης. Άλλωστε, πολλοί από τους συναδέλφους μας στο ΣΥΡΙΖΑ έχουν κάνει εκτενή αναφορά και ανάλυση στο θέμα. Για το συγκεκριμένο νομοσχέδιο υπάρχει η δικαιολογία της σπουδής για να αντιμετωπιστούν οι εξαιρετικά επείγουσες και απρόβλεπτες ανάγκες του Κοινωφελούς Ιδρύματος ΕΡΡΙΚΟΣ ΝΤΥΝΑΝ και ακόμη τρία άρθρα.
Θα σταθώ στο πρώτο άρθρο που αναφέρεται σε αυτό το Ίδρυμα, το οποίο  πριν από λίγα χρόνια ήταν το κόσμημα στο χώρο της υγείας, με υψηλή ζήτηση λόγω του υψηλού επιπέδου προσφερόμενων υπηρεσιών. Ήταν ένα νοσοκομείο του Ερυθρού Σταυρού που ιδρύθηκε μετά την παραχώρηση περιουσιακών στοιχείων του και από δωρεές πολιτών. Σήμερα κατάντησε να είναι με πενήντα ασθενείς και με τους νοσηλευτές να φέρνουν από το σπίτι τους αναλώσιμα υλικά για την προστασία τους και για να κάνουν τη δουλειά τους. Είναι ένα νοσοκομείο το οποίο εδώ και μερικά χρόνια έχει γίνει φέουδο εξυπηρέτησης συμφερόντων και βολέματος «ημετέρων». Είναι ένα νοσοκομείο το οποίο έχει χρέη πάνω από διακόσια εκατομμύρια ευρώ σε προμηθευτές και οργανισμούς. Σημειωτέον, το νοσοκομείο αυτό δεν έχει πληρώσει ποτέ ΔΕΗ. Πρόκειται για ένα νοσοκομείο με παχυλούς μισθούς για κάποιους εργαζόμενους, ιδιαίτερα προκλητικούς για την ελληνική πραγματικότητα. Πρόκειται για ένα νοσοκομείο με δυσανάλογο αριθμό διοικητικού και νοσηλευτικού προσωπικού. Ο αριθμός των εργαζομένων –που, από τα πιο υπεύθυνα χείλη, έχει πολλές αποκλίσεις - είναι πάνω κάτω χίλιοι με χίλιοι εξήντα. Από αυτούς, περίπου εξακόσια άτομα είναι διοικητικοί υπάλληλοι, ενώ τριακόσια είκοσι άτομα –εξ όσων πληροφορούμαστε - είναι νοσηλευτικό προσωπικό! Η κακοδαιμονία αυτού του θέματος συμπληρώνεται και από κάποια άτομα - απ’ ό,τι έχουμε πάλι πληροφορηθεί, πάνω από εκατό - τα οποία πληρώνονται χωρίς να δουλεύουν. Σε αυτό προστίθεται η προκλητική μεταχείριση υψηλών προστατευομένων και μελών των οικογενειών τους με δωρεάν παραμονή και θεραπεία. Η διαχείριση ενός τέτοιου νοσοκομείου έχει μπει κι αυτή στη χορεία των ρουσφετολογικών ανομιών ενός πλήθους οργανισμών και υπηρεσιών. Ποτέ δεν θελήσατε να εξυγιάνετε και να εξορθολογήσετε δομές τουλάχιστον εκεί που υπήρχε και καπνός και φωτιά. Πώς εξηγείτε ότι το θέμα του νοσοκομείου έχει έρθει αρκετές φορές στην αρμόδια Επιτροπή και παλαιότερα και είχαν επισημανθεί οι κακοδαιμονίες, χωρίς να έχει γίνει τίποτα; Πώς εξηγείτε ότι υπήρξε η έκθεση Λιαρόπουλου και η έκθεση του ΣΔΟΕ και όλα κρατιούνται ακόμα επτασφράγιστο μυστικό; Υπάρχει, φαίνεται, ταλέντο στις αποκρύψεις και στο καταχώνιασμα.
Κανείς δεν ευθύνεται για τίποτα και πουθενά; Ισχύει το «Ο γέγονε γέγονε» σε αυτή τη χώρα; Γνωρίζουμε ότι το θέμα έχει πάρει το δρόμο της Δικαιοσύνης και αναμένουμε τα αποτελέσματα. Έρχεστε τώρα και εκπέμπετε SOS για να μην κλείσει το νοσοκομείο και για να μην απολυθούν οι εργαζόμενοι. Η βιασύνη, βέβαια, είναι για να πουληθεί μια ώρα αρχύτερα και να τελειώνετε από το άγος. Γι’ αυτό το λόγο, δεν γίνεται πουθενά αναφορά στον τρόπο διάσωσης του νοσοκομείου αυτού. Η αιτιολογική έκθεση βρίθει προτάσεων του τύπου «Δεν υπάρχει…». Δεν υπάρχει απάντηση για τη βιωσιμότητα, τις συνέπειες, κ.τ.λ. Παραχωρείτε, λοιπόν, κομμάτι - κομμάτι το μείζον κοινωνικό αγαθό μιας ευνομούμενης Πολιτείας, την υγεία, βήμα - βήμα, από τότε που άρχισε η εξυπηρέτηση των υποχρεώσεων των μνημονιακών επιλογών. Και τώρα τείνει να γίνει η υγεία ένα είδος πολυτελείας. Ο απλός πολίτης, με τη ληστρική αφαίμαξη των εισοδημάτων του, ο άνεργος, ο ανασφάλιστος, δεν θα πρέπει να τρώει, δεν θα πρέπει να ζεσταίνεται, δεν θα πρέπει να θεραπεύεται.
Μιας και μιλάμε για την υγεία και είναι παρών και ο κύριος Υπουργός, δράττομαι της ευκαιρίας να αναφερθώ στα σοβαρά προβλήματα που αντιμετωπίζει ο Νομός Ηλείας, τον οποίο έχω την τιμή να εκπροσωπώ. Επιγραμματικά, θα αναφέρω την έλλειψη εξειδικευμένου προσωπικού σε πολλές από τις κλινικές, ιδιαίτερα στο Νοσοκομείου Πύργου, την πλημμελή ή μηδενική λειτουργία αξονικού τομογράφου και μαστογράφου, των μοναδικών στο Νομό στο Εθνικό Σύστημα Υγείας, τα σοβαρά προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι ασθενείς οι οποίοι υπόκεινται σε αιμοκάθαρση, την έλλειψη συντονισμού εφημεριών μεταξύ των δύο νοσοκομείων Πύργου και Αμαλιάδας, τα υπερβολικά ποσά που δαπανώνται για φύλαξη από ιδιωτική εταιρία των νοσοκομείων του Πύργου. Θα ήθελα, κύριε Υπουργέ, να κάνω μια αναφορά και για το Νοσοκομείο Αμαλιάδας. Όλοι οι φορείς της πόλης, οι εργαζόμενοι στην υγεία και όλοι οι πολίτες είναι κάθετα αντίθετοι με την επιχειρούμενη υποβάθμισή του. Και αυτό το έχουν έμπρακτα αποδείξει με κινητοποιήσεις, απεργίες, διαμαρτυρίες. Δεν μπορεί ένα νοσοκομείο εκατό και πλέον κλινών που επί σειρά ετών έχει  υψηλό δείκτη παροχής υπηρεσιών υγείας σε μια τεράστια περιοχή να καταλήξει σε ένα απλό κέντρο υγείας απλώς λόγω συγχώνευσης και εξοικονόμησης κονδυλίων. Κύριε Υπουργέ, έχουμε θρηνήσει αρκετά θύματα κατά τη μεταφορά των ασθενών προς την Πάτρα, ενώ θα μπορούσαν να στελεχωθούν και να λειτουργήσουν πλήρως οι κλινικές που σώζουν ζωές. Οφείλετε, κύριε Υπουργέ, να σκύψετε με πραγματική προσοχή στο πρόβλημα της υγείας που ταλανίζει όλη την ελληνική περιφέρεια και να αποδείξετε ότι οι πολίτες δεν είναι αριθμοί που θα απομυζήσει το κράτος με φόρους και χαράτσια. Ο σεβασμός της ζωής και της αξιοπρέπειας του ανθρώπου για εμάς, τον ΣΥΡΙΖΑ-Ε. Κ. Μ., είναι στην κορυφή των στοχεύσεών μας. Η δωρεάν και δημόσια υγεία είναι για εμάς αδιαπραγμάτευτη.
                                                                                                  




.