ΣΥΡΙΖΑ : Πρόταση ανασυγκρότησης του παραγωγικού τομέα στην Ηλεία


       Την πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ για την ανασυγκρότηση του παραγωγικού τομέα, στην οποία  πρωτεύοντα ρόλο έχει ο αγροτικός, επιδιώκουν  να εκλαϊκεύουν τα στελέχη του σε συνεχείς επισκέψεις σε όλη τη χώρα και συναντήσεις με συνεταιριστικούς φορείς, Ομάδες Παραγωγών και μεμονωμένους παραγωγούς.

     Σε αυτό το πλαίσιο εντάσσεται η  άφιξη του βουλευτή Ευβοίας και υπευθύνου του  τομέα Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ, Βαγγέλη  Αποστόλου, ο οποίος συνοδευόμενος από την βουλευτή Ηλείας Έφη Γεωργοπούλου–Σαλτάρη και στελέχη του κόμματος περιόδευσαν   το νομό τη Δευτέρα 10 -12- 2012.
      Ξεκινώντας από το πρωί επισκέφτηκαν στην Ζαχάρω  το ελαιουργείο της ΕΑΣ Ηλείας- Ολυμπίας και εν συνεχεία συναντήθηκαν με το διοικητικό της συμβούλιο, στον Πύργο. Από τα γραφεία της ΕΑΣ εξάλλου δόθηκε η συνέντευξη Τύπου στους εκπροσώπους των ΜΜΕ, ενώ ακολούθησε επίσκεψη στην Ξυλοκέρα και συνάντηση με παραγωγούς για τα εσπεριδοειδή, ενώ το απόγευμα συναντήθηκαν στην Ανδραβίδα με εκπροσώπους των Ομάδων παραγωγών φράουλας και πατάτας.
         Συνεχής διάλογος
    Αναφερόμενος στην επίσκεψη του κλιμακίου του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ στην Ηλεία, ο Κυριάκος Μπίστας, είπε ότι η επίσκεψη ήταν μια συνέχεια των πρωτοβουλιών που έχει αναπτύξει ο αγροτικός τομέας του κόμματος στην Ηλεία, για την παραγωγική ανασυγκρότηση του πρωτογενή τομέα. Είχε προηγηθεί ένα μήνα πριν παρόμοια επίσκεψη σε φορείς αγροτικούς και πρόκειται για μια διαδικασία που θα συνεχιστεί και όσο θα προχωράει οι απόψεις θα γίνονται και πιο συγκεκριμένες.

Έφη Γεωργοπούλου –Σαλτάρη: Ενάντια στην επισιτιστική κρίση

        Στο μείζον θέμα της παραγωγής των αγροτικών προϊόντων, της εμπορίας τους και της αύξησης των δαπανών καλλιέργειας, αναφέρθηκε η βουλευτής Ηλείας του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ Έφη Γεωργοπούλου –Σαλτάρη , επισημαίνοντας ότι είναι τραγικό  ένας νομός εύφορος σαν την Ηλεία, προικισμένος από φυσικές ομορφιές και αρχαιολογικούς θησαυρούς, να βρίσκεται στην  προτελευταία θέση από πλευράς ανάπτυξης,  μεταξύ των νομών της  χώρας.
       «Θέλουμε να καταδείξουμε είπε η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ,  ότι αν οι νέοι άνθρωποι πάρουν την υπόθεση στα χέρια τους , μέσω των Ομάδων Παραγωγών και Συνεταιρισμών δημοκρατικά διαρθρωμένων, μπορούμε  να αποφύγουμε την επισιτιστική κρίση, στην οποία μας οδηγεί η οικονομική κρίση  που μαστίζει τη χώρα μας, και να μπορέσουμε με τα αγροτικά μας προϊόντα, που διαθέτουν ιδιαίτερα ποιοτικά χαρακτηριστικά, να τα πιστοποιήσουμε και   να καλύψουμε την ντόπια και  διεθνή αγορά. Να μην ανταγωνίζονται απλά τα ξένα,  αλλά να τα ξεπεράσουν».
Βαγ.Αποστόλου:
Δίκτυα παραγωγού καταναλωτή
     Στην  πρωτοφανή κρίση (σε ειρηνική περίοδο), που βιώνει η ελληνική κοινωνία αναφέρθηκε ο βουλευτής Βαγ. Αποστόλου «Τα δυο τελευταία χρόνια, δικαιώματα εργατικά δεκαετιών καταργούνται , εισόδημα λαϊκό πάνω από το 50% έχει χαθεί , η κοινωνία ισοπεδώνεται και η χώρα μας έχει μπει σε ένα σπιράλ θανάτου, ύφεσης που φαίνεται πάρα πολύ δύσκολο να αντιμετωπισθεί.
   Βρισκόμαστε μπροστά σε δυο πόλους, δύο δυνάμεις που θα αντιπαρατεθούν για την αντιμετώπισή της: ο ένας οι δυνάμεις της συγκυβέρνησης που η ως τώρα πολιτική τους οδηγεί τον ελληνικό λαό σε συνθηκες εξαθλίωσης και η άλλη οι δυνάμεις της Αριστεράς , με βασικό κορμό το ΣΥΡΙΖΑ που ήδη έχει καταθέσει από την έκθεση της Θεσσαλονίκης , όχι μόνον μια συγκεκριμένη πρόταση για την αντιμετώπιση των μνημονικών πολιτικών, αλλά κυρίως για την παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας. Σε αυτή τη διαδικασία έχει πρωτεύοντα ρόλο ο αγροτικός τομέας και ιδιαίτερα ο αγροτοδιατροφικός. Ο Αλέξης Τσίπρας από την συνέντευξή του στη Θεσσαλονίκη αναφέρθηκε διεξοδικά. Καταθέτουμε στις τοπικές κοινωνίες τη συγκεκριμένη μας πρόταση στον αγροτικό κόσμο και μέσα από αυτή τη διαβούλευση να είστε σίγουροι ότι θα προκύψει μια προγραμματική προσέγγιση που θα απαντά στα ζητούμενα ιδιαίτερα της περιφέρειας και του αγροτικού χώρου. Θα δώσουμε έμφαση σε αυτό που λέγεται αντάμωμα του παραγωγού με τον καταναλωτή
   Στόχος μας είναι να δημιουργηθούν σε κάθε Καλλικρατικό δήμο εκείνα τα δίκτυα που θα φέρουν σε επαφή τους παραγωγούς με τον καταναλωτή, ώστε να επιλυθεί  αυτό που λέγεται πρόβλημα κόστους παραγωγού και  τιμή καταναλωτή,  που στην χώρα μας είναι ένα προς έξι,  όταν στις χώρες της Ευρωζώνης είναι ένα προς τρία.  Αντιλαμβάνεστε, συνέχισε τι υποχρέωση δημιουργεί για μας η αντιμετώπιση  αυτού  του  μεγάλου  ζητήματος.» Ταυτόχρονα, αναφέρθηκε  στα πάνω από τρία δις ευρώ, που έχει έλλειμμα ή χώρα μας στο ισοζύγιο αγροτικών προϊόντων και κυρίως στον τομέα των ζωοκομικών προϊόντων. 
   «Μέσα από μια ιδιαίτερη ώθηση της κτηνοτροφίας, από τις ζωοτροφές μέχρι την τιμή διάθεσης με αποκλεισμό των μεσαζόντων πιστεύουμε ότι θα καταφέρουμε να κρατήσουμε όρθιο και τον παραγωγό και ο καταναλωτής να απολαμβάνει σε λογικές τιμές τα συγκεκριμένα διατροφικά αγαθά»
Να επανέλθουν στα 65 τα όρια συνταξιοδότησης
Ερωτηθείς για την αύξηση των ορίων συνταξιοδότησης των αγροτών ο κ. Αποστόλου απάντησε ότι «’ήδη έχουμε καταθέσει ερώτηση για την αύξηση εντός μιας νυκτός, των ορίων συνταξιοδότησης των αγροτών από τα 65 στα 67 έτη. Την στιγμή που για τους υπόλοιπους εργαζόμενους που είχαν δημιουργήσει ασφαλιστικό δικαίωμα και προϋποθέσεις συνταξιοδότησης, παρέμενε η πρότερη κατάσταση, δυστυχώς για τους αγρότες επειδή δεν υπήρχε η αντίστοιχη κάλυψη, αυτόματα τους ενέταξαν στα 67 έτη!
Γιατί αντιμετωπίζεται έτσι η τάξη των αγροτών; Αυτό ζητάμε από την κυβέρνηση να μας απαντήσει. Είναι κατώτερης κατηγορίας οι έλληνες αγρότες; Το βάθος χρόνου για τους αγρότες πρέπει να σχετίζεται με τα χρόνια της ενασχόλησης τους και όλοι γνωρίζουμε ότι συνήθως είναι πάνω από 35 χρόνια πριν καν συμπληρώσουν τα 65 χρόνια τους. Ούτε το όφελος  αυτής της ρύθμισης είναι τόσο μεγάλο πιστεύουμε.  Εμείς θα το επαναφέρουμε αυτό το όριο συνταξιοδότησης»


 




.