1ο Αντιφασιστικό - Αντιρατσιστικό Φεστιβάλ Καλαμάτας



Ημερομηνία: 04/10/2012
Συγγραφέας: left.gr
6 και 7 Οκτωβρίου στο Πάρκο του Λιμενικού

ΤΟ ΚΑΛΕΣΜΑ

«Στις μέρες μας, η εξάπλωση του φασισμού και του ρατσισμού είναι γεγονός. Οι μισθοί έχουν μειωθεί τόσο που το άτομο μετά βίας επιβιώνει ενώ η ανεργία και ένα σωρό άλλα προβλήματα οικονομικού και κοινωνικού περιεχομένου έχουν για άλλη μια φορά στρέψει ένα μεγάλο μέρος της κοινωνίας στην ξενοφοβία και τον ρατσισμό. Λες και οι μετανάστες μας πήραν τις δουλειές. Ποιες
δουλείες; Να καθαρίζουμε τα τζάμια στα φανάρια;  Nα πουλάμε cd; H μήπως να δουλεύουμε στα χωράφια 12 ώρες την ημέρα για 10 ευρώ;


Σαν να ζούμε σε πεδίο μάχης ερχόμαστε καθημερινά αντιμέτωποι με ειδήσεις ανθρωποκυνηγητών μεταξύ μεταναστών και κάποιων, που εκμεταλλευόμενοι την παρούσα υποβάθμιση του πολιτικού συστήματος, έρχονται και παίρνουν όπως λένε τον νόμο στα χέρια τους, αυτοανακηρύσσονται μεσσίες και εκμεταλλευόμενοι το κλίμα ανασφάλειας που επικρατεί καθησυχάζουν τον κόσμο πως θα τον σώσουν.


Η βία, το μίσος και ο φόβος έχουν αρχίσει να μας επιβάλλονται και πολλοί από εμάς δείχνουν να μην έχουν αντιληφθεί πως εάν αυτή η βία κυριαρχήσει, αύριο θα είναι πιο απόλυτη και στραμμένη κατευθείαν  ενάντιά μας.  Κάποιοι αισθάνονται πως κινδυνεύουν από απειλές που δεν είναι άμεσα αναγνωρίσιμες και έτσι λειτουργούν θρασύδειλα. Εσφαλμένα στρέφονται αρχικά προς ακραίες ιδέες και ύστερα  προς ακραίες πράξεις, καταπολεμούν όποιον διαφέρει.


Όμως, μια είναι η βασική αρχή: πάνω από όλα έρχεται η αξιοπρέπεια του ανθρώπου, του κάθε ανθρώπου, είτε έχει λευκό δέρμα είτε μαύρο, είτε είναι χριστιανός είτε βουδιστής, είτε ζει στην Ελλάδα και έχει γονείς έλληνες είτε ζει στην Ελλάδα και έχει γονείς αλβανούς. Αυτή την αρχή προσπαθούμε να στηρίξουμε και στο Αντιφασιστικό-Αντιρατσιστικό Φεστιβάλ. Το φεστιβάλ αυτό σε καμιά περίπτωση δε θεωρούμε πως είναι η αρχή και το τέλος των δράσεων,  αντίθετα αποτελεί μέρος μιας σειράς κινητοποιήσεων


Θέλουμε λοιπόν να συναντηθούμε και με τους νέους της Καλαμάτας στις 6 και 7 Οκτωβρίου στο Πάρκο του Λιμενικού, με σκοπό τη συζήτηση, τον προβληματισμό και τη δήλωση της στάσης μας απέναντι σε θέματα της καθημερινότητας, που αφορούν στην  πόλη μας, στη γειτονιά μας, στην οικογένεια μας και τέλος στον ίδιο μας τον εαυτό. Σε τέτοιους καιρούς, αλλά και πάντοτε, πρέπει να δηλώνουμε ξεκάθαρα την αλληλέγγυα στάση μας προς τον άνεργο γονιό μας, τον μετανάστη συμμαθητή μας, τον φίλο μας με τις κινητικές δυσκολίες... γιατί υπάρχει μια μόνο φυλή, η ανθρώπινη.»




ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ 


ΣΑΒΒΑΤΟ 6/10

"Η Φασιστική απειλή στην εποχή μας"

Αλεξάτος Γιώργος (συγγραφέας)
Μπουρνάζος Στράτης (ιστορικός)
Μαρκέτος Σπύρος (πανεπιστημιακός)
Συναυλίες

Roundlights
One Year Delay
Still Life
θα ακολουθήσει ρεμπέτικο γλέντι με τους Ρεμπετόβεν


ΚΥΡΙΑΚΗ 7/10

"Ανθρώπινα δικαιώματα - Στρατόπεδα συγκέντρωσης - Ξένιος Δίας"

Κούρτοβικ Ιωάννα (δικηγόρος)
Κωνσταντίνου Πέτρος (κίνηση ενάντια στο ρατσισμό και τη φασιστική απειλή)
Παπαδάτος - Αναγνωστόπουλος Δημοσθένης (δημοσιογραφος)
Συναυλίες

Θάνος Ανεστόπουλος
Dead Beetles
Juke Box
Νίκος Τουλιάτος (κρουστά)
Tahimy και η ομάδα κρουστών του Κέντρου Νέων



Το κάλεσμα του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ Μεσσηνίας


«Ο ΣΥ.ΡΙΖ.Α.-Ε.Κ.Μ. Μεσσηνίας καλεί τον λαό της Μεσσηνίας, όλους τους συντρόφους και φίλους της παράταξης μας να συμμετέχουν ενεργά στις εκδηλώσεις του αντιφασιστικού, αντιρατσιστικού φεστιβάλ το Σαββατοκύριακο 6 και 7 Οκτωβρίου 2012 που θα γίνει στο πάρκο του Λιμενικού και συνδιοργανώνουμε με άλλους μαζικούς φορείς.


Στη σημερινή πολιτική συγκυρία της άγριας επίθεσης στις λαϊκές κατακτήσεις και τη δημιουργία κλίματος φόβου, μίσους και ανασφάλειας, την οποία εκμεταλλεύονται πολιτικές δυνάμεις που επιβουλεύονται την εκτροπή από τις αξίες της δημοκρατίας είναι επιβεβλημένο περισσότερο από κάθε άλλη φορά να ορθώσουμε την φωνή μας απέναντι στις διακρίσεις, τον ρατσισμό και τους αποκλεισμούς κοινωνικών ομάδων, λόγω φύλου, εθνικότητας, πολιτιστικής ταυτότητας, οικονομικής ή άλλης μειονεξίας.
Είναι η ώρα να ορθώσουμε το ανάστημα μας στην βαρβαρότητα των καιρών μας, προτάσσοντας τον άνθρωπο και τις αξίες της δημοκρατίας και ελευθερίας που μιλούν για ισότητα, σεβασμό στη διαφορετικότητα, και κοινωνική αλληλεγγύη.
Η ανασφάλεια και η ανησυχία για το μέλλον δεν πρέπει να μας αποξενώσει από τους συνανθρώπους μας.


Με συντροφικότητα, αλληλεγγύη και διεκδίκηση μπορούμε να ανατρέψουμε το κλίμα φόβου και μίσους, να αρνηθούμε τον κοινωνικό κανιβαλισμό και να φράξουμε τον δρόμο στις δυνάμεις της εκτροπής.»


.