Οικολογική καταστροφή στη λιμνοθάλασσα του Κοτυχίου



ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Της βουλευτού Ν. Ηλείας Έφης Γεωργοπούλου-Σαλτάρη

Θέμα: «Οικολογική καταστροφή στη λιμνοθάλασσα του Κοτυχίου».

Άμεση υπήρξε η αντίδραση της βουλευτού Ν. Ηλείας Έφης Γεωργοπούλου-Σαλτάρη σε καταγγελίες που είδαν το φως της δημοσιότητας στις 19/9/2012 και 20/9/2012 σχετικά με καταστροφικές επεμβάσεις που έγιναν στο βόρειο τμήμα της λουρονησίδας στη λιμνοθάλασσα του Κοτυχίου.«Η παραπάνω ενέργεια έγινε με αυθαίρετο και απαράδεκτο τρόπο, με τη χρήση μηχανημάτων του Δήμου Ανδραβίδας-Κυλλήνης, χωρίς καμία προηγούμενη ενημέρωση ή συνεργασία με το Φορέα Διαχείρισης υγροτόπων Κοτυχίου-Στροφυλιάς», αναφέρουν τα δημοσιεύματα.
Η συγκεκριμένη περιοχή έχει χαρακτηριστεί ζώνη «Natura 2000», όπως επίσης προστατεύεται και ως Υγρότοπος Διεθνούς Σημασίας από τη σύμβαση Ραμσάρ. Ως εκ τούτου, οποιαδήποτε παρέμβαση χωρίς την απαιτούμενη περιβαλλοντική μελέτη και την έγκριση του Φορέα Διαχείρισης είναι έκνομη και έχει ως πιθανή συνέπεια την πρόκληση μεγάλων και σε κάποιες περιπτώσεις ανεπανόρθωτων βλαβών σε προστατευόμενα είδη πανίδας, χλωρίδας και οικοσυστημάτων της περιοχής.
Κατόπιν τούτων, η βουλευτής Έφη Γεωργοπούλου-Σαλτάρη προχώρησε σε σχετική καταγγελία στην αρμόδια Εισαγγελία Πρωτοδικών Αμαλιάδας, η οποία και διέταξε τη διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης προς διακρίβωση διάπραξης παράνομων ενεργειών.

20/9/2012


.