Τρίτο μνημόνιο-μαμούθ προετοιμάζει η συγκυβέρνηση

left.gr


Ένα «νέο Μεσοπρόθεσμο» θα πάρει τη θέση των απαγκιστρώσεων, αποδεσμεύσεων και επαναδιαπραγματεύσεων που υπόσχονταν προεκλογικά ΝΔ, ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜΑΡ, όπως αποφασίστηκε στη χθεσινή σύσκεψη κορυφής στο Μέγαρο Μαξίμου.


Ο υπουργός Οικονομικών, Γ. Στουρνάρας εξουσιοδοτήθηκε από τους Α. Σαμαρά, Ε. Βενιζέλο και Φ. Κουβέλη να καταρτίσει ένα νέο Μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα, το οποίο θα παρουσιαστεί στην τρόικα στις 24 Ιουλίου, ημερομηνία που επιστρέφουν οι τεχνοκράτες
στην Αθήνα.


Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, ο Γ. Στουρνάρας θα επεξεργαστεί δύο σχέδια δημοσιονομικής προσαρμογής: ένα που θα προβλέπει περικοπές 11,5 δισ. ευρώ ώς το 2014 (δηλαδή ό,τι προβλέπεται τώρα από το ψηφισμένο Μνημόνιο 2 και τις δεσμεύσεις της κυβέρνησης Παπαδήμου προς τους δανειστές) και ένα με τις ίδιες περικοπές -11,5 δισ. ευρώ- που θα εκτείνεται, όμως, ώς το 2016.

Σε σχετικές δηλώσεις του, ο εκπρόσωπος τύπου του ΣΥΡΙΖΑ/ΕΚΜ, Πάνος Σκουρλέτης τόνισε ότι "δεν είναι εθνική προσπάθεια η υλοποίηση μιας πολιτικής η οποία βυθίζει τη χώρα ολοένα και περισσότερο στην ύφεση και εξοντώνει την κοινωνία", ενώ όσον αφορά τη συνάντηση των τριών συναρχηγών σημείωσε ότι "ουσιαστικά αυτό που είπαν είναι ότι θα εφαρμόσουν το πακέτο των 11,5 δις ? που είχε προαποφασιστεί πριν τις εκλογές, το οποίο όμως υποτίθεται ότι θα το επαναδιαπραγματεύονταν".

Βιάζονται να ξεπουλήσουν τη δημόσια περιουσία

Την ίδια ώρα, η συγκυβέρνηση δρομολογεί μία σειρά μέτρων που σκοπεύει να ολοκληρώσει μέσα στις επόμενες εβδομάδες. Μεταξύ άλλων, οι τρεις αρχηγοί συμφώνησαν σε ιδιωτικοποιήσεις-εξπρές, ενώ παράλληλα διευρύνουν τη λίστα της προς εκποίηση δημόσιας περιουσίας, ακόμη και με κομμάτια του δημοσίου που δεν είναι ώριμα να αποκρατικοποιηθούν. Σύμφωνα με πληροφορίες, ΔΕΠΑ, Κρατικά Λαχεία, δύο θυγατρικές εταιρείες της Αγροτικής, ΣΕΚΑΠ και Δωδώνη, βρίσκονται στην πρώτη θέση της λίστας για πώληση μέσα στον Αύγουστο.

Ακόμη, στους άμεσους στόχους της συγκυβέρνησης βρίσκονται οι περικοπές στις δαπάνες των ΟΤΑ -παρά τις έντονες αντιδράσεις των δημάρχων και οι μειώσεις αποδοχών 68.000 υπαλλήλων στις ΔΕΚΟ, μέσω της εφαρμογής του ενιαίου μισθολογίου.  

ΣΥΡΙΖΑ/ΕΚΜ: Η δέσμευση στους δανειστές ισχυρότερη από τις δεσμεύσεις στον ελληνικό λαό

«Τα κόμματα που συγκροτούν την κυβέρνηση υποσχέθηκαν προεκλογικά την αναδιαπραγμάτευση του μνημονίου και την αλλαγή της ασκούμενης πολιτικής, καταγγέλλοντας τον ΣΥΡΙΖΑ-EKM για αδιαλλαξία.  Η δέσμευση, όμως, των μνημονιακών κομμάτων έναντι των δανειστών ήταν ισχυρότερη από τις προεκλογικές  δεσμεύσεις τους έναντι του ελληνικού λαού», τονίζει σε ανακοίνωσή του ο ΣΥΡΙΖΑ/ΕΚΜ συμπληρώνοντας ότι  «τα μέτρα δεκάδων δις που θέλει να εφαρμόσει η κυβέρνηση δεν είναι ούτε τα πρώτα, ούτε θα είναι τα τελευταία. Θα οδηγήσουν σε νέο εκτροχιασμό του προϋπολογισμού, ραγδαία επιδείνωση της ύφεσης, της ανεργίας και της φτώχειας και ανάγκη για νέα μέτρα».

«Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν συναίνεσε και δεν συναινεί στη συνέχιση της μνημονιακής πολιτικής, έχοντας επισημάνει εξαρχής τους στόχους και τις επιπτώσεις της στους εργαζόμενους και τη χώρα. Προβάλλουμε ένα εναλλακτικό σχέδιο εξόδου από την κρίση, στη βάση της ανατροπής της μνημονιακής πολιτικής σε Ελλάδα και Ευρώπη και με κύριους άξονες την παραγωγική ανασυγκρότηση και την ανάπτυξη, την προστασία της εργασίας και του κοινωνικού κράτους, την υπεράσπιση της δημοκρατίας και των δικαιωμάτων», σημειώνει ο ΣΥΡΙΖΑ/ΕΚΜ.   





.