Τι απέγιναν οι πόροι του "ταμείου Μολυβιάτη;


 
Ημερομηνία δημοσίευσης: 12/02/2012
Του Πάνου Τριγάζη*


Τις νέες του πληγές μετράει ο νομός Ηλείας, ιδιαίτερα οι Δήμοι Πύργου και Αρχαίας Ολυμπίας, από τις πρόσφατες καταστροφικές πλημμύρες. Μεγάλες είναι οι υλικές καταστροφές σε σπίτια και άλλες περιουσίες, σε αγροτικές καλλιέργειες και στην κτηνοτροφία, καθώς και στο οδικό δίκτυο. Οι
πλημμυροπαθείς ήδη κινητοποιούνται και διεκδικούν αποζημιώσεις. Ζήτημα πρώτης προτεραιότητας είναι η επαναλειτουργία του Νοσοκομείου Πύργου, το οποίο εκκενώθηκε την περασμένη Κυριακή και έχει υποστεί πολλές ζημιές.
Αμείλικτα είναι τα ερωτήματα για την έκταση της καταστροφής και αναζητούνται ευθύνες. Το βέβαιο είναι ότι επιβεβαιώνεται η χρεωκοπία ενός μοντέλου τοπικής ανάπτυξης που δεν στηρίζεται στη σωστή ιεράρχηση των ανθρώπινων αναγκών και στη δημιουργία υποδομών για ασφαλή ζωή.
Τούτες τις ώρες, επανέρχεται στο προσκήνιο το ζήτημα τι έγιναν οι πόροι του «Ταμείου Μολυβιάτη».
Υπενθυμίζουμε ότι το Ταμείο αυτό είχε δημιουργηθεί μετά τις καταστροφικές πυρκαγιές του Αυγούστου 2007, που άφησαν πίσω 45 νεκρούς στο Ν. Ηλείας. Ο πανελλήνιος και διεθνής συγκλονισμός από την τότε Ηλειακή τραγωδία είχε ξεσηκώσει τεράστιο κίνημα αλληλεγγύης με τους πυρόπληκτους, ιδιαίτερα οι ανθρώπινες τραγωδίες, όπως της τραγικής μάνας Αθανασίας Παρασκευοπούλου που κάηκε στη μαρτυρική Αρτέμιδα αγκαλιά με τα τέσσερα παιδιά της. Το αποτέλεσμα ήταν να συγκεντρωθούν πάνω από 150 εκατομμύρια ευρώ στο «Ταμείο Μολυβιάτη», με τις συνεισφορές 92.000 δωρητών.
Στις 31-12-2010 το Ταμείο αυτό, το οποίο είχε επίσημα ονομαστεί Ειδικό Ταμείο Αντιμετώπισης Εκτάκτων Αναγκών (ΕΤΑΕΑ), είχε υπόλοιπο 118 εκατομμύρια ευρώ, ποσό που περιήλθε «στην αρμοδιότητα του υπουργού Οικονομικών», μετά την κατάργηση του Ταμείου με τον νόμο 3898/8-12-2010. Με άλλα λόγια, το Ταμείο έπεσε θύμα του πρώτου Μνημονίου.
Όμως, δεν είχε κανένα ηθικό δικαίωμα η τότε κυβέρνηση Παπανδρέου να «οικειοποιηθεί» το υπόλοιπο του «Ταμείου Μολυβιάτη», ερήμην των χιλιάδων δωρητών απ' όλο τον κόσμο. Δίκαια, λοιπόν, ο λαός της Ηλείας και η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας διεκδικούν τους πόρους αυτούς, που θα μπορούσαν να αξιοποιηθούν για βοήθεια προς τα θύματα της νέας τραγωδίας.


*Ο Πάνος Τριγάζης είναι μέλος της ΚΠΕ του ΣΥΝ


.