ΣΥΡΙΖΑ: Μετωπική με την κυβέρνηση, Μέτωπο για την ανατροπή της

Σε μετωπική σύγκρουση με την κυβερνητική, “καταστροφική”, όπως την χαρακτηρίζει, πολιτική βρίσκεται ο ΣΥΡΙΖΑ, ενώ ο Αλέξης Τσίπρας κλιμακώνει την αντ-επίθεσή του, βάλλοντας εναντίον του πρωθυπουργού, τον οποίο χαρακτήρισε τις προηγούμενες ημέρες “ντίλερ”. Πλάι στη σκληρή αντιπολιτευτική γραμμή, με αιχμές τη σαρωτική επίθεση σε μισθωτούς- μεσαίους- συνταξιούχους και τη λεηλασία του δημόσιου πλούτου, που “σφραγίζεται” από την επίσκεψη του αντικαγκελαρίου της Γερμανίας Φ. Ρέσλερ, τις επόμενες μέρες όλα τα στελέχη του χώρου θα αφιερωθούν στην επιτυχία της πανεργατικής απεργίας, με περιοδείες σε εργασιακούς χώρους και εκδηλώσεις σε γειτονιές. “Εργαλείο” προς αξιοποίηση είναι τα υλικά της καμπάνιας του ΣΥΡΙΖΑ, με
κεντρικό σύνθημα: “Να φύγουν πριν μας χρεωκοπήσουν”. Στόχος είναι, η έντονη αγωνιστική κινητικότητα, που φανερώνεται το τελευταίο διάστημα, με σταθμό την πρωτοφανή συγκέντρωση των εργαζόμενων του ευρύτερου δημόσιου τομέα την περασμένη Τετάρτη, να περάσει σε πολιτική διεκδίκηση για την ανατροπή της κυβέρνησης και της πολιτικής του Μνημονίου.
Την αδιαφάνεια της κυβερνητικής πολιτικής αναδεικνύει ο ΣΥΡΙΖΑ
Στην “πολλή δουλειά”, όπως τονίζουν στην “Α” στελέχη του χώρου, που έχουν οι δυνάμεις του ΣΥΡΙΖΑ μπροστά τους, δίνουν ώθηση οι δημοσκοπικές μετρήσεις του τελευταίου διαστήματος και, κυρίως, η μαζικότητα των συγκεντρώσεων που πραγματοποιούνται σε όλη την χώρα. Τα πρόσφατα ευρήματα του βαρόμετρου της Public Issue καταδεικνύουν τη χρεωκοπία της κυβέρνησης, την αδυναμία της Νέας Δημοκρατίας να πείσει ότι αποτελεί εναλλακτική λύση, ενώ, ταυτόχρονα, δείχνουν τον ΣΥΡΙΖΑ τέταρτο κόμμα, να ακουμπά διψήφιο ποσοστό (9,5%) και τον επικεφαλής του σχήματος σε θεαματική άνοδο. Ευρήματα που αξιολογούνται ως θετικές ενδείξεις προς τον κεντρικό στόχο της διαμόρφωσης ενός ριζικά νέου πολιτικού τοπίου, ενός νέου συνασπισμού εξουσίας. Μάλιστα, ηγετικά στελέχη εκφράζουν τη συγκρατημένη αισιοδοξία τους για την πορεία των διεργασιών μεταξύ των αντιμνημονιακών και αντινεοφιλελεύθερων δυνάμεων, που, όπως έχει επαναλάβει στις παρεμβάσεις του ο Αλ. Τσίπρας, “δεν αποτελούν επικοινωνιακό πυροτέχνημα, αλλά απάντηση στις ιστορικές ευθύνες που θέτει η τομή του Μνημονίου”. Σύμφωνα με τα ίδια στελέχη, έχουν γίνει βήματα σημαντικά από όταν πρωτο-διατυπώθηκε η πρόταση, τον περασμένο Ιούλιο, κι έτσι δεν αποκλείεται τις επόμενες μέρες να αποτυπωθεί και δημόσια η εξέλιξη των διεργασιών.

“Διορία” μέχρι την Τετάρτη για τις μυστικές δαπάνες
Την ίδια στιγμή ο ΣΥΡΙΖΑ ανοίγει νέο πεδίο αντιπαράθεσης με την κυβέρνηση κατηγορώντας την για την αδιαφάνεια της πολιτικής της. Έπειτα από το “κουκούλωμα” που επιχείρησαν ο υφυπουργός Οικονομικών Φ. Σαχινίδης και ο υπουργός Εξωτερικών Στ. Λαμπρινίδης στο θέμα που έχει ανοίξει από τις αρχές Σεπτεμβρίου με τις μυστικές δαπάνες προς το υπουργείο Εξωτερικών, ο πρόεδρος της Κ.Ο. Αλ. Τσίπρας έδωσε διορία μέχρι την Τετάρτη στην κυβέρνηση να απαντήσει ανοιχτά στα ζητήματα που είχε θέση στην ερώτησή του και συγκεκριμένα: Ποιο είναι το ύψος των απορρήτων δαπανών, αν υπάρχει αύξηση σε σχέση με τις προϋπολογισθείσες, πότε έγινε αυτή, από πού μεταφέρθηκαν οι πόροι, με ποιανού εντολή και σε ποιο μέγεθος.
Την περασμένη Πέμπτη οι δύο υπουργοί έδωσαν γραπτές απαντήσεις στο σχετικό ερώτημα, με τον μεν υφυπουργό Οικονομικών να δηλώνει αναρμοδιότητα για θέμα που άπτεται του Προϋπολογισμού (!) τον δε υπουργό Εξωτερικών να απαντά σε... άλλη ερώτηση, αφού δήλωσε ότι είναι απόρρητος ο προορισμός των δαπανών, κάτι για το οποίο δεν είχε ερωτηθεί! Όπως είπε ο πρόεδρος της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ σε προχθεσινή του συνέντευξη, το θέμα δεν θα περάσει αν δεν δοθούν συγκεκριμένες απαντήσεις, προαναγγέλλοντας -με τη διορία που έδωσε- συνέχιση των πρωτοβουλιών, ενδεχομένως και με αποκάλυψη νέων στοιχείων.

Πρωτοβουλία της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ και για τις “επιστολές υποταγής”
Εκτός όμως από τα μυστικά των απόρρητων δαπανών, η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ αναδεικνύει και τα... μυστικά της κυβέρνησης προς τον ελληνικό λαό. Σύσσωμη η Κ.Ο. απαίτησε από την κυβέρνηση προ ολίγων ημερών να καταθέσει δημόσια τις επιστολές που απέστειλαν ο Γ. Παπανδρέου και ο υπουργός Οικονομικών Ευ. Βενιζέλος προς το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο. Η Κ.Ο. έθεσε ζήτημα δημοκρατίας επισημαίνοντας ότι είναι η πρώτη φορά που ζητήθηκε από πρωθυπουργό “επιστολή υποταγής”, ενώ υπογράμμισε ότι κανείς δεν δικαιούται να αναλαμβάνει δεσμεύσεις με όρους πλήρους αδιαφάνειας και εν κρυπτώ από τον λαό.

Στη Χαλκιδική ο Αλ. Τσίπρας για τα “μυστικά” του χρυσού
Εξάλλου, ο πρόεδρος της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ στις παρεμβάσεις που έκανε τις προηγούμενες ημέρες ανέδειξε μια ακόμη “περίεργη” υπόθεση. Επιτέθηκε στον πρωθυπουργό, χαρακτηρίζοντάς τον, όπως προαναφέραμε, ντίλερ, λέγοντας μάλιστα ότι “έχει καταντήσει πια να είναι απλώς διαμεσολαβητής ανάμεσα στους ξένους επενδυτές και στην εγχώρια διαπλοκή”.
Αναλυτικότερα, σε συνέντευξή του στη δημόσια τηλεόραση, αναφέρθηκε στην επίσκεψη, την περασμένη Κυριακή, του εμίρη του Κατάρ, λέγοντας πως ήρθε “προκειμένου να διαμεσολαβήσει με την εγχώρια διαπλοκή 1-2 δισ. επένδυση στον ελληνικό χρυσό”. Έκανε δε λόγο για “πλιάτσικο”, καταγγέλλοντας ότι γνωστοί-άγνωστοι μεγαλοεργολάβοι της χώρας μας έχουν πάρει τη μισή Χαλκιδική δίνοντας 11 εκατ. ευρώ, την ώρα που έχουν επιδοτηθεί με 15εκατ. ευρώ! “Όχι μονάχα τα έχουν πάρει κοψοχρονιά, αλλά επειδή δεν θέλουν να βάλουν χρήματα, θέλουν τους Καταριανούς να επενδύσουν. Αυτό το πλιάτσικο γίνεται αυτή τη στιγμή στη δημόσια περιουσία. Και ο πρωθυπουργός είναι ο ντίλερ, ο μεσολαβητής”, τόνισε.
Αξίζει να σημειωθεί ότι, σύμφωνα με καταγγελία του Παρατηρητηρίου Μεταλλευτικών Δραστηριοτήτων, οι αρχές της χώρας μας ζητούν από το Γενικό Δικαστήριο την ακύρωση της απόφασης της Επιτροπής, με την οποία κηρύχθηκε ως παράνομη κρατική ενίσχυση η (προαναφερθείσα) επιδότηση ύψους 15,34 εκατ. ευρώ που χορηγήθηκε από τις ελληνικές αρχές στη μεταλλευτική επιχείρηση Ελληνικός Χρυσός. Για την περαιτέρω λοιπόν ανάδειξη των διαστάσεων του θέματος, ο Αλ. Τσίπρας μεταβαίνει την προσεχή Πέμπτη στη Χαλκιδική: “Αυτό που γίνεται μου θυμίζει τα σχέδια ανασυγκρότησης για το Ιράκ, που είχε πέντε χρόνια στρατεύματα κατοχής, και για τη Λιβύη, που πέντε μήνες την βομβάρδιζαν. Δεν είναι αναπτυξιακά σχέδια, είναι σχέδια λεηλασίας”, υπογράμμισε στην ίδια συνέντευξη.

Ολοκληρώνεται σήμερα η σύνοδος του ΚΕΑ στο Παρίσι
Ο Αλ. Τσίπρας, ως αντιπρόεδρος του Κόμματος Ευρωπαϊκής Αριστεράς, βρίσκεται στο Παρίσι, συμμετέχοντας στη σύνοδο του προεδρείου και της Εκτελεστικής Επιτροπής του ΚΕΑ, που ολοκληρώνεται σήμερα. Ο πρόεδρος του ΣΥΝ μετέφερε τις αναλύσεις για την πορεία της ελληνικής οικονομίας και παρουσίασε τον διπλό εκβιασμό που έγινε σε βάρος του ελληνικού λαού τις προηγούμενες μέρες: Τον εκβιασμό της τρόικας με την καθυστέρηση της 6ης δόσης και τον εκβιασμό της κυβέρνησης με απειλή στάσης πληρωμών μισθών. Κοινός τόπος είναι ότι οι αποφάσεις της 21ης Ιουλίου είναι στον αέρα, ενώ το κούρεμα του ελληνικού χρέους, που εμφανίζεται ως το επικρατέστερο σενάριο, θα συνοδευτεί από νέα μέτρα λιτότητας. Κοινός τόπος είναι επίσης ότι η Ελλάδα αποτέλεσε και αποτελεί το “πειραματόζωο” για τις αλλαγές που θα “ταξιδέψουν” προς όλους τους ευρωπαϊκούς λαούς.
Η διαπίστωση ότι εξαρχής η κρίση δεν αφορούσε τα ιδιαίτερα ελληνικά χαρακτηριστικά, αλλά ήταν και παραμένει ευρωπαϊκή, συστημική κρίση, επιβεβαιώνει για τους ηγέτες της Ευρωπαϊκής Αριστεράς την ανάγκη ριζικής αλλαγής της αρχιτεκτονικής του ευρώ και της επανίδρυσης της Ευρώπης. Σε αυτήν την κατεύθυνση το ΚΕΑ αναμένεται να αναλάβει πρωτοβουλίες, ενώ στις προτάσεις που κατατέθηκαν από ελληνικής πλευράς συγκαταλέγονται: Η αποστολή ανοιχτής επιστολής του Προεδρείου στους ηγέτες της Γερμανίας και της Γαλλίας, Αγγ. Μέρκελ και Ν. Σαρκοζί, καθώς και στη θεσμική ηγεσία της Ε.Ε., που θα καταδεικνύει ότι η πολιτική τους οδηγεί στη διάλυση λαών, κοινωνιών και της ίδιας της Ε.Ε.
Επιπλέον η συν-υπογραφή από τις ηγεσίες των κομμάτων του ΚΕΑ της "Έκκλησης για τη Σωτηρία των Ευρωπαϊκών λαών", που απευθύνουν ο Μίκης Θεοδωράκης και ο Μανώλης Γλέζος σε κοινωνικούς-πολιτικούς φορείς, διανοούμενους και ανθρώπους του πολιτισμού. Σύντομα δε το ΚΕΑ θα κυκλοφορήσει προκήρυξη για την καμπάνια του: "Ευρωπαϊκό Ταμείο Αλληλεγγύης και Κοινωνικής Ανάπτυξης".


.