Ανακοίνωση του Τμήματος Πολιτισμού του ΣΥΝ για το θάνατο του Κ. Μπαλάφα

Τελευταίο κλικ χτες για τη φωτογραφική μηχανή του Κώστα Μπαλάφα που με το φακό του απαθανάτισε ολόκληρες δεκαετίες σκληρών αγώνων για τη λευτεριά και την επιβίωση, για τη δημοκρατία και την αξιοπρέπεια, που μας έδωσε μοναδικές εικόνες από την πορεία του ελληνικού στρατού προς το αλβανικό μέτωπο, την Κατοχή και τον ένοπλο αγώνα του ΕΛΑΣ στην Ήπειρο.
Παιδί μια φτωχής αγροτικής οικογένειας από την Κυψέλη Άρτας, άκουσε την προτροπή των δικών του να φύγει για να σωθεί. Κι έφυγε για να ξαναγυρίσει οπλισμένος με τη μηχανή και μοντέλα του τη δύναμη της ελληνικής φύσης, την ακάματη θέληση των εργαζομένων, τη θυσία των φαντάρων και την πίστη των ανταρτών για έναν καλύτερο κόσμο.
Μαχητής-τυφεκιοφόρος κι ο ίδιος του 85ου Συντάγματος της 6ης Ταξιαρχίας του ΕΛΑΣ, δεν πούλησε ποτέ τις φωτογραφίες του, αλλά μεγάλωσε τα παιδιά του εργαζόμενος -ανάμεσα σε άλλες πολλές δουλειές- και στην τότε νεοϊδρυθείσα ΔΕΗ, απ’ όπου και συνταξιοδοτήθηκε. Άλλωστε, όπως συνήθιζε να λέει, αν πουλούσα τις φωτογραφίες του θα ήταν «σαν να εκπορνεύω τα συναισθήματά μου».
Εκφράζουμε στην οικογένεια και τους οικείους του τα θερμά μας συλλυπητήρια.
Η κηδεία του θα γίνει σήμερα το απόγευμα στις 5.30 από το Νεκροταφείο Χαλανδρίου.
Τμήμα Πολιτισμού


.