Ομιλία του Προέδρου της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξη Τσίπρα στη βουλή για την απεργία πείνας των μεταναστών, στο πλαίσιο της συζήτησης του νομοσχεδίου για τον ΟΣΕ




•    Ενημερώστε κράτος και παρακράτος, πως ούτε φοβόμαστε, ούτε απροετοίμαστους θα μας βρείτε.
•    Αναρωτιέμαι πόσο γρήγορα μπορεί να μετατραπεί κανείς από συνήγορο του πολίτη σε συνήγορο της κυβέρνησης.

•    Δεν πρόκειται να εγκαταλείψουμε κανέναν απροστάτευτο όταν πιστεύουμε ότι έχει δίκιο είτε είναι Έλληνας είτε είναι μετανάστης.
•    Ενημερώστε τους μεγαλοκατασκευαστές και καναλάρχες δεν μας πτοούν τα πρωτοσέλιδα, ούτε τα δελτία ειδήσεων μας πτοούν.
•    Όσο εσείς επενδύετε στη βία εμείς θα αναζητούμε ειρηνική λύση με όσους έχουν και αυτοί αξιοπρέπεια.
Κύριε Υπουργέ, σας άκουσα να λέτε ότι δεν έχει σημασία ποιος κατασκευάζει ένα δίκτυο σιδηροδρομικό αλλά από τη στιγμή που έχει κατασκευαστεί θα έχει τη δυνατότητα να το χρησιμοποιήσει ο οποιοσδήποτε. Καινοφανής τοποθέτηση. Ο ΟΣΕ με χρήματα του ελληνικού λαού και κοινοτικά κονδύλια έχει κατασκευάσει ένα σιδηροδρομικό δίκτυο, ο ΟΣΕ έχει υπερχρεωθεί δανειζόμενος για την κατασκευή αυτού του δικτύου όταν θα έπρεπε το ίδιο το δημόσιο να το έχει χρηματοδοτήσει, και όχι ο ΟΣΕ, και τώρα έρχεστε και λέτε, αφού όλα αυτά τα χρόνια τον έχετε κατασυκοφαντήσει, ότι δεν έχει και κανένα λόγο να διεκδικεί, να αξιοποιεί μονομερώς αυτό το δίκτυο.
Εδώ θα έλεγε κανείς ότι πρόκειται για ληστεία του δημόσιου πλούτου. Όμως κύριε Υπουργέ και κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, θα μπορούσαμε να μιλήσουμε σήμερα διεξοδικώς για τα ζητήματα αυτά, όπως και για το γεγονός ότι είμαστε η μοναδική χώρα που αποψιλώνει το σιδηροδρομικό της δίκτυο, που καταστρέφει τις συγκοινωνιακές της υποδομές. Παρ’ όλα αυτά όμως δεν είμαστε σε κανονικές συνθήκες για να εξαντλήσουμε σήμερα τη συζήτηση στη Βουλή για τα ζητήματα αυτά.
Εγώ σας λέω εκ των προτέρων ότι η δική μου τοποθέτηση θα έχει να κάνει και με τα τρέχοντα πολύ σοβαρά ζητήματα που αφορούν τις τελευταίες εξελίξεις.
Αν ήταν κανονικές οι συνθήκες θα συζητάγαμε για τον ΟΣΕ, θα συζητάγαμε κυρίως για τη μεγάλη σκανδαλώδη συγκάλυψη στην επιτροπή της Siemens, των ευθυνών των δυο κομμάτων εξουσίας, όταν γερμανικό δικαστήριο έχει αποφανθεί ότι το 2% πήγαινε στα ταμεία των δυο κομμάτων εξουσίας. Και στην επιτροπή συναινετικά αποφασίσατε να το ξεχάσετε αυτό. Θα συζητάγαμε γι’ αυτά σήμερα και εμείς και κόσμος, ο λαός που παρακολουθεί, για το ότι αύριο έρχεται η τρόικα και ζητάει 12,5 δισ. νέες θυσίες το 2012 και το 2013. Για το νέο φορολογικό νομοσχέδιο που κατέθεσε σήμερα ο Υπουργός των Οικονομικών και κάνει νέα δώρα στο μεγάλο κεφάλαιο. Μειώνει τέσσερις μονάδες τον συντελεστή φορολογίας του κεφαλαίου. Αυτή είναι η κοινωνική σας δικαιοσύνη. Τα παίρνετε από τους μισθωτούς, τους συνταξιούχους και χαρίζετε στο κεφάλαιο. Γι’ αυτά θα συζήταγε ο κόσμος.
Τι συζητάει όμως ο κόσμος σήμερα; Σήμερα ο κόσμος συζητάει και παρακολουθεί την υποτιθέμενη οργάνωση και καθοδήγηση από το ΣΥΡΙΖΑ της κατάληψης της Νομικής Σχολής από τους απεργούς πείνας. Όσο σχέση έχει ο ΣΥΡΙΖΑ με την υποκίνηση και την οργάνωση της εξέγερσης στην Τυνησία και στην Αίγυπτο, άλλο τόση σχέση έχει και με την υποκίνηση, οργάνωση των μεταναστών που διεκδικούν στον ήλιο μοίρα.
Το μόνο που δεν μας έχετε πει είναι ότι έχουμε σχέση και με όλα αυτά που γίνονται στην Τυνησία, στην Αίγυπτο. Ο ΣΥΡΙΖΑ άλλωστε όλα  αυτά τα χρόνια έχει οργανώσει τόσα πολλά, μάλλον εμείς θα έπρεπε να είμαστε στα έδρανα της κυβέρνησης και όχι σεις.
    Τις τελευταίες 48 ώρες όμως όλο το σύστημα πολιτικής διαπλοκής εκτοξεύει λάσπη, επενδύει στην μισαλλοδοξία και κατασυκοφαντεί πρόσωπα και πολιτικές παρατάξεις. Θα μου πείτε που το βλέπετε το πρωτότυπο; Είστε πια τόσο προβλέψιμοι που είμαστε απόλυτα σίγουροι ότι είσαστε ικανοί να φθάσετε στα άκρα γι’ αυτό και θα παραμείνουμε ψύχραιμοι απέναντι σε οποιαδήποτε προβοκάτσια.
    Ανακαλύψατε βεβαίως δεν αναφέρομαι oύτε στο ΚΚΕ προς τιμήν του δεν στοχοποίησε, ούτε στους Οικολόγους Πράσινους, όμως εδώ υπήρξε απ’ αυτό εδώ το Βήμα μια απίστευτη συναίνεση ΠΑ.ΣΟ.Κ. Νέα Δημοκρατία, πρωτοστάτες οι εκπρόσωποι της ακροδεξιάς και του ΛΑΟΣ, η κυρία Μπακογιάννη, ανακαλύψατε τον υπαίτιο της κοινωνικής, οικονομικής, εθνικής και ηθικής κατάρρευσης. Ο ΣΥΡΙΖΑ! Συγχαρητήρια! Όμως αυτό το έργο το έχουμε ξαναδεί και δεν μας τρομάζει. Το είδαμε τον Δεκέμβρη του 2008, ζήτησε κανείς συγγνώμη για τις χυδαιότητες που ακούστηκαν τότε;
Το είδαμε στον ξυλοδαρμό του προέδρου της ΓΣΕΕ, όταν ο αντιπρόεδρος της Βουλής έβγαινε στις συχνότητες τις τηλεοπτικές και έλεγε έχουν καταγραφεί τα πρόσωπα, ξέρω τα στοιχεία, είναι μέλη του ΣΥΡΙΖΑ. αποδείχτηκε ότι δεν ήταν. Ζήτησε κανείς συγνώμη; Το είδαμε με τα αισχρά υπονοούμενα εναντίον του ΣΥΡΙΖΑ και μεγαλοδημοσιογράφων για τους τρεις αδικοχαμένους στη Marfin, αλλά για κακής σας τύχη ήμασταν 3 χιλιόμετρα μακριά. Ζήτησε κανείς συγνώμη; Το ίδιο και με τον ξυλοδαρμό του γραμματέα της Νεολαίας του Συνασπισμού, το ίδιο και με το μέλος στέλεχος του κόμματός μας που τον περάσατε για κάποιον άλλο και τον συλλάβατε ως τρομοκράτη και ποιος ξέρει τι ακόμα ετοιμάζεστε να πείτε και να κάνετε. Περιμένουμε τα χειρότερα, αλλά ενημερώστε κράτος και παρακράτος, πως ούτε φοβόμαστε, ούτε απροετοίμαστους θα μας βρείτε. Με υπομονή και επιμονή θα αντιμετωπίζουμε τις δηλώσεις της περιφερόμενης πολιτικής ασχήμιας εναντίον μας και θα απαντάμε πολιτικά.
Για να τελειώνει όμως εδώ αυτή η προβοκάτσια, καταθέτω στα Πρακτικά της Βουλής την απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου του Συλλόγου Φοιτητών της Νομικής που αποδεικνύει ότι όση συμμετοχή στην υιοθέτηση του αιτήματος των μεταναστών να φιλοξενηθούν σε χώρους της Νομικής είχαν οι φοιτητές του ΣΥΡΙΖΑ, άλλη τόση είχαν και αυτοί της ΠΑΣΠ, άλλη τόση και αυτοί της ΔΑΠ που συνυπέγραψαν την απόφαση. Όσες δικαιολογίες ειπώθηκαν αργότερα ανήκουν πλέον στο πεδίο της γελοιότητας.
    Όμως τα πράγματα όπως εξελίσσονται δεν είναι καθόλου αστεία, είναι σοβαρά. Και με όση σοβαρότητα διαθέτουμε απ’ αυτό εδώ το Βήμα υπευθύνως ενημερώνουμε και εσάς και τον ελληνικό λαό, ότι είμαστε μπροστά σε ένα συναινετικό και ενορχηστρωμένο σχέδιο ΠΑ.ΣΟ.Κ. και Νέας Δημοκρατίας από κοντά και το ΛΑΟΣ που έχει δυο στόχους.
Πρώτον τον αποπροσανατολισμό της κοινής γνώμης από τη συγκάλυψη των ευθυνών των δυο μεγάλων κομμάτων για το μεγάλο σκάνδαλο της Siemens. Και αυτή η συναίνεση δεν ξέρω αν είναι και πρόκριμα άλλων μεγάλων συναινέσεων για την εφαρμογή των νέων σκληρών μέτρων που έρχονται.
Δεύτερος στόχος, να ξεμπερδέψετε μια ώρα αρχύτερα με το πανεπιστημιακό άσυλο, ενεργοποιώντας παράλληλα τα πιο συντηρητικά ξενοφοβικά αντανακλαστικά. Είναι ντροπή! Ντροπή κύριε Βούγια ήσασταν και στον καταυλισμό κάποτε στους μετανάστες και τώρα είστε στην κυβέρνηση του φράχτη –θα μου πείτε δεν τα πιστεύετε εσείς, δεν έχει σημασία αυτό- τα κάνετε για λόγους σκοπιμότητας διότι έχετε δει ότι ο κόσμος μπροστά στο φόβο και τον τρόμο της κρίσης τα βάζει με τον πιο αδύναμο, με τους μετανάστες.
Αυτό λοιπόν είναι το σχέδιο σας, γι’ αυτό και δεν σας ενδιαφέρει να βρεθεί λύση στο πρόβλημα που προέκυψε στη Νομική. Γι’ αυτό και επιτίθεστε στον Πρύτανη και στην πανεπιστημιακή κοινότητα που ψάχνουν για λύσεις αποστοχοποίησης του δημόσιου πανεπιστήμιου και του ασύλου.
Γι’ αυτό και πιέζεται προς κάθε κατεύθυνση να μην ανταποκριθεί κανείς θετικά σε οποιαδήποτε λύση διεξόδου και απεμπλοκής του πανεπιστημιακού ασύλου.
Είναι ντροπή κύριοι της κυβέρνησης! Και θλίβομαι εδώ από την στάση του νεοεκλεγέντα δημάρχου της Αθήνας. Από το πρωί προσπαθώ να επικοινωνήσω μαζί του, δεν βγαίνει στο τηλέφωνο. Εν τω μεταξύ έχω βρει και έχω επικοινωνήσει δυο φορές με τον αρχιεπίσκοπο αν και βρίσκεται στη Συρία σε ταξίδι. Ο οποίος είναι πρόθυμος να συζητήσει να βρεθεί λύση. Ο δήμαρχος δεν βγαίνει στο τηλέφωνο και όχι μονάχα αυτό αλλά στην πρόταση διεξόδου που έγινε απαντάει με θλιβερό τρόπο. Και αναρωτιέμαι πόσο γρήγορα μπορεί να μετατραπεί κανείς από συνήγορο του πολίτη σε συνήγορο της κυβέρνησης; Και ενδεχομένως υπάρχει ένας σχεδιασμός που δεν τον αφορά, δεν τον έχει κάνει ο ίδιος, γιατί πρόκειται για σκοτεινούς σχεδιασμούς και αφορούν το πανεπιστημιακό άσυλο.
Πιο πολύ όμως θλίβομαι κυρίες και κύριοι συνάδελφοι για τη στάση του Πρωθυπουργού. Τόσο απελπισμένος είναι πια; Που ψάχνει να βρει καταφύγιο στην πολιτική εκμετάλλευση του ανθρώπινου πόνου και ήταν και ο ίδιος μετανάστης πολλά χρόνια, και ήταν και ο ίδιος πολιτικός πρόσφυγας.
Σήμερα μάλιστα αποφάσισε να εξαπολύσει να αντιαριστερό παραλήρημα που θυμίζει άλλες εποχές, παλιές εποχές. Όταν υπήρχε το αντικομουνιστικό παραλήρημα, τώρα υπάρχει το αντιαριστερό παραλήρημα. Και μας έκανε και μαθήματα τι είναι αριστερό και τι δεν είναι.
Ποιος; Ο αριστερός Πρωθυπουργός που κορόιδεψε το λαό, λέγοντας προεκλογικά  σοσιαλισμός ή βαρβαρότητα προκειμένου να εκλεγεί και μετά έφερε στη χώρα το ΔΝΤ να μας κάνει τρίτο κόσμο και Αργεντινή. Ποιος; Ο αριστερός Πρωθυπουργός που επενδύει στον κοινωνικό αυτοματισμό και τον κοινωνικό εκφοβισμό. Ο αριστερός Πρωθυπουργός που κατεδαφίζει το κοινωνικό κράτος και τώρα θέλει να ξεμπερδεύει και με το πανεπιστημιακό άσυλο. Ο αριστερός Πρωθυπουργός που συγκαλύπτει σκάνδαλα και αναζητά εξιλαστήρια θύματα.
Ε, λοιπόν κύριοι της κυβέρνησης αυτό δεν έχει καμιά σχέση με την Αριστερά. Όπως και σεις δεν έχετε πια καμιά σχέση με την Αριστερά αλλά ούτε και με την ίδια σας την ιστορία. Αν ο Πρωθυπουργός δεν είχε αυτό το επίθετο  που έχει θα είχατε άλλη τύχη. Ενδεχομένως την τύχη που είχε η κυβέρνηση της Τυνησίας. Αυτή είναι η πραγματικότητα.
Σας ενημερώνουμε λοιπόν, πως ότι και να κάνετε εμείς ούτε στα άκρα θα φθάσουμε, ούτε θα ενσωματωθούμε στις δυνάμεις του συστήματος και των προθύμων. Και το κυριότερο δεν πρόκειται να εγκαταλείψουμε κανέναν απροστάτευτο όταν πιστεύουμε ότι έχει δίκιο είτε είναι Έλληνας είτε είναι μετανάστης. Όπως δεν θα εγκαταλείψουμε το ένα εκατομμύριο ανέργους, όπως δεν θα εγκαταλείψουμε τους εργαζόμενους στο δημόσιο και στον ιδιωτικό τομέα, τους αγρότες, τους συνταξιούχους, όλους όσους κτυπάτε αλύπητα 16 μήνες τώρα, όπως δεν θα εγκαταλείψουμε τους κατοίκους της Κερατέας το κίνημα των διοδίων.
Ενημερώστε τους μεγαλοκατασκευαστές και καναλάρχες δεν μας πτοούν τα πρωτοσέλιδα, ούτε τα δελτία ειδήσεων μας πτοούν. Δεν μας πτοούν! Γιατί δεν μας πτοούν; Γιατί εμείς δεν πρόκειται ποτέ να εγκαταλείψουμε τις αρχές και την αξιοπρέπειά μας. Όσο εσείς επενδύετε στη βία εμείς θα αναζητούμε ειρηνική λύση με όσους έχουν και αυτοί αξιοπρέπεια.


.