17 Νοέμβρη 2017 - 44 Χρόνια μετά ...

Σαράντα τέσσερα χρόνια μετά, η  εξέγερση του Πολυτεχνείου  ενάντια στην αμερικανοκίνητη χούντα, παραμένει φωτεινός φάρος κι οδηγός κάθε δημοκρατικού αγώνα. Το Πολυτεχνείο ζει, γιατί τα αιτήματά του είναι πάντα επίκαιρα. Και θα είναι επίκαιρα όσο ο Φασισμός θα απειλεί την Ελευθερία και τη Δημοκρατία όχι μόνο στη χώρα μας αλλά και σε κάθε γωνία του πλανήτη. Ο αγώνας για το παγκόσμιο δυνάμωμα της Λαϊκής Κυριαρχίας  , για τα Κοινωνικά Δικαιώματα, για την Ανθρώπινη Αξιοπρέπεια, δεν σταματά ποτέ.

Θυμόμαστε την εξέγερση των φοιτητών του Πολυτεχνείου, τη Νομική, αλλά και τα κολαστήρια του ΕΑΤ-ΕΣΑ, τους τόπους εξορίας και μαρτυρίου ανδρών και γυναικών,  κάθε μέρος όπου άνθρωποι φυλακίστηκαν, βασανίστηκαν, εξορίστηκαν, στη μάχη για την υπεράσπιση πανανθρώπινων αξιών και ιδανικών. Μια μέρα σαν αυτή, θυμόμαστε και  τιμάμε κάθε πράξη αντίστασης, κάθε λάμψη μέσα στο σκοτάδι της επτάχρονης δικτατορίας, κάθε προσπάθεια ανατροπής της επαίσχυντης τυραννίας. Και ταυτόχρονα αναγνωρίζουμε την υποχρέωση να συνεχίσουμε τον αγώνα γιατί μαζί  με τον αντιδικτατορικό - αντιφασιστικό αγώνα  παραμένουν επίκαιροι και οι στοίχοι του Μπρέχτ : «Μην χαίρεστε που σκοτώσατε το κτήνος. Η σκύλα που το γέννησε ζει και είναι πάλι σε οργασμό».

Έτσι όταν νοσταλγοί της χούντας, ακροδεξιοί, ρατσιστές, θιασώτες του αυταρχισμού αλλά και της αναθεώρησης της Ιστορίας,   προβάλλουν ξανά από το σκοτάδι του παρελθόντος κηρύσσοντας το μίσος, είναι υποχρέωσή μας να μας βρουν απέναντί τους. Ο διαρκής αγώνας για Λαϊκή κυριαρχία , κοινωνική απελευθέρωση , παγκόσμια ειρήνη είναι οι έμπρακτη μνήμη και τιμή στους νεκρούς του πολυτεχνείου , του αντιδικτατορικού αγώνα και της λαϊκής πάλης για ένα δίκαιο και καλύτερο αύριο. 

Η διαρκής αμφισβήτηση ενός κόσμου που βασίζεται στην εκμετάλλευση των πολλών προς όφελος των λίγων , η αμφισβήτηση του δικαιώματος μιας ελάχιστης μειοψηφίας να κατέχει την συντριπτική πλειοψηφία του παγκόσμιου πλούτου , η αμφισβήτηση της Ευρώπης της λιτότητας , των κλειστών συνόρων , του εθνικισμού και του νεοφιλελευθερισμού , είναι τα καθήκοντα που έχουμε κληρονομήσει από τους Αγωνιστές του παρελθόντος , τους αγωνιστές του Πολυτεχνείου , της Νεολαίας Λαμπράκη , και της ΕΠΟΝ .  

Η εξέγερση του Πολυτεχνείου και ο αντιδικτατορικός αγώνας παραμένουν ζωντανοί όσο ο ελληνικός λαός και ιδιαίτερα η νέα γενιά  συνεχίζει να αγωνίζεται μαζί με όλους τους λαούς για έναν κόσμο ειρήνης, δημοκρατίας και αξιοπρέπειας. Μνήμη σημαίνει αντίσταση.

Τάκης Γεωργόπουλος

Συντονιστής  Ν.Ε. ΣΥΡΙΖΑ Ηλείας--
ΣΥΡΙΖΑ- Ηλείας
Ανατροπή στην Ελλάδα,Αλλαγή στην Ευρώπη

http://syriza-ileias.blogspot.gr/
syrizaileias@gmail.com


.