Οι πρόσφυγες δεν είναι απειλή , βρίσκονται εδώ εξ αιτίας απειλής.

Φαντάσου , ξαφνικά ο κόσμος δίπλα σου να τρελαίνεται , και ο ένας να τουφεκάει τον άλλο . Δεν είναι φανταστική περίπτωση . Το ζήσανε οι γονείς και οι παππούδες μας .

Φαντάσου ο τόπος που ζεις να πέφτει σε συνθήκες άκρατης φτώχειας , έτσι ώστε να μην έχεις ούτε να φας .

Φαντάσου να σου επιβάλλεται ένα αυταρχικό  καθεστώς , που να σου στερεί κάθε ελευθερία που θεωρείς αυτονόητη .

Τότε φαντάσου τι θα έκανες εσύ! Θα προσπαθούσες να σωθείς και να σώσεις τους δικούς σου με όλα τα μέσα ; Θα έπαιζες και εσύ τη ζωή σου κορόνα γράμματα  φεύγοντας και ταξιδεύοντας σε άγνωστη γη και άγνωστα νερά , γιατί αν θα μείνεις  το μόνο σίγουρο είναι  ένας φρικτός Θάνατος , από όπλο , από πείνα , από βασανιστήρια ;

Θα είχες σίγουρα ακούσει γιατί έτσι σου έλεγαν για έναν τόπο  όπου υπήρχε σεβασμός για την ανθρώπινη ζωή και τα ανθρώπινα δικαιώματα . Και θα ξεκίναγες για εκεί , για να βρεις την ελευθερία , τη δημοκρατία , τη Ζωή. Στη Οδύσσεια που θα περνούσες , θα συναντούσες όλους τους ληστές και τα τέρατα , και κύκλωπες και Λαιστρυγόνες , ώσπου σχεδόν γυμνό  θα σε ξέβραζε το κύμα  σε μια ακτή , και θα δόξαζες εκείνη τη στιγμή τον θεό που πιστεύεις για το λόγο ότι είσαι ζωντανός .Όμως η περιπέτειά σου δεν έχει τελειώσει ακόμα . Ο άλλος κόσμος που πίστευες ότι υπάρχει δεν είναι ακριβώς όπως πίστευες . Διαπιστώνεις σύντομα ότι τα ανθρώπινα δικαιώματα , δεν είναι για όλους , και προπάντων δεν είναι για σένα . Αμέτρητες γραφειοκρατικές διαδικασίες , άγνωστη γλώσσα , μαφίες , εκμετάλλευση , αυτά είναι για σένα. Περνούν μέρες , μήνες , με την αγωνία για το μέλλον το δικό σου και των παιδιών σου .

Αυτή είναι η κατάσταση που βιώνουν οι πρόσφυγες που φτάνουν στη χώρα μας . Την οποία δεν έχουν για τελικό προορισμό . Ξέρουν όμως ότι είναι η πρώτη Ευρωπαϊκή χώρα που βρίσκουν στον δρόμο τους . Μια χώρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης , η οποία Ευρωπαϊκή Ένωση μαζί με άλλους είναι από τους υπεύθυνους για την κατάσταση (πόλεμος , φτώχια , καταπίεση αυταρχισμός) στην χώρα τους . Οι άνθρωποι αυτοί , είναι εδώ από ανάγκη. Όχι από επιλογή . Οι περισσότεροι από αυτούς σε άλλες εποχές θα ήταν καλοδεχούμενοι ως τουρίστες ή φοιτητές στις σχολές μας και τα πανεπιστήμιά μας . Ήταν καλοδεχούμενοι όταν μας έφερναν συνάλλαγμα . Τώρα στην ανάγκη; Τους κλείνουμε την πόρτα ;

Η αλήθεια είναι ότι ο λαός μας από την αρχή φάνηκε ηρωικά άξιος (παρότι σε συνθήκες κρίσης ) αγκαλιάζοντας τους πρόσφυγες και προσφέροντας από το υστέρημα του και όχι από το περίσσευμα . Η αλήθεια είναι ότι οι Έλληνες στην πλειοψηφία τους ουσιαστικά ξεντρόπιασαν την Ευρώπη  μέρος της οποίας οχυρώθηκε πίσω από φράχτες και τείχη . Μικρές αλλά θορυβώδεις μειοψηφίες μόνο , προσπάθησαν και προσπαθούν να σπείρουν το φόβο παρουσιάζοντας τους ανθρώπους αυτούς σαν απειλή . Χρησιμοποιούν επιχειρήματα όχι μόνο ψευδή αλλά και γελοία .

Οι άνθρωποι αυτοί δεν είναι ούτε φανατικοί , ούτε τζιχαντιστές ούτε φονιάδες. Αν ήταν δεν θα έφευγαν .Έφυγαν γιατί δεν ήθελαν να γίνουν .

Οι άνθρωποι αυτοί , δεν είναι κλέφτες, βιαστές και εγκληματίες . Στην πλειοψηφία τους είναι μέλη της αστικής και μικροαστικής τάξης της χώρας τους . Ανάμεσα τους συναντάς επιστήμονες , φοιτητές , υπαλλήλους ,επαγγελματίες , επιχειρηματίες , ανθρώπους που πριν λίγο καιρό είχαν καλές δουλειές , έμεναν σε όμορφα σπίτια τα οποία χάθηκαν .

Οι άνθρωποι αυτοί δεν ήρθαν να αλλοιώσουν την δική μας πολιτιστική ταυτότητα. Δεν μπορούν και δεν το θέλουν . Όμως πρέπει να τους αναγνωρίσουμε το δικαίωμα να κρατήσουν την δική τους πολιτιστική ταυτότητα όπως έκαναν και οι δικοί μας μετανάστες στις χώρες που πήγαν . Και στο τέλος ας μιλήσουμε με αριθμούς , η αλήθεια των οποίων είναι αμείλικτη .

Μόνο στην Ηλεία , υπάρχουν ή κατά καιρούς έχουν παραμείνει  περίπου 20.000 , και στη χώρα κοντά στο 1.000.000 , αλλοδαποί με νόμιμη άδεια παραμονής , οι οποίοι έχουν ενταχθεί ομαλά στον κοινωνικό ιστό μέχρι το 2015 . Το σύνολο από την προσφυγική κρίση παραμενόντων σε όλη τη χώρα είναι περίπου 62.000  και στη Ηλεία 160.Είναι λοιπών δυνατόν αυτό που δεν κατόρθωσαν να κάνουν οι είκοσι χιλιάδες , να το κάνουν οι τριακόσιοι , ή έστω πεντακόσιοι;  Γελοίο και να το σκέπτεται κανείς , αν υπολογιστεί και η αδιαμφισβήτητη αλήθεια ότι το σύνολο σχεδόν των προσφύγων δεν θέλει να παραμείνει στην Ελλάδα αλλά να μετεγκατασταθεί σε άλλη χώρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης .

Ας κλείσουμε λοιπόν τα αυτιά μας σε κάθε ρατσιστικό και ξενοφοβικό παραλήρημα , και ας απαντήσουμε δυναμικά στην κάθε Ναζιστική προπαγάνδα κεκαλυμμένη ή μη . Η Γή όπου λατρεύτηκε ο Ξένιος Δίας , ο Λαός που πρώτος από όλους θέσπισε την ιερότητα του Ικέτη και του Ξένου , ο Λαός που έχει στείλει μετανάστες και στις πέντε ηπείρους  , δεν μπορεί να κλείνει την πόρτα στον συνάνθρωπο που έχει ανάγκη ασύλου . Ας πράξουμε για τους άλλους αυτό που θα θέλαμε να κάνουν και οι άλλοι για εμάς .

 

Τάκης Γεωργόπουλος

Συντονιστής Ν.Ε. ΣΥΡΙΖΑ Ηλείας



--
ΣΥΡΙΖΑ Ηλείας
Ανατροπή στην Ελλάδα,Αλλαγή στην Ευρώπη

http://syriza-ileias.blogspot.gr/
syrizaileias@gmail.com


.