17 Νοέμβρη 2016 - Ταξικά και κοινωνικά προτάγματα

Σαράντα τρία χρόνια συμπληρώνονται από την ηρωική εξέγερση του Πολυτεχνείου. Σαράντα τρία χρόνια μετά, η αντιδικτατορική πάλη, μάς υπενθυμίζει πως η υπεράσπιση της δημοκρατίας, το δικαίωμα στη μόρφωση, το δικαίωμα στην εργασία και την αξιοπρεπή ζωή κατακτιέται με αγώνες και θυσία.

Ίσως είναι τετριμμένο να ξαναπούμε ότι το σύνθημα Ψωμί Παιδεία Ελευθερία παραμένει επίκαιρο . Δυστυχώς όμως αυτό είναι μια πραγματικότητα , όχι μόνο για την Ελλάδα αλλά για όλο τον κόσμο. Εδώ και καιρό οι δυνάμεις τις ολιγαρχίας έχουν περάσει σε μία παγκόσμια επίθεση ενάντια στις δυνάμεις της εργασίας. Τεχνητές οικονομικές κρίσεις οδηγούν τους λαούς της Ευρώπης σε λιτότητα , ανεργία , εργασιακή απορύθμιση , κατάργηση εργατικών και λαϊκών δικαιωμάτων , υποβάθμιση έως εξαφάνισης του κράτους πρόνοιας. Περιφερειακοί πόλεμοι, έχουν καταργήσει το δικαίωμα των λαών στην Ειρήνη δημιουργώντας στρατιές προσφύγων. Επενδύοντας στο Φόβο, τα τέρατα του παρελθόντος , ο Φασισμός , ο Ναζισμός και ο Εθνικισμός, ενδύονται το χιτώνιο του νέου , και του αντισυστημικού προσπαθώντας να παραπλανήσουν τους Λαούς και να τους οδηγήσουν σε καινούργια ολοκαυτώματα . 

 Σε αυτό το παγκόσμιο σκηνικό , η Ελλάδα έχει Ιστορικό καθήκον να πρωτοστατεί στον αγώνα για Δημοκρατία, ενάντια στο νεοφιλελεύθερο μονόδρομο που επιδιώκουν να επιβάλλουν οι ευρωπαϊκές ελίτ και στον νεοναζισμό που ξαναεμφανίζεται. Οι δυνάμεις του παλιού, το σύστημα της διαπλοκής και ο κόσμος της πλουτοκρατίας, από τον ΣΕΒ μέχρι τα ΜΜΕ, προσπαθούν διαρκώς να θέσουν εμπόδια στη βελτίωση της καθημερινότητας του κόσμου της εργασίας και της νεολαίας. Αυτοί που για δεκαετίες λεηλάτησαν τους εργαζόμενους , επενδύοντας στη φτώχεια, το ρατσισμό, την ανεργία, καταλαβαίνουν πως οι μέρες τους είναι μετρημένες. Γνωρίζουν πολύ καλά πως ο ΣΥΡΙΖΑ αγωνίζεται για να βγούμε από την κρίση με την κοινωνία όρθια. Και σε αυτό τον αγώνα δεν είμαστε μόνοι. Η σύγκρουση περνά τα εθνικά σύνορα και γίνεται πανευρωπαϊκή , παγκόσμια.

Για εμάς, έξοδος από την κρίση με την κοινωνία όρθια, σημαίνει σταθερές θέσεις εργασίας, συλλογικές συμβάσεις, προστασία των αδυνάτων και αναδιανομή πλούτου και ισχύος από την αστική τάξη προς τον κόσμο της εργασίας και της νεολαίας. Το δικαίωμα στη ζωή στη  μόρφωση στην ελευθερία είναι δικαίωμα όλων ανεξαρτήτως φυλής, φύλου, εθνικότητας, χρώματος και θρησκείας ή κοινωνικής τάξης . Η αλληλεγγύη είναι το όπλο μας στον σκοταδισμό της ακροδεξιάς και του ρατσιστικού μίσους.

Σε μια εποχή πολέμων και συγκρούσεων, σε μια εποχή που η ίδια η ανθρώπινη ζωή έχει μικρή σημασία για τους κυρίαρχους αυτού του κόσμου, είναι χρέος των λαών να αντισταθούν απέναντι στο σκοτάδι και στον πόλεμο. Να αμφισβητήσουμε λοιπόν αυτόν τον κόσμο που δεν μας χωράει. Να αμφισβητήσουμε την Ευρώπη του νεοφιλελευθερισμού, των κλειστών συνόρων και των εθνικισμών, των αυταρχικών πρακτικών και της λιτότητας. Να παλέψουμε για ζωή, δουλειά και μέλλον με αξιοπρέπεια. Η εξέγερση του Πολυτεχνείου και ο αντιδικτατορικός αγώνας παραμένουν ζωντανοί όσο ο ελληνικός λαός συνεχίζει να αγωνίζεται μαζί με όλους τους λαούς για έναν κόσμο δημοκρατίας και αξιοπρέπειας. Μνήμη σημαίνει αντίσταση.

Τάκης Γεωργόπουλος
Συντονιστής  Ν.Ε. ΣΥΡΙΖΑ Ηλείας

--
ΣΥΡΙΖΑ Ηλείας
Ανατροπή στην Ελλάδα,Αλλαγή στην Ευρώπη

http://syriza-ileias.blogspot.gr/
syrizaileias@gmail.com


.