ΟΧΙ ΣΤΗΝ ΚΑΤΕΔΑΦΙΣΗ ΤΗΣ ΙΣΤΟΡΙΚΗΣ ΜΝΗΜΗΣ ΤΗΣ ΠΟΛΗΣ ΤΟΥ ΠΥΡΓΟΥ

Η αντίληψη Λιατσή για την πόλη " όλα τα κλείνω- όλα τα κατεδαφίζω" χτύπησε πάλι.

Το πάρκο ΣΠΚ  παραμένει δύο χρόνια τώρα κλειστό, το θέατρο "Απόλλων" κάθε βδομάδα κατά δήλωσή του κλείνει ( τη μια είναι ετοιμόρροπο,  την άλλη δεν έχει πυρασφάλεια, τώρα χαλάσαν  από την χρήση τα καθίσματα) ,  ο πολυχώρος  του Κούβελου  έρημος και σκοτεινός, το κολυμβητήριο περιμένει ακόμα να το ανακαλύψει κλπ .

Προχθές με  οριακή πλειοψηφία  των παρόντων του  Δημοτικού Συμβουλίου Πύργου αποφάσισε την κατεδάφιση ενός σημαντικού μέρους της Ιστορικής μνήμης της πόλης μας , του εργοστασίου Ξυστρή.       

Με πρόσχημα τον κίνδυνο απένταξης του σε εξέλιξη έργου " Υψικάμινος- Θεματικό Πάρκο  Ξυστρή"   ο  κ. Λιατσής για άλλη μια φορά ψεύδεται αφού από πουθενά δεν προκύπτει μια τέτοια απειλή. Αντίθετα η ανάδειξη του κτηρίου ( όπως σε πολλές άλλες πόλεις έχει γίνει σε ανάλογες περιπτώσεις)  είναι ο μοναδικός δρόμος για την ολοκλήρωση της ανάπλασης της περιοχής αυτής της πόλης.

Το κτήριο  του εργοστασίου του Ξυστρή, χαρακτηριστικό βιομηχανικό κτήριο των αρχών του προηγούμενου αιώνα αποτελεί την εξέλιξη της μακρόχρονης βιομηχανικής και εργατικής ιστορίας της πόλης μας, μιας πόλης που οφείλει να διατηρήσει τη μνήμη της και να την  παραδώσει  στις επόμενες γενιές.  Δεν είναι άλλωστε πολλά τα εναπομείναντα μνημεία στην πόλη που την δένουν με την ιστορία της.  Θυμίζουμε πως  τον καιρό που το οικόπεδο Ξυστρή προσφερόταν  "προς αξιοποίηση" από την τράπεζα της Ελλάδας  ο κ. Λιατσής  αδιαφόρησε πλήρως.

Ο δήμαρχος Πύργου  -κατά δική του ομολογία-  εσχάτως  απέκτησε ολοκληρωμένη εικόνα και κατανόησε το ζήτημα της διαχείρισης των σκουπιδιών. Τον καιρό που οι άλλοι Δήμοι της χώρας δημιουργούσαν υποδομές διαχείρισης εκείνος  απλά τα έθαβε στη Μούτελη.

Μήπως λοιπόν θα ήταν χρήσιμο σήμερα , πριν αφανίσει την ιστορική μνήμη της πόλης, να λάβει σοβαρά υπόψη του τις προτάσεις όσων έχουν ολοκληρωμένη επιστημονική άποψη καθώς και την επιθυμία της πλειοψηφίας των πολιτών του Πύργου;


Οργάνωση  Μελών   ΣΥΡΙΖΑ  Πύργου



-- http://syriza-ileias.blogspot.gr/


.