Εφη Γεωργοπουλου «Για τα έργα στο Ναό του Επικούριου Απόλλωνα»

Η βουλευτής Ηλείας του ΣΥΡΙΖΑ Έφη Γεωργοπούλου - Σαλτάρη ζήτησε και έλαβε ενημέρωση σχετικά με την εξέλιξη των έργων (αναστήλωσης και τοποθέτησης στεγάστρου στο Ναό του Επικούριου Απόλλωνα) από το Υπουργείο Πολιτισμού.
Συγκεκριμένα, η αρμόδια υπηρεσία του Υπουργείου ενημέρωσε την βουλευτή ότι έχει στείλει προς το αρμόδιο για το ΕΣΠΑ Υπουργείο Οικονομίας, Ανάπτυξης και Τουρισμού λίστα για την υλοποίηση σημαντικότατων έργων στον τομέα του Πολιτισμού για μνημεία που εντάσσονται στον κατάλογο προστασίας της UNESCO. Τα προτεινόμενα έργα ανά την επικράτεια προϋπολογίζονται στα 24.000.000€.
Σε συνέχεια η βουλευτής επικοινώνησε με το αρμόδιο Υπουργείο Οικονομίας το οποίο σημείωσε ότι η αρμόδια Διαχειριστική Αρχή του ΕΣΠΑ έχει λάβει και έχει κάνει δεκτή την εν λόγω πρόταση στην οποία συμπεριλαμβάνεται και το έργο για την εξέλιξη και ολοκλήρωση της αναστήλωσης του Ναού αλλά και της τοποθέτησης νέας μεμβράνης και νέων μεταλλικών στοιχείων στην ανωδομή του στεγάστρου προστασίας.
Ο πρϋπολογισμός του έργου προσεγγίζει τα 2.300.000€ αφορά το πρόγραμμα ΕΠΑΝΕΚ 2014-2020 και οι εξειδικεύσεις για την υλοποίηση των έργων ξεκινούν από τον Ιούνιο του 2016 και θα γίνονται ανά τακτά χρονικά διαστήματα ώστε μέχρι το τέλος της διαχειριστικής περιόδου να έχουν υλοποιηθεί στο ακέραιο όλες οι προβλεπόμενες δράσεις. Η εικόνα που υπάρχει είναι ότι σήμερα η αναστήλωση προσεγγιστικά είναι κοντά στο 80% και βεβαίως εκκρεμεί εξ ολοκλήρου η τοποθέτηση νέας μεμβράνης και νέων μεταλλικών στοιχείων.
Είναι σημαντικό να εξειδικευθεί το έργο για το Ναό του Επικούριου Απόλλωνα το συντομότερο δυνατό μέσα στη διαχειριστική περίοδο ώστε σε συνδυασμό με τις υπόλοιπες θετικότατες παρεμβάσεις που έχουν γίνει τους τελευταίους μήνες (πρόσληψη μόνιμου φύλακα μέσω ΑΣΕΠ, τοποθέτηση τεσσάρων φυλάκων μέσω συμβάσεων ορισμένου χρόνου, διασφάλιση πλήρους εβδομαδιαίας λειτουργίας κ.ά.) να αναδειχθεί ολοκληρωμένα το μνημείο παγκόσμιας κληρονομιάς που βρίσκεται στην Αρχαία Ολυμπία.


.