Έφη Γεωργοπούλου-Σαλτάρη, βουλευτής νομού Ηλείας του ΣΥΡΙΖΑ: «Σε πολιτικό πανικό ο κ. Τζαβάρας»



Από την πρόσφατη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε ο πρώην Αναπληρωτής Υπουργός Πολιτισμού κ. Κώστας Τζαβάρας προέκυψε ότι όχι μόνο εκπροσωπεί το Παλιό αλλά και ότι βρίσκεται σε πολιτικό πανικό.
Στην εφ’ όλης της ύλης συνέντευξή του με αφορμή τα θέματα που αφορούν αφενός την φύλαξη και αφ’ ετέρου τα έργα στον ναό του Επικούρειου Απόλλωνα θα πρέπει να διευκρινίσουμε κάποια πράγματα γιατί υπήρξε παραπληροφόρηση εις το έπακρο από την πλευρά του. Οι προσπάθειές μας για να μπορέσει να προσληφθεί ένας μόνιμος νυχτοφύλακας σε κενή οργανική θέση του κλάδου ΔΕ φύλαξης – πληροφόρησης που βρισκόταν σε εκκρεμότητα από τον διαγωνισμό του ΑΣΕΠ του 2011, απέδωσε καρπούς παράλληλα με την ευαισθησία που έδειξαν τα συναρμόδια υπουργεία.
Σημειώνεται ότι σύμφωνα με τον Δημοσιοϋπαλληλικό Κώδικα η υπηρεσία έχει και τυπικά το δικαίωμα να τοποθετήσει για δύο μήνες τον νυχτοφύλακα όπου κρίνεται απαραίτητο (αυτό έπρεπε να το γνωρίζει ο κ. Τζαβάρας κι όχι να λέει εμάς άσχετους). Επιπλέον, ήδη έχει δημοσιευθεί η έγκριση για την εκκίνηση των διαδικασιών σχετικά με τις προσλήψεις 1.314 ατόμων διαφόρων ειδικοτήτων, με σύμβαση εργασίας ιδιωτικού δικαίου ορισμένου χρόνου, διάρκειας επτά (7) μηνών, σε μουσεία και αρχαιολογικούς χώρους όλης της χώρας. Μέσα σε αυτές τις θέσεις περιλαμβάνονται τρεις (3) ΔΕ ημερήσιοι φύλακες και ένας ΔΕ νυχτοφύλακας για τον Ναό Επικούρειου Απόλλωνα. Η διαδικασία θα γίνει μέσω ΑΣΕΠ και θα τοποθετηθούν στις αρχές Απριλίου.
Για το θέμα της μη ολοκλήρωσης του στεγάστρου του Ναού από την ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ είναι δεδομένο ότι θα γίνουν τα πάντα από την σημερινή κυβέρνηση ώστε το έργο να ολοκληρωθεί την τρέχουσα διαχειριστική περίοδο. Το έργο άλλωστε θυμίζουμε προκηρύχθηκε πάρα πολύ καθυστερημένα, ήτοι τον Ιούλιο του 2014, ο προσωρινός μειοδότης αναδείχθηκε το Δεκέμβριο του 2014 με κατατεθειμένη προδικαστική προσφυγή από δεύτερο διαγωνιζόμενο (3 ήταν συνολικά) και με έλλειψη δικαιολογητικών κατακύρωσης από τον προσωρινό μειοδότη οπότε και η Διεύθυνση Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων ως Αναθέτουσα Αρχή ζήτησε εντολή υποβολής δικαιολογητικών τα οποία προσκομίστηκαν τον Απρίλιο 2015. Η υπόθεση τελεσιδίκισε μόλις το καλοκαίρι του 2015 κάνοντας απαγορευτική χρονικά την ολοκλήρωση του έργου μέχρι τον Δεκέμβριο του 2015 που έληγε το ΕΣΠΑ 2007-2013.
Επίσης θεώρησε σκόπιμο να αναφερθεί στο απαράδεκτο γεγονός των συσσωρευμένων σκουπιδιών στο νομό μας και ισχυρίστηκε ότι είναι ευθύνη των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ στο νομό. Οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ ως εκπρόσωποι του Ηλειακού λαού συγκρουόμαστε με φαινόμενα Μαυρογιαλουρισμού (στις «κατ’ εντολή μου λύσεις») που υπηρέτησε το κόμμα της ΝΔ. Οι προσπάθειές μας ήταν εξαντλητικές και επίπονες από την πρώτη μέρα μέχρι και σήμερα και διάφορες λύσεις που προκρίθηκαν δεν κατάφεραν να λύσουν το πρόβλημα.
Δεν μπορούμε όμως, για μια ακόμα φορά, παρά να τονίσουμε ότι για την ουσία του ζητήματος των απορριμμάτων διαχρονικά υπεύθυνοι είναι αιρετοί-αυτοδιοικητικοί παράγοντες του νομού που ανήκουν αποκλειστικά στα κόμματα της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ και οι προηγούμενες νεοφιλελεύθερες κυβερνήσεις της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ. Αυτοί συγκάλυψαν τις παράνομες δραστηριότητες, οδήγησαν σε τεράστιες επιβολές προστίμων από την ΕΕ με απώτερο στόχο τη δημιουργία σε όλη τη χώρα εργοστασίων για τα απορρίμματα ώστε να εξυπηρετήσουν τους πάσης φύσεως εργολάβους.
Με μία μόνο έδρα ο ΣΥΡΙΖΑ μέχρι το 2015 και με τους αγωνιζόμενους κατοίκους στο προσκήνιο φέραμε στη Βουλή το ζήτημα των παράνομων εναποθέσεων απορριμμάτων που οδηγήθηκε στη Δικαιοσύνη. Συνεχής υπήρξε η άσκηση κοινοβουλευτικού ελέγχου και οι συσκέψεις με τα συναρμόδια Υπουργεία από την βουλευτή μέχρι σήμερα ώστε να επιταχυνθεί η μεταφορά τους, να αποκατασταθούν οι ΧΑΔΑ και να δοθεί βιώσιμη λύση, ενώ αντίθετα ο κοινοβουλευτικός έλεγχος των μέχρι τις αρχές του 2015 τεσσάρων (4) βουλευτών της ΝΔ στο νομό ήταν ανύπαρκτος.
Για την Τελετή Αφής της Ολυμπιακής Φλόγας θυμίζουμε ότι η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ είχε καταθέσει Επίκαιρη Ερώτηση τον Φεβρουάριο 2014 καταγγέλλοντας την υποτελή στάση της τότε κυβέρνησης ΝΔ και ΠΑΣΟΚ η οποία διαμέσου του τότε Αναπληρωτή Υπουργού κ. Ανδριανού συμφωνούσε με τη Διεθνή Ολυμπιακή Επιτροπή ότι δεν πρέπει να γίνεται η Τελετή Αφής της Ολυμπιακής Φλόγας για όλους τους αγώνες με το πρόθεμα Ολυμπιακοί Αγώνες στην Αρχαία Ολυμπία. Επίσης, επί των ημερών τους έκλεισε το Μουσείο Σύγχρονων Ολυμπιακών Αγώνων στην Αρχαία Ολυμπία. Η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ παρακολουθώντας στενά το θέμα κάνει γνωστό ότι η Γενική Γραμματεία Αθλητισμού μετά από σχετική σύσκεψη με την Ελληνική Ολυμπιακή Επιτροπή (η ΕΟΕ αποτελεί εποπτευόμενο φορέα του Υπουργείου Αθλητισμού στην οποία φορέα βρίσκεται η ευθύνη της λειτουργίας του Μουσείου) τις προηγούμενες μέρες σχεδιάζει την διενέργεια των άμεσα αναγκαίων παρεμβάσεων (επισκευή, συντήρηση κτιρίου) στο Μουσείο ώστε να είναι ανοικτό στην Τελετή Αφής της Ολυμπιακής Φλόγας στα τέλη Απριλίου. Ο σχεδιασμός περιλαμβάνει μια άμεση δημοπράτηση από μέρους της ΕΟΕ έργου ύψους περί των 60.000 € ώστε ρεαλιστικά να ανοίξει το Μουσείο και μετέπειτα την ένταξη ολοκληρωμένων παρεμβάσεων στο Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων και τη σύναψη σχετικής Προγραμματικής Σύμβασης ποσού περί των 300.000 €.
Για το ζήτημα της Ολυμπίας Οδού η οποία σταμάτησε επί των ημερών της κυβέρνησης ΝΔ και ΠΑΣΟΚ διότι είχαν χρεοκοπήσει τη χώρα και όλοι οι οδικοί άξονες τέθηκαν στις καλένδες θεωρούμε τουλάχιστον υποκριτικό να γίνεται αναφορά ότι φταίει ο ΣΥΡΙΖΑ και γι’ αυτό. Άλλωστε, η πραγματικότητα έχει ως εξής: τις επόμενες μέρες θα ανακοινωθεί η δημοπράτηση και του δεύτερου τμήματος μήκους 9 χλμ. για το Πάτρα – Πύργος στο τμήμα Δουνέικα – Αμαλιάδα. Ήδη έχει γίνει η πρώτη δημοπράτηση του έργου η οποία θα ολοκληρωθεί στα τέλη του τρέχοντος μηνός. Θα επιτευχθούν σημαντικές εκπτώσεις για την υλοποίηση του έργου που μπορεί να φτάσουν και να ξεπεράσουν το 30% του αρχικού σχεδιασμού και θα γίνει σε όλους κατανοητό ότι τα δημόσια έργα δεν γίνονται για τους εθνικούς εργολάβους αλλά για την εξυπηρέτηση του δημοσίου συμφέροντος και της ανάπτυξης της οικονομίας. Μέχρι και το 2015 δυστυχώς τα δημόσια έργα γινόντουσαν για τη στήριξη των μεγαλοεργολάβων και των τραπεζιτών. Αυτό το καθεστώς όσο και να ενοχλεί κάποιους θα το ανατρέψουμε μαζί με το λαό. Έτσι κάνουμε και στα κανάλια, έτσι κάνουμε και στις εργολαβικές συμβάσεις για νοσοκομεία και δημόσια κτίρια, στον τομέα της καθαριότητας, στο φάρμακο κ.ά.


Ο λαός μας ματώνει κάθε μέρα να πληρώνει ΕΝΦΙΑ, τέλη κ.λπ. και θα πρέπει να καταλάβουν και εάν δεν μπορούν θα τους το δώσουμε εμείς να το καταλάβουν οι πολιτικοί και οικονομικοί εκπρόσωποι του Παλιού ότι παρόλο που βρισκόμαστε επί επιτροπεία εμείς ως κυβέρνηση κοινωνικής σωτηρίας θα κάνουμε τα πάντα για να πληρώσουν το τίμημα που τους αναλογεί. Ήδη συνεργάτης του πρώην πρωθυπουργού πέρασε από το ταμείο του Δημοσίου, όπως και εκδότες φίλοι τους και έρχεται η ώρα για τη ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ να μας πουν πώς θα πληρώσουν τα δάνεια που χρωστάνε. Ο Ηλειακός λαός τα γνωρίζει αυτά.
Όπως γνωρίζει ότι τις σπουδαίες διοργανώσεις στον τομέα του πολιτισμού όπως για παράδειγμα το Φεστιβάλ Ολυμπίας για παιδιά και νέους προσπαθούμε θεσμικά να το θωρακίσουμε μέσω για παράδειγμα της θέσπισης του βραβείου του Καναλιού της Βουλής των Ελλήνων που έγινε για πρώτη φορά φέτος και τη σύναψη Προγραμματικής Σύμβασης μεταξύ Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας και Υπουργείου Πολιτισμού όταν επί δεκαετίες οι προηγούμενες κυβερνήσεις επέλεγαν να σπαταλάνε τα κονδύλια για τον πολιτισμό κυρίως σε «Μέγαρα». Το Φεστιβάλ Ολυμπίας καλλιτεχνικά, αξιακά και αισθητικά από μόνο του έχει κερδίσει τη διεθνή καταξίωση και αυτό που εκκρεμούσε ήταν η πραγματική στήριξη της Πολιτείας.
Τις παρεμβάσεις της βουλευτού για τα ΤΕΙ στο νομό τις γνωρίζει ο Ηλειακός λαός και η βουλευτής σημειώνει ότι το Υπουργείο Παιδείας χαρακτηρίζει ως ανυπόστατες και άκρως τυχοδιωκτικές τις συζητήσεις για υποβάθμιση ή απομάκρυνση τους.
Τα στελέχη του Παλιού μιλούν δημόσια λες και ξεχάσαμε ότι για σαράντα χρόνια έστηναν ένα σαθρό κομματικό – πελατειακό κράτους στο νομό μας και σε όλη την χώρα. Ο νομός Ηλείας το πλήρωσε κατατασσόμενος στις τελευταίες θέσεις ανάπτυξης και Κατά Κεφαλήν ΑΕΠ στη χώρα μας.
Ο λαός μας γνωρίζει ότι η ΝΔ ως πυλώνας των προηγούμενων νεοφιλελεύθερων κυβερνήσεων, μαζί με το ΠΑΣΟΚ, οδήγησαν τη χώρα μας σε ανθρωπιστική κρίση με την υψηλότερη ανεργία, δημόσιο χρέος, μεγαλύτερη ύφεση σε καιρό ειρήνης, μείωση μισθών, αποδόμηση του κοινωνικού κράτους στον αναπτυγμένο κόσμο. Αφού το μόνο που τους ενδιαφέρει είναι να επιστρέψουν και να ολοκληρώσουν αυτό το καταστροφικό έργο τους για την κοινωνία και την πατρίδα εμείς ως βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ θα θυμίζουμε κάθε στιγμή στο λαό μας τα πεπραγμένα τους και θα αγωνιζόμαστε μαζί με του για την προοδευτική υπέρβασή τους.
10-02-2016


.