Απάντηση στο δια του τύπου (28/4/15)παραλήρημα του μητροπολίτη Γερμανού


Αν κάποιος δεν έβλεπε την ημερομηνία , στο έντυπο  παραλήρημα του μητροπολίτη Γερμανού , θα νόμιζε ότι γράφτηκε σε άλλο αιώνα  , ότι ήταν κάποιο μεσαιωνικό κείμενο . Γιατί τέτοιες στενόμυαλες  και αναχρονιστικές απόψεις  για σύγχρονα θέματα , ούτε σε κωμικές τηλεοπτικές  σειρές  δεν περιμένει να ακούσει λογικός άνθρωπος.

Αγνοεί εσκεμμένα ο κύριος  Γερμανός , ότι τα θέματα στα οποία αναφέρεται , είναι απότοκα  της κεφαλαιοκρατικής κοινωνίας , του ατομισμού , και της βίαιης ένταξης της νεολαίας  στο ανταγωνιστικό σύστημα της εκμετάλλευσης , όπου ο δρόμος της επιτυχίας περνά από  το «θάνατο»  του διπλανού . Μίας κοινωνίας παντελώς ασύμβατης  με την κοσμοθεωρία της Αριστεράς . Όπως εντελώς ασύμβατες είναι και οι απόψεις του μητροπολίτη , που βλέπουν θεραπεία στα προβλήματα που ξεκάθαρα προκαλεί ο καπιταλισμός  , σε έναν κοινωνικό αναχρονισμό , σε αντιστροφή  - πισωγύρισμα της πορείας της Ιστορίας  , σε προγενέστερες  κοινωνικές μορφές  . Δηλαδή , το πέρασμα από την παγκοσμιοποιημένη κεφαλαιοκρατική κοινωνία  ,όχι στη  διεθνιστική  σοσιαλιστική κοινωνία, όπως είναι η αναπόφευκτη ιστορική εξέλιξη , αλλά στην προκαπιταλιστική (πριν τον αστικό διαφωτισμό) ή φεουδαλική κοινωνία. Ξεχνά επίσης τα λόγια του Ρήγα Φεραίου , «συλλογιέται καλά όποιος συλλογιέται ελεύθερα» .

Επίσης αγνοεί ότι στην σημερινή πραγματικότητα , η εκκλησία , την οποία εκπροσωπεί , κύριο καθήκον έχει να σώσει τις ψυχές των πιστών της , και όχι να καθορίζει τους νόμους και την πολιτική του κράτους , τα οποία είναι καθήκοντα των πολιτικών  θεσμών  της δημοκρατίας.  Αγνοεί ότι στις δημοκρατίες οι νόμοι φτιάχνονται για όλους τους πολίτες  και όχι για τους πιστούς  ενός μόνο δόγματος , όσο κυρίαρχου και αν είναι (αν είναι) . Ξεχνά , ή δεν γνωρίζει ότι τα δικαιώματα μας (ατομικά ή ομαδικά) σταματούν εκεί που αρχίζουν τα δικαιώματα των άλλων , όσο λίγοι και αν είναι .

Και για το τέλος : Οι πρόσφατες δηλώσεις του Ξηρού περι «αποκάλυψης» κλπ, τον φέρνουν θεωρητικά πιο κοντά στον κύριο Γερμανό , παρά στην Αριστερά και τον ΣΥΡΙΖΑ , για τους οποίους ο Ανθρωπισμός  είναι βασικό ιδεολογικό  συστατικό . Και μια κοινωνία , ένα κράτος βασισμένο στον ανθρωπισμό , είναι μία κοινωνία  που δεν εκδικείται , ακόμα και τους εχθρούς της . Ας μην αγωνιά  λοιπόν  ο Μητροπολίτης  Ηλείας. Η χώρα δεν κινδυνεύει  απο την Αριστερά και τον ΣΥΡΙΖΑ. Κινδυνεύει απο τις διχαστικές λογικές και την σιωπή που λειτουργούν σε περιόδους κρίσης ως νομιμοποιητικός παράγοντας της οικονομικής και πνευματικής εξαθλίωσης του λαού.

Για την Ν.Ε. ΣΥΡΙΖΑ Ηλείας  ο Συντονιστής

Τάκης Γεωργόπουλος


--
ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ Ηλείας
Ανατροπή στην Ελλάδα,Αλλαγή στην Ευρώπη

http://syriza-ileias.blogspot.gr/
syrizaileias@gmail.com


.