Έφη Γεωργοπούλου, Βουλευτής Ηλείας ΣΥΡΙΖΑ: «Να αποσύρει η συγκυβέρνηση το απαράδεκτο περιβαλλοντικά τελικό σχέδιο Προεδρικού Διατάγματος για την περιοχή του Κυπαρισσιακού Κόλπου.

Η Μόνιμη Επιτροπή της Σύμβασης της Βέρνης υιοθέτησε ομόφωνα ψήφισμα με το οποίο καλεί την Ελλάδα να εξασφαλίσει πραγματική προστασία για τον Νότιο Κυπαρισσιακό Κόλπο.» Ύστερα από την αντίδραση πολλών περιβαλλοντικών οργανώσεων, κοινωνικών κινημάτων και πολιτικών αυτοδιοικητικών συλλογικοτήτων καταγγέλλεται πλέον και από τη Μόνιμη Επιτροπή της Σύμβασης της Βέρνης, μέλους του Συμβουλίου της Ευρώπης αρμόδια για τη διατήρηση της άγριας ζωής και του φυσικού περιβάλλοντος.
Το ψήφισμα της Μόνιμης Επιτροπής είναι αντίθετο με το Προεδρικό Διάταγμα (ΠΔ) που προωθεί το ΥΠΕΚΑ και το οποίο στην τελική του μορφή υποβαθμίζει περιβαλλοντικά την περιοχή και την οδηγεί σε εμπορευματοποίηση.
Η βουλευτής Ηλείας του ΣΥΡΙΖΑ είχε δώσει από 4-9-2014 στην δημοσιότητα τις ενστάσεις – παρατηρήσεις - προτάσεις της για το σχέδιο Προεδρικού Διατάγματος σημειώνοντας αφενός ότι, εάν δεν γίνουν σημαντικές αλλαγές σε σωστή κατεύθυνση, θα συνεχιστούν τα κακώς κείμενα του παρελθόντος που έχουν οδηγήσει σε πλήθος περιβαλλοντικών και πολεοδομικών αυθαιρεσιών και αφετέρου ότι θα οδηγήσει σε νέα καταδίκη της χώρας μας από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο.



Μετά τις απαράδεκτες παρεμβάσεις που έγιναν στην αρχική μορφή του ΠΔ από το ΥΠΕΚΑ, αλλά και από το πρόσφατο τεκμηριωμένο ψήφισμα – σύσταση της Μόνιμης Επιτροπής της Σύμβασης της Βέρνης, αποδεικνύεται ξεκάθαρα ότι δεν υπάρχει κανένας περιβαλλοντικός και αναπτυξιακός σχεδιασμός εκ μέρους του ΥΠΕΚΑ. Δεν τηρείται ολοκληρωμένα ούτε η εθνική ούτε η κοινοτική νομοθεσία και η περιοχή του Κυπαρισσιακού Κόλπου κινδυνεύει, από τους σχεδιασμούς της νεοφιλελεύθερης Συγκυβέρνησης, να γίνει αντικείμενο τυχοδιωκτικής εμπορικής εκμετάλλευσης και να περιπέσει σε μόνιμη υποβάθμιση.

Ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής κ. Μανιάτης Ιωάννης και ειδικά η Γενική Γραμματέας Περιβάλλοντος κυρία Γιαννακοπούλου Νάντια φαίνεται ότι χρησιμοποίησαν την λεγόμενη διαβούλευση εντελώς προσχηματικά. Δεν υιοθέτησαν καμιά από τις προτάσεις των περιβαλλοντικών οργανώσεων ΑΡΧΕΛΩΝ , MEDASSET, WWF Ελλάς και άλλων συλλογικοτήτων και φορέων και αυτό προκαλεί πλήθος ερωτημάτων. Αντίθετα το τροποποιούσαν κάθε φορά προς το χειρότερο.
Είναι γνωστό ότι το προηγούμενο διάστημα «αφόριζαν» το αρχικό σχέδιο ΠΔ πολλοί αιρετοί αυτοδιοικητικοί και κοινοβουλευτικοί της Ηλείας, προσκείμενοι στην συγκυβέρνηση, και πίεζαν για μεγαλύτερα προνόμια εις βάρος του περιβάλλοντος. Το Υπουργείο οφείλει, έστω και τώρα, για να αποφύγει για άλλη μια φορά η χώρα μας την καταδίκη από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο να αναλάβει τις ευθύνες του και να αναμορφώσει το ΠΔ σύμφωνα με τις διεθνείς συστάσεις.
Όλοι οι ευαισθητοποιημένοι σε περιβαλλοντικά ζητήματα πολίτες και συλλογικότητες πρέπει να αγωνιστούμε ώστε να αποσυρθεί το σχετικό ΠΔ που επιφέρει την υπέρμετρη και τυχοδιωκτική τουριστική «αξιοποίηση» σε περιοχές περιβαλλοντικά εξαιρετικά ευαίσθητες. Ο ΣΥΡΙΖΑ θα αντιταχθεί αταλάντευτα στα περιβαλλοντικά εγκλήματα που προωθεί η υπό προθεσμία Μνημονιακή Συγκυβέρνηση.
www.efigeorgopoulou.gr


.