Έφη Γεωργοπούλου, Βουλευτής Ηλείας ΣΥΡΙΖΑ: Ένας ακόμη θάνατος κρατουμένου στο κέντρο κράτησης της Αμυγδαλέζας, μετά από 25 μήνες παράνομης κράτησής του υπό άθλιες συνθήκες. Ευθύνες του Υπουργείου Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη για απάνθρωπη μεταχείριση.

Ερώτηση προς τους κ.κ. Υπουργούς Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη και Υγείας κατέθεσαν τριάντα δύο βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, μεταξύ των οποίων η βουλευτής νομού Ηλείας του ΣΥΡΙΖΑ Έφη Γεωργοπούλου, με αφορμή τον θάνατο του Μοχάμεντ Ασφάκ, νεαρού μετανάστη, κρατουμένου στο κέντρο κράτησης της Αμυγδαλέζας, το οποίο έφερε στη δημοσιότητα με τον τραγικότερο τρόπο τον «Αθέατο Πόνο» (Αθέατος Πόνος Γιατροί Χωρίς Σύνορα 2014) χιλιάδων συνανθρώπων μας που κρατούνται παράνομα και υπό απάνθρωπες συνθήκες στα κέντρα κράτησης και τα κρατητήρια της χώρας μας, υπό συνθήκες που, πέραν της ελευθερίας, προσβάλλουν το δικαίωμα κάθε ανθρώπου στην υγεία αλλά και στην ζωή. Στην ερώτηση τους οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ μεταξύ άλλων σημειώνουν ότι η είδηση του θανάτου του έφτασε με καθυστέρηση δεκαπενθημέρου και προκάλεσε την αγανάκτηση των συγκρατουμένων του, οι οποίοι ξεκίνησαν απεργία πείνας καταγγέλλοντας την απάθεια και ολιγωρία των αστυνομικών αρχών στα επίμονα αιτήματα του θανόντος κρατουμένου να εξεταστεί από γιατρό αλλά και την παράνομη παράταση, υπό άθλιες μάλιστα συνθήκες, της κράτησης όλων όσοι κρατούνται στο κέντρο κράτησης της Αμυγδαλέζας καθώς και κρούσματα ρατσιστικής και βίαιης συμπεριφοράς από αστυνομικούς. Ζητούσε για πολλούς μήνες να εξεταστεί το σοβαρό αναπνευστικό πρόβλημα από το οποίο υπέφερε, αλλά μόνο όταν βρέθηκε στο τελικό στάδιο και κατέρρευσε, τον μετέφεραν στο νοσοκομείο. Ο θάνατος του κρατουμένου Μοχάμεντ Ασφάκ στο κέντρο κράτησης της Αμυγδαλέζας δεν αποτελεί μεμονωμένο περιστατικό –ακόμα τρεις θάνατοι κρατουμένων (ένας στο κέντρο κράτησης Αμυγδαλέζας και δύο στο κέντρο κράτησης Κορίνθου) λόγω μη έγκαιρης νοσηλείας τους, έχουν γίνει γνωστοί κατά τη διάρκεια του τελευταίου ενάμιση χρόνου, ενώ στο ίδιο διάστημα έχουν καταγραφεί δύο αυτοκτονίες κρατουμένων σε κρατητήρια.

 
Οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ με την ερώτηση τους ζητούν από τον κ. Υπουργό Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη να λάβει μέτρα προκειμένου να εξασφαλιστεί άμεσα η εκ του νόμου οφειλόμενη προστασία της υγείας, της ζωής και της αξιοπρέπειας κάθε προσώπου που τελεί υπό την ευθύνη του Υπουργείου και δη των κρατουμένων στα κέντρα κράτησης και τα κρατητήρια της χώρας και ζητούν ενημέρωση για το εάν υπάρχει εξέλιξη στην διενεργουμένη προκαταρκτική εξέταση για τις συνθήκες θανάτου του Μοχάμεντ Ασφάκ και, αν ναι, ποια τα πορίσματά της. Επίσης ερωτούν τον κ. Υπουργό Υγείας για το ποια είναι η ενημέρωση του Υπουργείου, για τις συνθήκες θανάτου του κρατουμένου Μοχάμεντ Ασφάκ και του ζητούν να λάβει όλα τα απαιτούμενα μέτρα προκειμένου να εξασφαλιστεί άμεσα η πρόσβαση στις υπηρεσίες δημόσιας υγείας και η πλήρης νοσηλευτική και ιατροφαρμακευτική κάλυψη των διοικητικά κρατουμένων στα κρατητήρια και τα κέντρα κράτησης της χώρας, η παροχή σε αυτούς της αναγκαίας φαρμακευτικής αγωγής και συμβουλευτικής, καθώς και η πλήρης νοσηλευτική και ιατροφαρμακευτική κάλυψη όλων όσοι απελευθερώνονται, ανεξαρτήτως νομικού καθεστώτος τους.


.