Έφη Γεωργοπούλου, Βουλευτής Ηλείας ΣΥΡΙΖΑ: «Να ανατραπούν τα απαράδεκτα σχέδια της συγκυβέρνησης για την τελική μορφή του Προεδρικού Διατάγματος για την περιοχή του Κυπαρισσιακού Κόλπου που οδηγούν στην αποσπασματική επιχειρηματική εκμετάλλευση τμημάτων της περιοχής»



 Ως αποτέλεσμα και των πιέσεων που ασκήσαμε εδώ και δύο χρόνια προς αρμοδίους φορείς της Πολιτείας για την έκδοση του Προεδρικού Διατάγματος για την προστασία της περιοχής του Κυπαρισσιακού Κόλπου, η Γενική Γραμματέας του ΥΠΕΚΑ έδωσε ένα σχέδιο ΠΔ σε διαβούλευση τον Αύγουστο. Στο συγκεκριμένο σχέδιο στείλαμε τις παρατηρήσεις, διορθώσεις και διαφωνίες μας τις οποίες γνωστοποιήσαμε στον Τύπο, σημειώνοντας ότι εάν δεν γίνουν σημαντικές αλλαγές σε σωστή κατεύθυνση θα συνεχιστούν τα κακώς κείμενα του παρελθόντος που έχουν οδηγήσει σε πλήθος περιβαλλοντικών και πολεοδομικών αυθαιρεσιών με γνώμονα και τη μόνιμη απειλή καταδίκης της χώρας μας στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο.
Τον Σεπτέμβριο κληθήκαμε, οι θεσμικοί φορείς, στο Υπουργείο Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής να εκφράσουμε την γνώμη μας σε ένα τροποποιημένο σχέδιο χωρίς να το έχουμε στα χέρια μας ώστε να τοποθετηθούμε συγκεκριμένα εκ νέου, και παρ’  όλες τις υποσχέσεις ότι θα το λάβουμε αυτό δεν έγινε ποτέ. Ωστόσο η θέση που υποστηρίξαμε ήταν ότι δεν πρέπει να ευνοηθούν τα επιχειρηματικά οικονομικά συμφέροντα που επιδιώκουν την τυχοδιωκτική εκμετάλλευση της ιδιαίτερα φυσικού κάλλους περιοχή του Καϊάφα και όλου του Κυπαρισσιακού Κόλπου.
Στη συνέχεια, έξ όσων γνωρίζουμε, απεστάλη για γνωμάτευση στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση και στην Επιτροπή Φύσης 2000.
Δυστυχώς επιβεβαιώθηκαν πλήρως οι φόβοι μας γιατί υπήρξε και 3η εκδοχή του σχεδίου, το τελικό ΠΔ, με άκρως αντιδραστικές, νεοφιλελεύθερου και αντιπεριβαλλοντικού περιεχομένου προβλέψεις.
Ενδεικτικά αναφέρεται ότι: 

·      Παραμένει ο αδόκιμος χαρακτηρισμός ως Περιφερειακό Πάρκο υποβαθμίζοντας την εθνικής σημασίας σημαντικότητα της περιοχής.
·      Πριμοδοτείται η δημιουργία αναψυκτηρίων (έως 30 τμ. με υπαίθριο χώρο έως 40 τμ. και σε απόσταση τουλάχιστον 10 μέτρων από το όριο των θινών μέσα σε όλες τις Περιοχές Προστασίας της Φύσης (Π.Π.Φ.).
·         Προβλέπεται η παραχώρηση έως το 40% της ακτογραμμής (για αναψυκτήρια, ομπρέλες, ξαπλώστρες) σε όλες τις Π.Π.Φ. πλην της Π.Π.Φ.3, πυρήνας της ωοτοκίας της θαλάσσιας χελώνας στο Βουνάκι, που το ανώτατο όριο εμβαδού παραχώρησης ορίζεται στο 30%.
·  Για τις περιοχές ωοτοκίας της θαλάσσιας χελώνας εντός των Π.Π.Φ. καταργούνται οι απαγορεύσεις για: μεγαφωνικές εγκαταστάσεις, καθέλκυση και ανέλκυση μηχανοκίνητων πλωτών, η μετακίνηση με ζώα, όπως άλογα, για ψυχαγωγικούς λόγους.
·   Στις παραλίες ωοτοκίας της χελώνας προβλέπεται η ημερήσια ιππασία με σάκους αφόδευσης και απαγορεύεται η νυχτερινή.
·         Στη λίμνη Καϊάφα προβλέπεται: η ίδρυση και λειτουργία υδατοδρομίου, «η αποκατάσταση της συνέχειας της παραλίμνιας οδού περιμετρικά της λιμνοθάλασσας», «η άντληση-προσαγωγή του ιαματικού νερού στις ξενοδοχειακές εγκαταστάσεις», η λειτουργία πλωτού καφέ-εστιατορίου (προβλεπόταν μόνο για την περιμετρική ζώνη υγρολίβαδων Π.Φ.Σ.-2δ).
·         Εντός όλων των Περιοχών Οικοανάπτυξης (Π.ΟΙΚ.) καθορίζεται το μέγιστο επιτρεπόμενο ύψος των κτιρίων σε 5μ. (από 4,5μ.) με προσαύξηση σε περίπτωση προσθήκης στέγης κατά 1,5μ. (όπως προβλεπόταν). Για την Π.ΟΙΚ.-4 (αγροτικές εκτάσεις ανάμεσα στις Π.Π.Φ. νοτίως της Νέδας δεν προβλέπεται καμία επιπλέον ρύθμιση.
·         Το ενδεκαμελές Δ.Σ. του φορέα διαχείρισης (με εκπροσώπους Υπουργείων, Περιφέρειας, ΟΤΑ, περιβαλλοντικών οργανώσεων) γίνεται πλέον «συμβουλευτική επιτροπή» και η διοίκηση του πάρκου αναθέτεται στη διεύθυνση ΠΕΧΩΣ της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Πελοποννήσου, Δυτικής Ελλάδας και Ιονίου. Επισημαίνουμε ότι 28 προστατευόμενες περιοχές στη χώρα μας λειτουργούν ήδη με Φορείς Διαχείρισης
Λίγα λόγια  για τα έργα στον Καϊάφα:  
Σε απάντηση ερώτησής μας στα αρμόδια Υπουργεία είναι φανερό ότι προωθείται από το Υπουργείο Τουρισμού η πρόταση της ΕΤΑΔ Α.Ε. για εκμετάλλευση από ιδιωτικά επιχειρηματικά συμφέροντα του δημόσιου ακίνητου της ΕΤΑΔ στον Καϊάφα. Τα έργα αφορούν την δημιουργία ενός Οικοτουριστικού Πάρκου στη λογική των Water Park. Η σχετική σύμβαση εκτιμάται ότι θα υπογραφεί το δεύτερο τρίμηνο του 2015 και ότι στη νέα περίοδο ΣΕΣ 2014-2020 θα γίνουν οι ακόλουθες παρεμβάσεις: α) Αποκατάσταση υφιστάμενων τουριστικών καταλυμάτων και κτιριακών εγκαταστάσεων στην Ιαματική Πηγή Καϊάφα (Β΄ φάση). Προϋπολογισμού 18.000.000 € και β) Έργα ευστάθειας πρανών στη θέση του Σπηλαίου Ανυγρίδων Νυμφών των Ιαματικών Πηγών Καϊάφα, προϋπολογισμού 5.000.000 €. 
Ουσιαστικά μεθοδεύεται η υπέρμετρη τουριστική «αξιοποίηση», για την Περιοχή Οικοανάπτυξης «Ιαματική Πηγή Καϊάφα». Κάτι ανάλογο επιχειρείται και στο Δάσος της Ελαίας στη Μεσσηνία, φωτογραφίζοντας «επενδυτές», σε περιοχές περιβαλλοντικά εξαιρετικά ευαίσθητες.
    Η βουλευτής Ηλείας του ΣΥΡΙΖΑ επισημαίνει ότι είναι πλέον φανερό σε όλους ότι ο ρόλος της «συμβουλευτικής επιτροπής» που ορίζει το ΠΔ, σε αντίθεση με την αρχική πρόβλεψη στο ΠΔ για σύσταση Φορέα Διαχείρισης, προδιαγράφει τον διακοσμητικό χαρακτήρα της «συμβουλευτικής επιτροπής». Με αυτόν τον σχεδιασμό, το αποτέλεσμα θα είναι η παράδοση στις επόμενες γενεές μιας υποβαθμισμένης περιβαλλοντικά περιοχής με λεηλατημένους φυσικούς πόρους, που δεν θα ανήκει επί της ουσίας πλέον στο δημόσιο αλλά θα έχει κατατεμαχιστεί για την εμπορική εκμετάλλευσή της. Αυτό το μέλλον σκιαγραφεί για τον Κυπαρισσιακό Κόλπο η ηγεσία του Υπουργείου Περιβάλλοντος σε αυτήν την παρωδία «προστασίας του περιβάλλοντος και βιώσιμης ανάπτυξης» όπου οι λέξεις χάνουν το νόημά τους.            
                                                                                 


.