Έφη Γεωργοπούλου, Βουλευτής Ηλείας ΣΥΡΙΖΑ: «Για την εκλογή του νέου προέδρου του Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου Πύργου».

15 Οκτωβρίου 2014
Η δημόσια αυτή τοποθέτηση δεν έρχεται να παρέμβει στην πολιτική και διοικητική αυτοτέλεια του Δημοτικού Συμβουλίου Πύργου που αφορά την διοικητική στελέχωση των δομών και υπηρεσιών του, ούτε να προδικάσει προθέσεις των εμπλεκόμενων φορέων και προσωπικοτήτων. Με αφορμή όμως την περίπτωση της εκλογής του νέου προέδρου του Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου Πύργου προκύπτει η ανάγκη δημόσιας τοποθέτησης όλων των πολιτικών συλλογικοτήτων για το φλέγον θέμα της αναβάθμισης της διαφάνειας στη λειτουργία όλων των δομών και υπηρεσιών του Κράτους σε όλες τις βαθμίδες λειτουργίας του. Άλλωστε οι εκάστοτε επιλογές στελέχωσης υπηρεσιών των δημοτικών συμβουλίων έχουν πολιτικό πρόσημο, γεννούν συγκεκριμένα πολιτικά-οικονομικά-διαχειριστικά αποτελέσματα και προάγουν ή υποβαθμίζουν τα σημαντικότατα ζητήματα της διαφάνειας.
 
Διακηρυγμένη θέση του ΣΥΡΙΖΑ, μέσα και από σχετική Επίκαιρη Ερώτηση του Προέδρου μας Αλέξη Τσίπρα, είναι ότι το «τρίγωνο της διαπλοκής» (τράπεζες - κόμματα εξουσίας - επιχειρηματικά και εκδοτικά συμφέροντα) έπαιξε καθοριστικό ρόλο στην πορεία της χώρας προς την χρεοκοπία. Η εν λόγω θέση πηγάζει από ένα συγκεκριμένο πολιτικό σκεπτικό που λέει ότι η διασύνδεση αυτή είναι συνεχής πηγή μη εύλογων οικονομικών συναλλαγών, δημιουργίας περιβάλλοντος αθέμιτου ανταγωνισμού και καθολικού ελέγχου της κοινής γνώμης και εν χειραγώγησης αυτής.
       Από αυτή τη θέση αρχής, ακόμη και εάν δεχθεί κάποιος ότι υπάρχει η καλύτερη προαίρεση για να μην συμβούν τα παραπάνω, θεωρούμε ότι η αναπαραγωγή αυτού του μοντέλου είναι προβληματική και για τους ίδιους τους εμπλεκόμενους, αλλά κυρίως για την ίδια την κοινωνία. Μοντέλο όπου έχει δημιουργήσει μια απαξία απέναντι στο πολιτικό σύστημα συνολικά και  αυξάνει τις μηδενιστικές κραυγές του λαϊκισμού και της ακροδεξιάς.         
        Η αναπαραγωγή αυτού του μοντέλου είναι ορατή και στην Αυτοδιοίκηση. Η διαμορφωμένη αντίληψη των αιρετών αντιπροσώπων τοπικών κοινωνιών θεωρεί αναγκαία την στήριξη των τοπικών και κεντρικών μέσων ενημέρωσης για να διατηρήσει τον θώκο εξουσίας που κατέχει. Πάνω στον  «οδικό χάρτη» που ενίσχυσε φαινόμενα αδιαφάνειας κινείται η νέα δημοτική Αρχή Πύργου με την τοποθέτηση του νέου Προέδρου στο Δημοτικό Λιμενικό Ταμείο.
Η πολιτική ευθύνη βαραίνει τον εκάστοτε Δήμαρχο, αλλά και τούς Δημοτικούς συμβούλους που εισηγούνται και ψηφίζουν ανάλογες επιλογές. Και αυτή η επιλογή τελικά δίνει λάθος μήνυμα στην κοινωνία συνολικά.
          Επιπρόσθετα στις εντολές του άρθρου 14 παρ. 9Σ. του Συντάγματος περιλαμβάνεται πρόβλεψη που αναφέρει μεταξύ άλλων ότι: «Η ιδιότητα του ιδιοκτήτη, του εταίρου, του βασικού μετόχου ή του διευθυντικού στελέχους επιχείρησης μέσων ενημέρωσης είναι ασυμβίβαστη με την ιδιότητα του ιδιοκτήτη, του εταίρου, του βασικού μετόχου ή του διευθυντικού στελέχους επιχείρησης που αναλαμβάνει έναντι του Δημοσίου ή νομικού προσώπου του ευρύτερου δημόσιου τομέα την εκτέλεση έργων ή προμηθειών ή την παροχή υπηρεσιών. Η απαγόρευση του προηγούμενου εδαφίου καταλαμβάνει και κάθε είδους παρένθετα πρόσωπα, όπως συζύγους, συγγενείς, οικονομικά εξαρτημένα άτομα ή εταιρείες».
        Από τα όσα περιλαμβάνονται στο Σύνταγμα της χώρας μας προκύπτει η ανάγκη να διασφαλίζεται ένα καθεστώς διαφάνειας με πρώτη και κύρια ευθύνη για αυτό να βαραίνει τους παράγοντες της δημόσιας διοίκησης σε κάθε βαθμίδα αυτής.
        Ο ΣΥΡΙΖΑ λόγω και της συνολικότερης υποβάθμισης της Πολιτικής, αλλά και της ίδιας της Δημοκρατίας κατά τη μνημονιακή περίοδο, έχει δεσμευθεί ότι μόλις αναλάβει τη διακυβέρνηση της χώρας θα προχωρήσει σε μια θεσμική ανασυγκρότηση που θα επαναφέρει τον έλεγχο και τη διαφάνεια σε όλες τις πτυχές της Πολιτειακής λειτουργίας.
                                                                                        


.