Έφη Γεωργοπούλου-Σαλτάρη, Βουλευτής Ηλείας ΣΥΡΙΖΑ: «Να σταματήσει ο εμπαιγμός των πολιτών της Ηλείας εκ μέρους του κυβερνητικού επιτελείου για την υλοποίηση της Ολυμπίας Οδού - Aβέβαιη η υλοποίηση του έργου».

      Νέα επικοινωνία είχε στις 11/09/2014 η βουλευτής νομού Ηλείας του ΣΥΡΙΖΑ Έφη Γεωργοπούλου-Σαλτάρη με την αρμόδια Διαχειριστική Αρχή Επιχειρησιακού Προγράμματος Προσπελασιμότητας για την εξέλιξη του ζητήματος της δημοπράτησης της “Ολυμπίας Οδού” στο τμήμα Πάτρα – Πύργος.Όπως ενημερώθηκε η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ από την αρμόδια Αρχή δεν έχει ενταχθεί το έργο στο Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων εκ μέρους του Υπουργείου Ανάπτυξης και επομένως δεν έχει ανοίξει ο σχετικός κωδικός. Η αιτία αυτή αναφέρεται εκ μέρους της διαχειριστικής αρχής ως δικαιολογία για τη μη δημοπράτηση του έργου μέχρι και σήμερα ως εμπροσθοβαρούς. Η στάση του Υπουργείου Ανάπτυξης, ανέφερε η αρμόδια Αρχή,  οφείλεται στο γεγονός ότι δεν έχει γίνει ακόμη η έγκριση του σχετικού φακέλου από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για να ενταχθεί το έργο στη Νέα Προγραμματική Περίοδο 2014-2020. Επομένως, όπως ανέφερε η προαναφερόμενη Αρχή, το Υπουργείο Ανάπτυξης δεν θέλει να ξεκινήσει κάποια διαδικασία ένταξης του έργου που θα φαίνεται ότι το πριμοδοτεί έναντι άλλων που έχουν ταυτόχρονα  υποβληθεί στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Αν και δήλωσαν αισιόδοξοι ότι το αμέσως επόμενο διάστημα θα «πειστεί» το Υπουργείο Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας για την ανάγκη ανοίγματος κωδικού για το έργο της Ολυμπίας Οδού στο τμήμα Πάτρα-Πύργος, δεν μπορούν να προεξοφλήσουν πότε ακριβώς θα δοθεί η έγκριση από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η οποία μπορεί να φτάσει μέχρι και στα τέλη του 2014.
 
Η βουλευτής Ηλείας του ΣΥΡΙΖΑ με βάση τα παραπάνω σημειώνει ότι η έλλειψη πλήρους συνεννόησης  ανάμεσα στα Υπουργεία Υποδομών και Ανάπτυξης είναι δείγμα είτε έλλειψης ενιαίου συντονισμού του κυβερνητικού επιτελείου είτε διγλωσσίας για την πραγματική εξέλιξη του έργου. Το πρώτο ενδεχόμενο οδηγεί στην καθυστέρηση υλοποίησης του έργου και το δεύτερο στην υπαγωγή του στις καλένδες. Το σίγουρο είναι ότι και τα δύο ενδεχόμενα προσβάλλουν τους πολίτες της Ηλείας, καθώς υπενθυμίζεται ότι εμπαίζονται επανειλημμένα για το χρόνο δημοπράτησης ενός έργου που στοιχίζει ανθρώπινες ζωές, ενώ έπρεπε να είχε δημοπρατηθεί συνολικά το καλοκαίρι του τρέχοντος έτους.
Ενδεικτικά, η Βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ υπενθυμίζει ότι σε πλήθος δημόσιων δηλώσεών του ο κύριος Υπουργός Υποδομών, Μεταφορών δήλωνε ότι  δημοπρατείται το έργο σε μερικές μέρες (διάρκεια αποπεράτωσης τουλάχιστον δύο έτη) και τελικώς να περνάνε μήνες και να μην έχει αυτό συμβεί. Στις 25/11/2013 δήλωνε με την παρουσία του Περιφερειάρχη Δυτικής Ελλάδας «το επίμαχο τμήμα θα ολοκληρωθεί ταυτόχρονα με την ολοκλήρωση της κατασκευής του τμήματος Κόρινθος – Πάτρα». Εκ νέου στις 15/4/2014, πριν τις εκλογές, δήλωνε «Αμέσως μετά το Πάσχα αναμένεται να δημοπρατηθεί ο νέος οδικός άξονας που θα συνδέσει την Πάτρα με τον Πύργο»  και στις 15/05/2014, πάλι πριν τις εκλογές, διαβάζαμε σε δημοσιεύματα ότι «Την δημοπράτηση του νέου οδικού άξονα Πάτρα-Πύργος έως τις 30 Ιουνίου ανακοίνωσε ο υπουργός Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων, Μιχάλης Χρυσοχοΐδης».
Η βουλευτής Ηλείας του ΣΥΡΙΖΑ επισημαίνει ότι επιβεβαιώνεται πλήρως η θέση του ΣΥΡΙΖΑ, η οποία εκφράστηκε στη βουλή, ότι δηλαδή η απένταξη του έργου από τις τροποποιημένες συμβάσεις για τους οδικούς άξονες θα έθετε  σε αμφιβολία αφενός, αν όχι την ίδια την υλοποίηση όλου του φυσικού αντικειμένου της Ολυμπίας Οδού, σίγουρα όμως, γεγονός που ήδη έχει συμβεί, τον χρόνο δημοπράτησης και υλοποίησης αυτού, και αφετέρου προωθεί την αδιαφάνεια και οδηγεί σε κατακερματισμό του έργου. Δυστυχώς οι εθνικοί εργολάβοι και οι ιδιώτες τραπεζίτες διαχρονικά είναι οι πλέον κερδισμένοι από τα έργα υποδομών. Η συγκυβέρνηση συνεχίζει να τους εξυπηρετεί κανονικά και να κινείται με κριτήριο  τις ανάγκες τους (βλ. διακοπή έργων, αύξηση διοδίων κ.α.) και όχι  με κριτήριο τις καθημερινές ανάγκες των πολιτών και των τοπικών οικονομιών.
Ο ΣΥΡΙΖΑ διεκδικεί την υλοποίηση όλων των αναγκαίων οδικών έργων υποδομής με διαφάνεια, σεβασμό στους δημόσιους πόρους  και με εργασιακές σχέσεις που να διασφαλίζουν τα δικαιώματα όσων εργάζονται.


.