Έφη Γεωργοπούλου-Σαλτάρη, Βουλευτής Ηλείας ΣΥΡΙΖΑ: «Λόγια του αέρα για άλλη μια σχολική χρονιά οι θερινές δεσμεύσεις του Υπουργού Παιδείας για κάλυψη των κενών των εκπαιδευτικών με το πρώτο κουδούνι. 325 κενά στο νομό Ηλείας μόνο στη Γενική Εκπαίδευση – αποκαρδιωτική η εικόνα στην Ειδική Εκπαίδευση».

Σε ερώτηση που κατάθεσε προς το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων σχετικά με τα κενά εκπαιδευτικών στο νομό Ηλείας, η βουλευτής Ηλείας του ΣΥΡΙΖΑ Έφη Γεωργοπούλου – Σαλτάρη αναφέρει ότι, σύμφωνα με τα πρόσφατα στοιχεία, με την έναρξη της σχολικής χρονιάς στις 11/09/2014, και ύστερα και από τις προσλήψεις αναπληρωτών εκπαιδευτικών στα δημόσια σχολεία του νομού Ηλείας, είναι καταγεγραμμένο ότι λείπουν 325 εκπαιδευτικοί, σε αντίστοιχα λειτουργικά κενά (238 στη Γενική Πρωτοβάθμια και 87 στη Γενική Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση). Πλήθος κενών, επίσης, τα οποία δεν είναι οριστικά υπολογισμένα, παρουσιάζονται και στις δομές ειδικής αγωγής του νομού, τόσο σε εκπαιδευτικό όσο και σε βοηθητικό προσωπικό, ενώ τα περισσότερα ειδικά σχολεία όπως και το Κέντρο Διάγνωσης και Υποστήριξης (ΚΕΔΔΥ) είναι πρακτικά ανενεργά λόγω υποστελέχωσης.
Σύμφωνα με δηλώσεις του κ. Υπουργού Παιδείας, αρχικά τα κενά υπολογίζονταν σε 22.500. Από αυτά για τα 19.500 υπήρξε δέσμευση ότι είχαν εξασφαλιστεί οι απαραίτητες πιστώσεις για την κάλυψή τους με προσλήψεις αναπληρωτών. Την ίδια εποχή δημοσιεύματα ανέφεραν ότι είχαν εξασφαλιστεί πιστώσεις για το σύνολο των 22.500 κενών. Τελικά, σε πρόσφατες δηλώσεις, υποστήριξε την άποψη ότι τα κενά είναι 16.500, ενώ πιστώσεις έχουν εξασφαλιστεί μόνον για 16.000.
Συνοψίζοντας, ενώ εν μέσω θέρους έγιναν δηλώσεις που καθησύχαζαν την εκπαιδευτική κοινότητα, ελάχιστες μέρες πριν από το πρώτο κουδούνι οι δηλώσεις ανασκευάζονταν, αποδείχθηκαν ψευδείς και δεν έχουν λύσει το πρόβλημα της εύρυθμης λειτουργίας των σχολείων.


Συγκεκριμένα πριν την έναρξη ανακοινώθηκαν οι προσλήψεις μόνον 2.995 αναπληρωτών για τη Γενική και 1.450 για την Ειδική Εκπαίδευση, και όχι όλων των ειδικοτήτων, γεγονός που αποδεικνύει εκ των πραγμάτων ότι οι δεσμεύσεις για έγκαιρη κάλυψη των κενών σε όλη τη χώρα ήταν κενό γράμμα. Στο νομό Ηλείας προσλήφθηκαν 127 αναπληρωτές ΠΕ60 και ΠΕ70 για τη Γενική Πρωτοβάθμια και 15 αναπληρωτές ΠΕ02, ΠΕ03 και ΠΕ04 για τη Γενική Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση, καλύπτοντας μόλις 35% και 15% των κενών αντίστοιχα. Επίσης, στο νομό προσλήφθηκαν 27 αναπληρωτές για την Ειδική Πρωτοβάθμια και 4 για την Ειδική Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση.
Σημειώνεται, εξ άλλου ότι την περασμένη σχολική χρονιά οι μαθητές της χώρας στερήθηκαν χιλιάδες ώρες μαθημάτων ως αποτέλεσμα αφενός της μνημονιακής πολιτικής που έχει καταστήσει απαγορευτικούς τους μόνιμους διορισμούς για την κάλυψη μόνιμων αναγκών και αφετέρου της δέσμευσης της κυβέρνησης για πρόσληψη μόλις 2.000 αναπληρωτών από τον κρατικό προϋπολογισμό και τις μετέπειτα αλχημείες με πρόσληψη μέσω ΕΣΠΑ, που οδήγησαν ακόμα και σε καθυστερήσεις στη μισθοδοσία των εκπαιδευτικών.
Τη φετινή χρονιά, ο ανορθολογισμός διογκώνεται στο σημείο που, εκτός από την κάλυψη της μισθοδοσίας από το ΕΣΠΑ, πρόσφατα ψηφίστηκε τροπολογία για μισθοδοσία από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων του Υπουργείου Παιδείας, στερώντας κονδύλια από υποδομές στο χώρο της εκπαίδευσης, ενώ ήδη το μεσοπρόθεσμο 2015-18 προβλέπει περικοπές από προσλήψεις αναπληρωτών.
Όσον αφορά το διαγωνισμό για μόνιμους διορισμούς που εξήγγειλε ο Υπουργός, όσο ωραίο κι αν ακούγεται αυτό, αναρωτιέται κανείς από ποια δεδομένα προκύπτει, βάσει της δημοσιονομικής πολιτικής των μνημονίων και των μεσοπρόθεσμων πλαισίων στα οποία έχει δεσμευτεί και έχει νομοθετήσει η κυβέρνηση;


Η βουλευτής ερωτά τον Υπουργό ποιοι είναι οι λόγοι για τους οποίους δεν έχει καλυφθεί το σύνολο των κενών με την έναρξη της σχολικής χρονιάς, δεδομένων και των σχετικών δεσμεύσεων του κ. Υπουργού. Και ζητά να απαντηθεί ποια ημερομηνία εκτιμάται ότι θα έχουν καλυφθεί όλα τα λειτουργικά κενά Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης (Γενικής και Ειδικής) στο νομό Ηλείας, ποιο συγκεκριμένα είναι το χρονοδιάγραμμα των επόμενων φάσεων προσλήψεων αναπληρωτών για τη φετινή σχολική χρονιά και πόσες πιστώσεις έχει εξασφαλίσει το Υπουργείο για την πρόσληψη αναπληρωτών και συγκεκριμένα πόσες πιστώσεις ανά πηγή χρηματοδότησης.


.