Έφη Γεωργoπούλου-Σαλτάρη, βουλευτής Ηλείας του ΣΥΡΙΖΑ: Καλούμε για μια ακόμη φορά τη μνημονιακή συγκυβέρνηση να αποσύρει το νομοσχέδιο για την εκποίηση-ξεπούλημα της ΔΕΗ Α.Ε. και να καταργήσει άμεσα τον νόμο για τον διαχωρισμό του ΑΔΜΗΕ από την ΔΕΗ.

Στις 27/01/2014, στην ομιλία της στην Ολομέλεια της Βουλής, η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Έφη Γεωργοπούλου-Σαλτάρη ενάντια στην εκποίηση των δικτύων μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας (ΑΔΜΗΕ) μεταξύ άλλων ανέφερε τα εξής:
«Από τα έσοδα που θα προκύψουν από την πώληση των Δικτύων Ηλεκτρικής Ενέργειας της χώρας μας το μεγαλύτερο μέρος θα δοθεί ως μέρισμα στους μετόχους της ΔΕΗ. Στην πραγματικότητα σημαντικό μέρος των εσόδων θα δοθεί για τη μείωση του υφιστάμενου δανεισμού της ΔΕΗ.
Άλλωστε έτσι επιτάσσει πρόσφατη αξιολόγηση της Standard & Poor’s  όπου τονίζει ότι μέσω της πώλησης παγίων θα αναβαθμιστεί η πιστοληπτική ικανότητα της ΔΕΗ Α.Ε. Πουλάει η κυβέρνηση δηλαδή μία κρατική υποδομή όπως ο ΑΔΜΗΕ για να μειωθεί το χρηματοοικονομικό κόστος της ΔΕΗ Α.Ε., δηλαδή να μειωθεί το ύψος των υφιστάμενων και μελλοντικών επιτοκίων δανεισμού που θα καταβάλλει η ΔΕΗ την οποία όμως αμέσως μετά σκοπεύετε να την αποκρατικοποιήσετε
Άρα χαμηλότερα επιτόκια για τους ιδιώτες και ακριβό ρεύμα για το λαό
Αυτό ακριβώς επιχειρείται από ΝΔ-ΠΑΣΟΚ με τη δημιουργία της «Μικρής ΔΕΗ», όπως την ονομάζουν οι μνημονιακοί διαχειριστές. Τεμαχίζουν τη ΔΕΗ, εκποιούν τα πάγιά της, εξυπηρετούν τα δάνειά της και ετοιμάζονται να την παραχωρήσουν χωρίς τραπεζικά βάρη στα διεθνή μονοπώλια και τους εγχώριους επιχειρηματικούς συνεργάτες τους.
Επομένως το επιχείρημα των βουλευτών της ΝΔ-ΠΑΣΟΚ ότι από την πώληση της ΔΕΗ τα χρήματα δεν θα πάνε για την αποπληρωμή του δημοσίου χρέους αλλά στην ίδια την ΔΕΗ, δεν είναι τίποτα άλλο από κατασκευασμένη προπαγάνδα καθώς θέλουν να αποκρύψουν τον παραπάνω σχεδιασμό για την εξυπηρέτηση των μεγάλων εταιρικών συμφερόντων.
Η ΔΕΗ, που αποτελεί το βασικό πυρήνα της βαριάς μας βιομηχανίας, οφείλει να λειτουργεί ως μοχλός ανάπτυξης και κοινωνικής συνοχής και όχι ως εισπρακτικός μηχανισμός των δανειστών όπως πήγαν να τη μετατρέψουν τα κόμματα του μνημονίου ή πεδίο κερδοφορίας των μονοπωλιακών ομίλων.
Ο ΣΥΡΙΖΑ καλεί σε παλλαϊκό-δημοκρατικό-πατριωτικό μέτωπο για την ανατροπή του νομοσχεδίου. Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν πρόκειται να αναγνωρίσει, ούτε την δημιουργία της λεγόμενης «Μικρής ΔΕΗ», ούτε την εκχώρηση, ούτε την εκποίηση του 17% των μετοχών της ΔΕΗ από το ΤΑΙΠΕΔ, ούτε την ιδιωτικοποίηση του ΑΔΜΗΕ, κάτι που έχει τονιστεί επανειλημμένως.


.