Για την αντιμετώπιση του καταρροϊκού πυρετού

Από το Αγροτικό Τμήμα του ΣΥΡΙΖΑ Ηλείας

16/7/2014

Το τελευταίο διάστημα βρίσκεται σε εξέλιξη μια επιζωοτία καταρροϊκού πυρετού, η οποία έχει πλήξει καίρια τη ζωική παραγωγή, κυρίως των προβάτων. Οι σπασμωδικές αντιδράσεις της Περιφέρειας και του ΥΠΑΑΤ καταδεικνύουν ότι δεν έχουν αποτιμήσει τη σοβαρότητα του προβλήματος για την οικονομία και την πρωτογενή παραγωγή.

Η κυβέρνηση και οι μηχανισμοί της, πιστοί στο δόγμα της λιτότητας, προσπαθούν με «ασπιρίνες» να αντιμετωπίσουν την τεραστίων διαστάσεων επιδημία. Τα μέτρα που ανακοινώθηκαν σε καμία περίπτωση δεν συγκροτούν ένα ολοκληρωμένο σχέδιο δράσης. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις και τις προτάσεις των υπηρεσιών, οι οποίες (παρά την παντελή έλλειψη προσωπικού και μέσων) υπερβάλλουν εαυτόν για να ανταποκριθούν στο δύσκολο έργο τους, για τον έλεγχο της ασθένειας χρειάζονται συντονισμένες ενέργειες. Τα 5 εκ. € τα οποία επαίρεται ο κ. Τατούλης ότι εξασφαλίσθηκαν, αφορούν το σύνολο της χώρας. Για να ελεγχθεί η κατάσταση όμως απαιτούνται πολλαπλάσιοι πόροι.

Η Περιφέρεια Δυτ. Ελλάδας είναι κυρίως προβατοτροφική περιοχή και παρόλο που ο ιός του καταρροϊκού προσβάλλει όλα τα μηρυκαστικά, (βοοειδή, αίγες) μόνο τα πρόβατα εμφανίζουν έντονα κλινικά συμπτώματα, που μπορεί να οδηγήσουν ακόμα και στο θάνατο. Η θνησιμότητα σε ένα κοπάδι κυμαίνεται από 1 έως 70 %.

Είναι προφανές ότι για να επιτευχθεί και να τελεσφορήσει ο έλεγχος της νόσου, η καταπολέμηση του εντόμου - ενδιάμεσου ξενιστή θα πρέπει να γίνει συγχρονισμένα σε ολόκληρες περιοχές και σε όλες τις σταβλικές εγκαταστάσεις.

Ένα άρτιο και ολοκληρωμένο σχέδιο για την καταπολέμηση και τον έλεγχο της εξάπλωσης της νόσου πρέπει να περιλαμβάνει:

§          Ικανό αριθμό συνεργείων ψεκασμού που θα έχουν τη δυνατότητα κάλυψης ευρύτατης περιοχής κάθε μέρα εφαρμογής του προγράμματος, ώστε να καλύπτεται μια μεγάλη ακτίνα πέρα από το όριο πτήσης του εντόμου.

§         Ικανό αριθμό επιστημόνων που θα παρακολουθούν το πρόγραμμα καταπολέμησης. Θα μπορούσαν να αξιοποιηθούν οι γεωπόνοι των Δήμων προκειμένου να συμβάλουν στην ορθή εκτέλεση του προγράμματος.

§         Ικανό αριθμό κτηνιάτρων οι οποίοι θα εφαρμόζουν το πρόγραμμα επιδημιολογικής επιτήρησης του καταρροϊκού πυρετού.

Για να υλοποιηθούν οι θεμελιώδεις αυτές προϋποθέσεις απαιτείται μεγαλύτερος προϋπολογισμός, ορθολογικά κατανεμημένος, με επιστημονικά κριτήρια, για τις πληγείσες περιοχές.

  • Απαιτείται επίσης, η αποζημίωση των παραγωγών, τόσο για τα νεκρά ζώα, όσο και για την απώλεια παραγωγής στα ζώα που επιβίωσαν, καθώς και για το αυξημένο κόστος ζωοτροφών. Η οικονομική ζημία των παραγωγών και κατ' επέκταση της περιοχής είναι τεράστια. Να  συμπεριληφθεί  η νόσος  στον κατάλογο  των αποζημιώσεων του ζωικού κεφαλαίου από τον ΕΛΓΑ.

Θα πρέπει να διερευνηθεί, ταυτόχρονα, η ύπαρξη και η καταλληλότητα εμβολίου καθώς και το εύρος εφαρμογής του. Οι εισηγήσεις των επιστημόνων στα ερευνητικά κέντρα, τα οποία υποχρηματοδοτούνται στην εποχή των μνημονίων, θα πρέπει να ληφθούν σοβαρά υπόψη για την λήψη των ορθών αποφάσεων.

Αν δεν αντιμετωπιστεί η επιδημία σε αυτό το στάδιο, παρά το γεγονός ότι χάθηκε πολύτιμος χρόνος, οι συνέπειές της θα πλήττουν τους παραγωγούς και την περιοχή για πολλά χρόνια. Η συγκυβέρνηση ΝΔ – ΠΑΣΟΚ αποδεικνύεται για άλλη μια φορά ανίκανη να αντιμετωπίσει κρίσιμες καταστάσεις και φανερώνει το σκληρό της πρόσωπο απέναντι στον κόσμο της εργασίας και της παραγωγής.

Η μόνη διέξοδος είναι μια κυβέρνηση της Αριστεράς η οποία δεσμεύεται να αντιμετωπίσει τα προβλήματα των παραγωγών, του μόχθου τους και των αγωνιών τους, με σκοπό την ανάταση της παραγωγής.

Το Αγροτικό Τμήμα του ΣΥΡΙΖΑ Ηλείας



.