Έφη Γεωργοπούλου-Σαλτάρη, βουλευτής νομού Ηλείας του ΣΥΡΙΖΑ: Στην απόλυτη αβεβαιότητα εργάτες γης και αγρότες καλλιεργητές φράουλας της Μανωλάδας. Η Κυβέρνηση απέρριψε πάλι τροπολογία του ΣΥΡΙΖΑ για ρύθμιση του καθεστώτος εργασίας και διαμονής μεταναστών που ζουν στην χώρα μας. (Ομιλία στην Ολομέλεια της Βουλής για τον Μεταναστευτικό Κώδικα την 20η Μαρτίου 2014)

  "Με αιχμή την κατάσταση στη Μανωλάδα, υπάρχει επείγουσα και επιτακτική ανάγκη ρύθμισης του καθεστώτος εργασίας και διαμονής, ενός σημαντικού αριθμού μεταναστών που ζουν, εργάζονται, έχουν αναπτύξει βιοτικούς δεσμούς και αποτελούν αναπόσπαστο κομμάτι της παραγωγικής διαδικασίας στην ελληνική κοινωνία»".
 
Στην ομιλία της η βουλευτής Ηλείας του ΣΥΡΙΖΑ έδωσε έμφαση στην ανάγκη υπερψήφισης από την Ολομέλεια της Βουλής των επτά τροπολογιών – προσθηκών βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ και ειδικότερα ανέλυσε τις τροπολογίες-προσθήκες στα άρθρα 19  και 20 του ν/σ για τον Μεταναστευτικό Κώδικα.
Ειδικότερα, για την Τροπολογία του ΣΥΡΙΖΑ στο άρθρο 20, επισήμανε ότι προωθεί την πραγματική τακτοποίηση και την ένταξη σε καθεστώς νόμιμης διαμονής των πολιτών τρίτων χωρών που διαμένουν στην Ελλάδα και αποδεικνύουν ιδιαίτερους και ισχυρούς δεσμούς με τη χώρα. 
 
 Για την αναγκαιότητα στήριξης  της εν λόγω Τροπολογίας, μεταξύ άλλων, ανέφερε ότι τον Απρίλιο του 2013, έλαβαν χώρα τα αιματηρά γεγονότα εναντίον των εργατών γης στην περιοχή της Μανωλάδας. Με αυτά τα τραγικά γεγονότα αποκαλύφθηκε ο αναδυόμενος  πολιτικός εκφασισμός και η ανυπαρξία δημοκρατικής και ολοκληρωμένης μεταναστευτικής πολιτικής στην πατρίδα μας καθώς, όπως χαρακτηριστικά υπερτόνισε, «Μανωλάδες» υπάρχουν σ’ όλη την Ελλάδα.
Η βουλευτής σημείωσε ότι οι εργάτες γης στη Μανωλάδα ήδη από το 2008 με τους αγώνες τους διεκδικούν την αύξηση των απολαβών τους, σταθερή εργασία, αξιοπρεπή διαβίωση και άδεια διαμονής.
Τόνισε ότι σήμερα χρειάζεται ολοκληρωμένη θωράκιση της αγροτικής παραγωγής με την ίδρυση χρηματοοικονομικού ιδρύματος που θα την στηρίζει και παράλληλα ενίσχυση των θεσμών που διασφαλίζουν τα  εργασιακά και ανθρώπινα δικαιώματα.  Απόδειξη αυτής της αναγκαιότητας είναι και η κατάσταση που έχει διαμορφωθεί σήμερα στην Ηλεία με την πτώση της παραγωγής λόγω της κακής κατάστασης των εισαγομένων φυτών φράουλας, της μείωσης των καλλιεργούμενων στρεμμάτων, της μη επιστροφής του ΦΠΑ για το 2012 και  της έλλειψης ζήτησης του προϊόντος λόγω των πολιτικών εξελίξεων στην Ουκρανία που ήταν από τις κυριότερες χώρες εξαγωγής.
Όπως χαρακτηριστικά επισήμανε η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, «εάν θέλουμε να λέμε ότι είμαστε με την πλευρά της υπεράσπισης των ανθρώπινων δικαιωμάτων, δεν υπάρχει χρόνος για καθυστέρηση, καθώς εδώ και έναν μήνα έχει αρχίσει η περίοδος της παραγωγής στην Ηλεία και την Αχαΐα και πρέπει να λυθεί το θέμα της  άδειας παραμονής των εργατών γης και το πρόβλημα της στέγασης και των συνθηκών διαβίωσης.
Για την Τροπολογία του ΣΥΡΙΖΑ στο άρθρο 19, η βουλευτής ανέφερε ότι επειδή η εργασία στον πρωτογενή τομέα πολλές φορές είναι πηγή εργατικών ατυχημάτων είναι σημαντικό να γίνει δεκτή και να ψηφιστεί η Τροπολογία του ΣΥΡΙΖΑ όπου στοχεύει στη διασφάλιση του πλαισίου προστασίας για τα θύµατα εργατικών και λοιπών ατυχημάτων, χωρίς διάκριση, σύμφωνα με το Σύνταγμα και τη διεθνή και ενωσιακή νομοθεσία.
Η βουλευτής προέκρινε η Ελληνική Πολιτεία να κινηθεί στα πρότυπα των πρωτοβουλιών που αναλαμβάνονται στη συντριπτική πλειοψηφία των χωρών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ιδίως του Νότου, ακόμη και στην καρδιά της οικονομικής κρίσης. Ενδεικτικό αυτών των πρωτοβουλιών είναι το πρόσφατο παράδειγμα της Ιταλίας που, το φθινόπωρο του 2012, προέβη σε διαδικασία νομιμοποίησης με εν δυνάμει επωφελουμένους 500.000 μετανάστες.εν δυνάμει επωφελουμένους 500.000 μετανάστες.
Ολόκληρη η ομιλία: https://www.youtube.com/watch?v=GYgjgeW_rwY


.