Έφη Γεωργοπούλου-Σαλτάρη βουλευτής Νομού Ηλείας του ΣΥΡΙΖΑ: Και το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων καταλογίζει ευθύνες στην Δημοτική Αρχή Πύργου για την μη επίλυση της στέγασης του 1ου Γενικού Λυκείου Πύργου



Στην απάντηση που δόθηκε και από το Υπουργείο Παιδείας & Θρησκευμάτων στην ερώτηση των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ Έφης Γεωργοπούλου – Σαλτάρη και Αναστάσιου Κουράκη σχετικά με το ποια είναι τα αίτια της μέχρι τώρα μη ανέγερσης του 1ου Γενικού Λυκείου Πύργου, διαβάζουμε μεταξύ άλλων τα εξής: «[…], με το αρ. 42366/ΣΤ1/19-4-2010 έγγραφο του Υ.ΠΑΙ.Θ διαβιβάστηκε στη Διεύθυνση Τεχνικών Υπηρεσιών της Ν.Α. Ηλείας το θεωρημένο κτιριολογικό πρόγραμμα για την ανέγερση διδακτηρίου για το 1ο ΓΕΛ Πύργου, δυναμικότητας 270 μαθητών.
Επιπλέον, στο από 16-7-2008 σχετικό «Πρακτικό Καταλληλότητας και Επιλογής χώρου ανέγερσης διδακτηρίου για το 1ο ΓΕΛ Πύργου Ν. Ηλείας» της Επιτροπής που συγκροτήθηκε με Απόφαση του Περιφερειακού Διευθυντή Α΄θμιας και Β΄θμιας Εκπαίδευσης Δυτικής Ελλάδας, αναφέρεται ρητώς η αναγκαιότητα έγκρισης τοπικού ρυμοτομικού σχεδίου για τον χαρακτηρισμό χώρου ως σχολικού […] σύμφωνα με τα κτιριολογικά προγράμματα του Υ.Π.ΑΙ.Θ.
Τέλος, σύμφωνα με το αρ. 2294/13-02-2014 έγγραφο της Δ/νσης Β΄θμιας Εκπαίδευσης Ηλείας, υπάρχει διαβεβαίωση από τον αρμόδιο Δήμο Πύργου ότι είναι έτοιμη προς δημοπράτηση η μελέτη για τις απαραίτητες επισκευές, οι οποίες θα υλοποιηθούν την περίοδο των διακοπών του Πάσχα, που δε θα λειτουργεί η σχολική μονάδα.»


Από αυτή την απάντηση αποδεικνύεται αφενός ότι η Δημοτική Αρχή του για έξι χρόνια αδιαφορούσε για την επίλυση του συγκεκριμένου προβλήματος και αφετέρου η πρόσφατη ανακοίνωση-φιέστα του Δημάρχου Πύργου για επίλυση του προβλήματος με τη «μέθοδο» της απλής μετακίνησης της θέσης του κτιρίου όχι μόνον δεν επιλύει το πρόβλημα, αλλά έχει ως στόχο να αποπροσανατολίσει για μια ακόμη φορά την εκπαιδευτική κοινότητα.

Περιμένουμε, επίσης, να δούμε, έστω και προεκλογικά, ποιες επισκευές θα γίνουν μέσα στην περίοδο των διακοπών του ΠΑΣΧΑ. Πότε ήταν έτοιμη η μελέτη; έπρεπε να προκηρυχτούν δημοτικές εκλογές για να ξεκινήσει ο Δήμος Πύργου τις επισκευές του σχολείου;
Η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ έχει τονίσει επανειλημμένα ότι απαιτείται η χωρίς καθυστέρηση κατάθεση από τις Τεχνικές Υπηρεσίες του Δήμου Πύργου και της Περιφερειακής Ενότητας Ηλείας των απαιτούμενων στοιχείων (να δοθεί η νέα τροποποιημένη μελέτη προς όλους τους αρμόδιους φορείς) για να αποσαφηνιστεί πολεοδομικά η κατάσταση της εν λόγω έκτασης για την ανέγερση του 1ου Λυκείου Πύργου.
Ωστόσο, παραμένει το ερώτημα, γιατί επιλέχθηκε από την τέως Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Ηλείας και τον Δήμο Πύργου η αγορά έκτασης ύψους 1.000.000 € για την ανέγερση του 1ου Γενικού Λυκείου Πύργου χωρίς να έχουν εξακριβώσει τα τυχόν πολεοδομικά βάρη της εν λόγω έκτασης, ερώτημα στο οποίο ο τότε Νομάρχης Ηλείας και νυν Αντιπεριφερειάρχης Ηλείας κύριος Καφύρας και ο δήμαρχος Πύργου κύριος Παρασκευόπουλος απαξιούν να δώσουν απάντηση στους δημότες Πύργου.


.