Έφη Γεωργοπούλου-Σαλτάρη, βουλευτής Νομού Ηλείας του ΣΥΡΙΖΑ: Η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Πολιτισμού & Αθλητισμού και η Κυβέρνηση υποβαθμίζει την κοιτίδα του Ολυμπισμού, την Ολυμπία,



       Με τη συζήτηση στη Βουλή  της  Επίκαιρης Ερώτησης της βουλευτού Ηλείας του ΣΥΡΙΖΑ Έφης Γεωργοπούλου – Σαλτάρη που έγινε την Παρασκευή 21-2-2014 αναδείχθηκε η πλήρης εναρμόνιση των θέσεων της κυβέρνησης, της Ελληνικής Ολυμπιακής Επιτροπής με αυτές που υπέδειξε η Διεθνής Ολυμπιακή Επιτροπή και αφορούν τον τεμαχισμό και εμπορευματοποίηση της Ολυμπιακής Φλόγας.
 
      Η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ στην πρωτολογία της ανέφερε ότι «η πραγματικότητα είναι ότι στον επίσημο διαδικτυακό τόπο της ΔΟΕ παρουσιάζεται στήλη με την ονομασία Olympic Games και διπλανή στήλη με την ονομασία YOG (Youth Olympic Games). Επομένως, και για την ίδια την ΔΟΕ η ονομασία Ολυμπιακοί Αγώνες επαναλαμβάνεται για τους εν λόγω Αγώνες με το πρόθεμα Νέων. Προς τι λοιπόν η διαφοροποίηση στο ζήτημα της Αφής; Θεωρούμε ότι οι εν λόγω προτάσεις της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής εμπεριέχουν τον σαφέστατο κίνδυνο περαιτέρω εμπορευματοποίησης των συμβόλων και του πνεύματος των Ολυμπιακών Αγώνων. […] Δεν μπορεί να χαρακτηρίζονται «Ολυμπιακοί Αγώνες Νέων» χωρίς την Ολυμπιακή Φλόγα και με την Τελετή Αφής να  μη λαμβάνει χώρα αποκλειστικά στην Αρχαία Ολυμπία, διότι αυτό αναιρεί τις πανανθρώπινες αξίες της φιλίας και ειρήνης και της συναδέλφωσης των νέων όλου του κόσμου.»
     Ο Υφυπουργός Αθλητισμού υπεραμύνθηκε της επιχειρηματολογίας της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής για τη διεξαγωγή της αφής της Ολυμπιακής Φλόγας  στο Παναθηναϊκό Στάδιο και όχι στην Αρχαία Ολυμπία.
     Η υποτέλεια της πολιτειακής ηγεσίας δε σταματά στην εφαρμογή των επιταγών της Τρόικα για την οικονομική και δομική ισοπέδωση της κοινωνίας. Πλέον επεκτείνεται και στη συμμόρφωση σε αποφάσεις που οδηγούν στην εγκατάλειψη αξιών που συνθέτουν τη ραχοκοκκαλιά του Πολιτισμού μας και της Δημοκρατίας. Η υπεράσπιση από τον κ. Υφυπουργό και στην δευτερολογία του της πολιτικής της ΔΟΕ που αποφάσισε ότι η Ολυμπιακή Φλόγα θα ισχύει μόνο για τους χειμερινούς και θερινούς Ολυμπιακούς αγώνες αποδεικνύει ότι ο Πολιτισμός, η Δημοκρατία, η Ειρήνη, η Ιστορία, τα Πανανθρώπινα Ιδεώδη για τις δυνάμεις του νεοφιλελευθερισμού υπάρχουν μόνο ως εμπορεύματα που μπορούν να τα μετασχηματίζουν ανάλογα με το πώς θα τα πουλήσουν καλύτερα.
Στη δευτερολογία της η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ σχολίασε ως αναμενόμενη την υποτελή απάντηση του κ. Υφυπουργού και τόνισε μεταξύ άλλων ότι πρέπει να αντιδράσει σύσσωμος ο πολιτικός και αθλητικός κόσμος, τα Αθλητικά  Σωματεία, οι φορείς του πολιτισμού, και πρότεινε να εκδοθεί ψήφισμα και από την Ελληνική Βουλή, για να γίνει γνωστή η αντίθεση όλων στην σχεδιαζόμενη ανατροπή του καθιερωμένου τελετουργικού και να πιεστεί η ΔΟΕ να ανακαλέσει τις αποφάσεις της.





.