Έφη Γεωργοπούλου-Σαλτάρη Να αποσαφηνιστούν τα αίτια της μέχρι τώρα μη ανέγερσης του 1ου Γενικού Λυκείου Πύργου και να δρομολογηθεί άμεσα η απαιτούμενη στεγαστική υποδομή για την κάλυψη των αναγκών μαθητών και εκπαιδευτικών της εν λόγω σχολικής μονάδας.



Ερώτηση προς τρία (3) συναρμόδια Υπουργεία κατέθεσε η βουλευτής νομού Ηλείας του ΣΥΡΙΖΑ Έφη Γεωργοπούλου – Σαλτάρη σε συνεργασία με τον βουλευτή Α΄ Θεσσαλονίκης του ΣΥΡΙΖΑ Τάσο Κουράκη, για την επίτευξη της απαιτούμενης ενημέρωσης της Εθνικής Αντιπροσωπείας και την κοινωνίας της πόλης του Πύργου όσο αφορά το παρελθόν, το παρόν και το μέλλον του έργου της ανέγερσης του 1ου Γενικού Λυκείου Πύργου.
  Στην Ερώτηση μεταξύ άλλων αναφέρονται τα εξής:


   «Στην πόλη του Πύργου, μετά τον ισχυρότατο σεισμό της 8ης Ιουνίου 2008 στους Νομούς Ηλείας και Αχαΐας, καταγράφηκαν σημαντικότατες καταστροφές και ζημιές όπου μία εξ αυτών αφορά το 1ο Γενικό Λύκειο Πύργου. Από τον Σεπτέμβριο του 2010 μέχρι και σήμερα, οι εκάστοτε μαθητές και καθηγητές της εν λόγω σχολικής μονάδας στεγάζονται σε λυόμενες αίθουσες χωρίς να υπάρχει καμία ουσιαστική εξέλιξη.
   Τα λυόμενα όπου καθημερινά βρίσκονται εκεί μαθητές και εκπαιδευτικοί, βρίσκονται σε κακή κατάσταση και μπάζουν νερά. Οι μαθητές του εν λόγω σχολείου έχουν ενημερώσει τη Διοίκηση του Δήμου Πύργου για την ανάγκη στεγανοποίησης των λυόμενων και ζητούν να ενημερωθούν για την τυχόν ύπαρξη και σε τι ποσότητες φορμαλδεΰδης.
   Εδώ και κάποια χρόνια, η πρώην Νομαρχία, νυν Περιφέρεια και ο Δήμος Πύργου αγόρασαν γηπεδική έκταση (όπισθεν των εργατικών κατοικιών στην οδό Αγίου Γεωργίου) για την ανέγερση του 1ου Γενικού Λυκείου Πύργου για την οποία δαπάνησαν περίπου ένα εκατομμύριο ευρώ. Από τότε μέχρι και σήμερα δεν έχει προχωρήσει απολύτως τίποτα.
    Η τροποποίηση του ρυμοτομικού σχεδίου που απαιτείται για τον καθορισμό χρήσεων γης ώστε να συνάδουν με την αποπεράτωση του εν λόγω έργου δεν έχει υλοποιηθεί, σύμφωνα με τα μέχρι τώρα δημοσιοποιημένα στοιχεία, και δεν αποσαφηνίζεται από τους αρμόδιους φορείς στους κατοίκους της πόλης του Πύργου το γιατί.
    Οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ ερωτούν τα αρμόδια Υπουργεία εάν γνωρίζουν για ποιους λόγους μέχρι σήμερα δεν έχει ανεγερθεί το 1ο Γενικό Λύκειο Πύργου, ποιος φορέας της Πολιτείας ευθύνεται θεσμικά γι’ αυτό και εάν έχουν υλοποιηθεί (εφόσον αυτό είναι πολεοδομικά εφικτό) οι απαιτούμενες σύννομες ενέργειες από τις αρμόδιες αρχές για τον καθορισμό των απαιτούμενων χρήσεων γης για την ανέγερση του 1ου Γενικού Λυκείου Πύργου. Επίσης εάν γνωρίζουν για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν από την εγκατάσταση στα λυόμενα οι μαθητές και οι καθηγητές της εν λόγω σχολικής μονάδας και τι προτίθενται να κάνουν για την επίλυσή τους και τέλος εάν σκοπεύουν να εγκρίνουν την απαραίτητη χορήγηση κονδυλίου για την ανέγερση του 1ου Γενικού Λυκείου Πύργου μέσω του Κρατικού Προϋπολογισμού ή Κοινοτικών Πόρων (βλ. ενδεικτικά Νέα Προγραμματική Περίοδος 2014-2020);.


.