Έφη Γεωργοπούλου-Σαλτάρη: Να σταματήσει άμεσα η απαξίωση και η συστηματική υποβάθμιση της Τεχνικής Επαγγελματικής Εκπαίδευσης.



 Απάντηση από τον Υπουργό Παιδείας & Θρησκευμάτων δόθηκε στην υπ’ αριθμ. Πρωτ. 5051/20-12-2013 Ερώτηση που κατέθεσε η βουλευτής του νομού Ηλείας του ΣΥΡΙΖΑ Έφη Γεωργοπούλου – Σαλτάρη σε συνεργασία με εννέα (9) βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ σχετικά με τα συνεχώς διογκούμενα προβλήματα που αντιμετωπίζει η δημόσια Τεχνική Επαγγελματική Εκπαίδευση στην χώρα μας.

Ο Υπουργός Παιδείας εισαγωγικά στην απάντησή του για το ζήτημα του Προγραμματισμού της πλήρωσης θέσεων μόνιμου εκπαιδευτικού προσωπικού στην Δημόσια Πρωτοβάθμια και Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση αναφέρεται ότι από την 1η Ιανουαρίου 2011 και μέχρι την 31η Δεκεμβρίου 2016, ο αριθμός των ετήσιων προσλήψεων και διορισμών μόνιμου και με σχέση εργασίας ιδιωτικού δικαίου αορίστου χρόνου προσωπικού δεν μπορεί να είναι μεγαλύτερος συνολικά από το λόγο ένα προς πέντε (μία πρόσληψη ανά πέντε αποχωρήσεις). Με απλά λόγια ο Υπουργός ξεκινάει την απάντησή του θυμίζοντας μας ότι ανεξαρτήτως τις εκπαιδευτικές ανάγκες όλα καθορίζονται από τις μνημονιακές δεσμεύσεις που οι κυβερνήσεις από το 2010 έχουν υπερψηφίσει.
Στο ερώτημα των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ για το αν θα προχωρήσει στην αντιεκπαδευτική και αντικοινωνική συγχώνευση-κατάργηση 1.676 σχολικών μονάδων όπως προβλέπεται στον Προϋπολογισμό για το 2014 απάντησε ότι «αυτές γίνονται με γνώμονα τις τεκμηριωμένες προτάσεις των Διευθυντών Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης και τις Εισηγήσεις των Περιφερειακών Διευθυντών Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης.». Ο Υπουργός Παιδείας συνέχισε λέγοντας ότι ζητείται και η μη δεσμευτική γνώμη των οικείων Δημοτικών Συμβουλίων και ανέφερε ότι οι συγχωνεύσεις – καταργήσεις – υποβαθμίσεις των σχολικών μονάδων του έτους 2014-2015 είναι σε εξέλιξη καθώς έχει αποσταλεί η σχετική εγκύκλιος.
Εν ολίγοις, ο Υπουργός Παιδείας ρητά εξαγγέλλει το κλείσιμο περαιτέρω σχολείων στη χώρα μας. Για την επίτευξη του πρωτογενούς πλεονάσματος της συγκυβέρνησης θεωρείται εμπόδιο η δημόσια εκπαίδευση αλλά και εν γένει οι κοινωνικές ανάγκες.
Τέλος, στο ερώτημα για το αν θα ανακληθεί το μέτρο της διαθεσιμότητας για όλους τους εκπαιδευτικούς ο κ. Υπουργός Παιδείας απάντησε ότι υπάρχει πρόβλεψη για 233 και 1075 αντίστοιχα αφήνοντας ουσιαστικά να εννοηθεί ότι όσοι από τους υπόλοιπους εκατοντάδες εκπαιδευτικούς δεν υπαχθούν σε αυτή τη μετακίνηση τους περιμένει η απόλυση.
Ο ΣΥΡΙΖΑ είναι αλληλέγγυος στον ελληνικό λαό που αγωνίζεται καθημερινά όπως συμβαίνει μέσω αγωνιστικής κινητοποίησης και στο Νομό Ηλείας στις 31/1/2014 για την υπεράσπιση του δημόσιου εκπαιδευτικού συστήματος και του δικαιώματος στην εργασία και δεσμεύεται ότι θα καταργήσει όλη τη μνημονιακή αντιεκπαιδευτική νομοθεσία.




.