16.01.2014 «Προβλήματα θέρμανσης και εξοπλισμού στο Γενικό Νοσοκομείο Πύργου» της βουλευτού Νομού Ηλείας Έφης Γεωργοπούλου-Σαλτάρη



      Ερώτηση προς τον Υπουργό Υγείας κατέθεσε η βουλευτής νομού Ηλείας του ΣΥΡΙΖΑ Έφη Γεωργοπούλου – Σαλτάρη, με αφορμή δημοσιεύματα στον τοπικό ημερήσιο τύπο στο Νομό Ηλείας (ενδεικτικά αναφέρεται η εφημερίδα «Πρωινή», 11/1/2014, σελ. 3) όπου αναφέρεται  ότι δεν παρέχεται στοιχειώδης θέρμανση για την ομαλή ανάρρωση στους ασθενείς στο Νοσοκομείο Πύργου.
    Οι μνημονιακές πολιτικές που υλοποιούν οι κυβερνήσεις έχουν συντρίψει τις δομές της δημόσιας υγείας και της κοινωνικής πρόνοιας. Η συρρίκνωση του κοινωνικού κράτους, η φτώχεια και η γενικευμένη ανεργία έχουν φέρει την ελληνική κοινωνία στα πρόθυρα της ανθρωπιστικής κρίσης, ενώ στέλνουν τις ευπαθείς κοινωνικές ομάδες όλο και περισσότερο στο περιθώριο.
     Η εξαγγελία του Υπουργού Υγείας κ. Άδωνι Γεωργιάδη όπου υιοθέτησε την πρόταση για ένταξη μονάδας στο ΓΝ Πύργου στον Εθνικό Σχεδιασμό Παρηγορητικής Αγωγής έχει άραγε σα σκοπό την παρηγοριά στο παγωμένο ασθενή;
    Στην Ερώτηση μεταξύ άλλων αναφέρονται τα εξής:
Δεν υπάρχει η απαιτούμενη προμήθεια πετρελαίου θέρμανσης για την λειτουργία των αντίστοιχων θερμαντικών σωμάτων και υπάρχει έλλειψη των απαιτούμενων κλινοσκεπασμάτων.
Παρατηρείται το γεγονός, συγγενείς των ασθενών να προμηθεύονται ιδιωτικά τους μέσα θέρμανσης (όπως σόμπες) για να ζεσταθούν έστω και λίγο τα συγγενικά τους πρόσωπα που νοσηλεύονται.
Το ΓΝ Πύργου στερείται στοιχειωδών υποδομών λειτουργίας (σίτισης – αναλώσιμων υλικών και λοιπού απαιτούμενου ρουχισμού και σκεπασμάτων), έλλειψη νοσηλευτικού προσωπικού (1 νοσηλεύτρια για 40 ασθενείς) και φυσικά έλλειψη ιατρικού προσωπικού (πολλές κλινικές υπολειτουργούν (ορθοπεδική, Μονάδα Εντατικής Θεραπείας, Ψυχιατρική, Αιματολογικό, Παθολογική). Η μνημονιακή πολιτική που συρρικνώνει τις  παροχές νοσηλείας  προς τους ασθενείς, εξαναγκάζει τους ασθενείς εκτός από τα φάρμακα τους να κουβαλάνε κλινοσκεπάσματα και σόμπες από το σπίτι τους. 
    Η βουλευτής ερωτά τον αρμόδιο Υπουργό σε ποιες ενέργειες προτίθεται να προβεί άμεσα ώστε να επιλυθεί το πρόβλημα της μη παροχής της απαιτούμενης θέρμανσης για τους νοσηλευόμενους στο Νοσοκομείο Πύργου, τι ενέργειες έχουν γίνει ή πρόκειται να γίνουν άμεσα για την στελέχωση του Γενικού Νοσοκομείου Πύργου με το απαιτούμενο προσωπικό και τι μέτρα θα λάβει για την προμήθεια του Γενικού Νοσοκομείου Πύργου με όλα τα απαιτούμενα αναλώσιμα υλικά και λοιπά εφόδια για την ομαλή λειτουργία του.


.