Άμεση ανάγκη λήψης μέτρων προστασίας του μνημείου της Μονής Ασκητή (σπήλαιο) στο Γούμερο Ηλείας


Της βουλευτού Νομού Ηλείας Έφης Γεωργοπούλου-Σαλτάρη

Ερώτηση κατέθεσαν στο Κοινοβούλιο πέντε (5) βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, μεταξύ των οποίων και η βουλευτής του Νομού Ηλείας Έφη Γεωργοπούλου-Σαλτάρη, με αφορμή τον κίνδυνο για την ασφαλή διατήρηση των ευρημάτων μετά από βροχοπτώσεις του μνημείου της Μονής Ασκητή (σπήλαιο) στο Γούμερο Ηλείας.

Στην Ερώτηση συνοπτικά αναφέρονται τα εξής:

Κατά τη διάρκεια εργασιών για τον καθαρισμό του σπηλαίου του Αι-Γιάννη του Ασκητή στο Γούμερο Ηλείας πριν από λίγους μήνες, αποκαλύφθηκε τμήμα του Παλαιού Βυζαντινού ναού που προϋπήρχε του σημερινού (χρονολογείται περίπου από το 1200 μ.Χ). Λόγω των σημαντικότατων ευρημάτων διενεργούνται ανασκαφές για την πιθανή ανεύρεση και άλλων αρχαιολογικών και ιστορικών στοιχείων που πρέπει ασφαλώς να συνεχιστούν, ταυτόχρονα με την  προστασία και φύλαξη των. Ωστόσο μετά τις πρόσφατες βροχοπτώσεις και λόγω του διερχόμενου ρέματος, τα γυμνά θεμέλια του ναού έχουν κατακλειστεί από τα νερά με συνέπεια να διαγράφεται σοβαρός κίνδυνος για την ασφαλή διατήρηση των ευρημάτων.
Ο Υπουργός Πολιτισμού ερωτάται για το τι μέτρα θα ληφθούν για την προστασία του σημαντικότατου παλαιού Μεταβυζαντινού ναού στο Γούμερο Ηλείας και τι προγραμματισμός υπάρχει για την απρόσκοπτη συνέχιση των ανασκαφών από την αρμόδια Βυζαντινή Εφορεία Αρχαιοτήτων;



.