Κίνδυνος από πλημμύρες για την σωματική ακεραιότητα μαθητών και εκπαιδευτικών λόγω σημαντικότατων καθυστερήσεων επισκευών σε δημοτικά σχολεία στον Δήμο Πύργου

17/10/2013

Της βουλευτού Νομού Ηλείας Έφης Γεωργοπούλου-Σαλτάρη

Ερώτηση στη Βουλή κατέθεσε η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ Έφη Γεωργοπούλου-Σαλτάρη προς δύο (2) αρμόδια Υπουργεία με αφορμή τα σημαντικότατα προβλήματα που καταγράφηκαν σε σχολεία (4ο και 7ο δημοτικό σχολείο Πύργου καθώς και στο παρακείμενο νηπιαγωγείο, στα Δημοτικά Σχολεία Μυρτιάς, Λάλα και Αρχαίας Ολυμπίας, στο  4ο  Γυμνάσιο Πύργου) του Νομού Ηλείας και ειδικότερα σε δύο δημοτικά σχολεία στον Δήμο Πύργου λόγω έντονης βροχόπτωσης στις 10-10-2013 αναδεικνύοντας την διαχρονικότητα αυτών των προβλημάτων και τις σημαντικότατες καθυστερήσεις υλοποίησης των απαιτούμενων επισκευών από τις αρμόδιες Τεχνικές και Διοικητικές Υπηρεσίες του Δήμου Πύργου.

Συνοπτικά στην ερώτηση αναφέρονται τα εξής:


    Πολλά από τα αναφερόμενα σχολεία δεν λειτούργησαν την συγκεκριμένη ημέρα.
    Ειδικότερα το 4ο Δημοτικό Σχολείο όταν έχει έντονη βροχόπτωση το προαύλιο μετατρέπεται σε «λεκάνη  συρροής υδάτων» και από το δρόμο και από διπλανό οικόπεδο, εξ αιτίας τεχνικού-κατασκευαστικού προβλήματος του αγωγού απορροής των νερών. Επίσης σοβαρό πρόβλημα δημιουργείται κάθε χρόνο με την εισροή νερού από την ταράτσα του αμφιθέατρου μέσω του φωτιστικού με κίνδυνο ηλεκτροπληξίας για μαθητές και εκπαιδευτικούς.
    Παρόμοια φαινόμενα παρουσιάζει και το 7ο Δημοτικό Σχολείο Πύργου για το οποίο καταγράφεται μια τραγική κατάσταση εδώ και χρόνια. Οι δρόμοι γύρω απ’ αυτό καθώς και το προαύλιο είναι μόνιμα πλημμυρισμένα από τις πρώτες βροχές μέχρι τον Μάιο, ενώ στο εσωτερικό του τρέχουν νερά πάνω στους μαθητές από τους τοίχους και τα ταβάνια  των αιθουσών πάνω στα θρανία με μεγάλο κίνδυνο να αρρωστήσουν οι μαθητές.
Παρ’ όλες τις ενέργειες των Συλλόγων Γονέων και Κηδεμόνων, των Διευθυντών των συγκεκριμένων σχολείων καθώς και του Συλλόγου Δασκάλων και Νηπιαγωγών Περιφερειών Πύργου προς τη Δημοτική Αρχή δεν υπήρξε σε κανένα σχολείο κανενός είδους αποκατάσταση.
Αξιοσημείωτο δεδομένο είναι ότι η Ταμειακή Υπηρεσία του Δήμου Πύργου διαβεβαίωνε ότι από την χρήση 2012 υπήρχαν 201.216 ευρώ προς διάθεση για την επισκευή και συντήρηση σχολείων της Α/θμιας και Β/θμιας εκπαίδευσης.

Η βουλευτής ρωτάει τους κ. Υπουργούς εάν είναι ενήμεροι για την εν λόγω κατάσταση. Επίσης να απαντήσουν γιατί καθυστέρησε η καταγραφή και υλοποίηση των απαραίτητων επισκευών; Σε ποιες ενέργειες θα προβούν (σε συνεργασία με τις αρμόδιες τοπικές αρχές) για την άμεση αποκατάσταση των ζημιών (με το δεδομένο ότι μεγάλο μέρος των χρημάτων που απαιτούνται για την άμεση επίτευξη των απαιτούμενων επισκευαστικών εργασιών έχουν εγκριθεί για τη χρήση του 2012); Τέλος, εάν προτίθενται μετά τον απαιτούμενο έλεγχο να προβούν σε ανάλογες κυρώσεις στους υπευθύνους για τις καθυστερήσεις και ζητήθηκε το ακριβές χρονοδιάγραμμα των ενεργειών αυτών.



.