Για τη σύλληψη των εργατών στα Κονιδέικα

                                               Ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ Ηλείας

Το ότι ήταν θέμα χρόνου να προκύψουν ζητήματα και επιπλοκές κατά τη διάρκεια της παράνομης λειτουργίας του ΧΑΔΑ Κονιδέικων, το είχαμε επισημάνει από καιρό. Πώς θα μπορούσε να γίνει διαφορετικά αφού η απαράδεκτη διαχείριση από το Δήμο Ήλιδας είχε πλέον ξεπεράσει κάθε όριο. Όχι μόνο παρατείνοντας αυθαίρετα τη χρήση της συγκεκριμένης τοποθεσίας αλλά και επεκτείνοντας το χώρο, χωρίς να παίρνει ούτε τα απολύτως στοιχειώδη μέτρα που επιβάλλονται σε τέτοιες περιπτώσεις.
Ας πούνε επιτέλους την αλήθεια στο κόσμο: Ο ΧΑΔΑ Κονιδέικων είχε μετατραπεί τα τελευταία χρόνια σε μία ανεξέλεγκτη χαβούζα. Ούτε τα υπέρογκα πρόστιμα - που έχουν πολλάκις επιβληθεί - πτόησαν το Δήμο ούτε οι πολλαπλές συστάσεις και οδηγίες των υπηρεσιών της Περιφέρειας. Το τονίζουμε αυτό διότι:
Οι προδιαγραφές ασφαλείας ποτέ δεν τηρήθηκαν στα Κονιδέικα: Πυρασφάλεια, περίφραξη, επιχωμάτωση των όγκων, κατασκευή δεξαμενών για περισυλλογή στραγγιδίων και μεταφορά τους για επεξεργασία στο βιολογικό και μια σειρά από άλλα μέτρα που επιβλήθηκαν ως όροι για την συνέχιση της λειτουργίας του, έμειναν δυστυχώς στα χαρτιά. Όχι από αδυναμία εκτέλεσης αλλά από περίσσευμα θράσους και αλαζονείας του Δήμαρχου και ολόκληρης της παράταξής του στο Δήμο. Δεν τους ενδιέφερε να εκτελέσουν τα έργα και να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους. Προτιμούσαν να εξαπατούν συστηματικά τόσο τις εποπτικές αρχές όσο και την κοινωνία του Δήμου Ήλιδας.
Αποφάσισαν να διαθέσουν 1,5 εκ. ευρώ για την ''πλήρη αποκατάσταση'' του χώρου και ταυτόχρονα ρύπαιναν ασύστολα καθημερινά, ακόμα και τώρα που οι εργασίες αποκατάστασης είχαν ξεκινήσει.
''Πάρκο θα γίνουν τα Κονιδέικα'' δήλωνε ο Λυμπέρης στα ΜΜΕ πριν λίγες εβδομάδες, όταν ανακοίνωνε την έναρξη των εργασιών. Τώρα όλοι διαπίστωσαν τι ακριβώς εννοούσε.
Αν όλα είχαν γίνει όπως έπρεπε αλλά και ειλικρινά το εννοούσε ο Δήμαρχος, κανείς δεν θα αμφισβητούσε τη διάθεση των περιοίκων να ανεχτούν για λίγο ακόμα καιρό αυτό που ανέχονται εδώ και δεκαετίες. Αλλά ως εδώ! Οι μέρες της αυθαιρεσίας τέλειωσαν. Καμιά αξιοπιστία δεν έχουν οι διαβεβαιώσεις του Δημάρχου και το γνωρίζουν αυτό οι κάτοικοι των Κονιδέικων από παλιά.
Γι’ αυτό και δικαίως έφραξαν την είσοδο του ΧΑΔΑ και απέτρεψαν το παράνομο άδειασμα σκουπιδιών το απόγευμα και το βράδυ της Δευτέρας για να καταλήξουμε στη σύλληψη των εργατών και του οδηγού στις 3:30 το πρωί της Τρίτης.
Καμιά απολύτως ευθύνη δεν φέρουν οι εργαζόμενοι καθώς οι ενέργειές τους υπαγορεύτηκαν από τον ανώτατο άρχοντα της πόλης και το εκτελεστικό όργανό του, τον αρμόδιο αντιδήμαρχο. Η σύλληψη των τριών εργαζομένων είναι εντελώς παράλογη. Αν κάποιοι έπρεπε να οδηγηθούν στον εισαγγελέα αυτοί είναι ο Γιάννης Λυμπέρης και ο Βαγγέλλης Χριστοφόρου, ως ηθικοί και φυσικοί αυτουργοί του διαρκούς περιβαλλοντικού και οικονομικού εγκλήματος που λέγεται Κονιδέικα.
Και με την ευκαιρία ρωτάμε: Ποιές ποσότητες ανακυκλώσιμων υλικών από τους ''μπλε'' κάδους προωθούνται στις εγκαταστάσεις διαλογής στην Πάτρα και ποιες ξεφορτώνονται απλά στα Κονιδέικα; Θα απαντήσει κανείς;
Ο ΣΥΡΙΖΑ έχει πλήρως τοποθετηθεί επί του θέματος και με την πρόσφατη (Αύγουστος 2013) ερώτηση που κατέθεσαν στη βουλή οι βουλευτίνες Χαρά Καφαντάρη και Έφη Σαλτάρη, με βάση τα στοιχεία που συνέλεξαν μέλη του ΣΥΡΙΖΑ Αμαλιάδας. Σύμφωνα με αυτή την τοποθέτηση, απαιτούμε:
Την άμεση διακοπή της παράνομης λειτουργίας του ΧΑΔΑ στα Κονιδέικα και την πλήρη αποκατάσταση του χώρου.
Την εγκατάλειψη κάθε σκέψης για εγκατάσταση εργοστασίου καύσης απορριμμάτων, που καταστρέφει το περιβάλλον, ακυρώνει κάθε ιδέα ανακύκλωσης και κοστίζει πανάκριβα στους δημότες, ενώ εξυπηρετεί μόνο τα συμφέροντα του «εθνικού μας εργολάβου».
Λύση υπάρχει! Εφικτή, φιλική στο περιβάλλον, που δημιουργεί πολλές θέσεις εργασίας, με ενεργοποίηση των πολιτών, με διαλογή στην πηγή, ανακύκλωση, επανάκτηση, επαναχρησιμοποίηση υλικών, κομποστοποίηση, με εγκαταστάσεις μικρής κλίμακας, οικονομική και δίκαιη.
Ο ΣΥΡΙΖΑ έχει έγκαιρα καταθέσει την πρότασή του και το δίλημμα είναι απλό: Ή με τους εργολάβους ή με τους πολίτες και το περιβάλλον!


.