Συνάντηση αντιπροσωπείας βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ με τον νέο Υπουργό Πολιτισμού κ.Πάνο Παναγιωτόπουλο

Αντιπροσωπεία αποτελούμενη από τους βουλευτές Τάσο Κουράκη, Μαρία Κανελλοπούλου, Τζένη Βαμβακά, Έφη Γεωργοπούλου-Σαλτάρη, Παναγιώτη Κουρουμπλή, Γιώργο Πάντζα και Πέτρο Τατσόπουλο συναντήθηκε με τον Υπουργό Πολιτισμού κ. Πάνο Παναγιωτόπουλο στις 4/7/2013 στις 12 το μεσημέρι στο Υπουργείο Πολιτισμού.

Οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ τόνισαν πως, μαζί με την επαναδημιουργία και την αλλαγή ηγεσίας του Υπουργείου Πολιτισμού, πρέπει να αλλάξει και η φιλοσοφία της πολιτικής του Υπουργείου, καθώς ο Πολιτισμός αποτελεί σημαντικό ανθρώπινο αγαθό και πηγή κοινωνικού αλλά και οικονομικού πλούτου. Οι βουλευτές εξέφρασαν την αντίθεσή τους στην κοπτοραπτική πολιτική που διενεργείται στον Πολιτισμό και στη συρρίκνωση των δομών του. Η συζήτηση που διήρκεσε περίπου 2 ώρες περιέλαβε θέματα που αφορούν τα μισθολογικά, τα φορολογικά και τα ασφαλιστικά-συνταξιοδοτικά προβλήματα των εργαζομένων στον τομέα του Πολιτισμού, το ζήτημα του νέου Οργανογράμματος του Υπουργείου αλλά και τα προβλήματα των δομών του, όπως το πρόβλημα της υποστελέχωσής του ή της ετεροαπασχόλησης των εργαζομένων του. Ο κύριος Παναγιωτόπουλος παραδέχτηκε ότι εξακολουθεί να μην έχει αποτυπωθεί όλα αυτά τα χρόνια η κτιριακή περιουσία του Υπουργείου, ενώ υποστήριξε τη λύση της πιθανής μεταστέγασης του Υπουργείου στην οδό Πειραιώς. Οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ - ΕΚΜ διαμαρτυρήθηκαν για την ένταξη του κτιρίου της οδού Μπουμπουλίνας στο ΤΑΙΠΕΔ, υπενθυμίζοντας στον Υπουργό την ιστορική μνήμη που αυτό φέρει. Ο Υπουργός δήλωσε πως για το θέμα αυτό, νομικά, τα χέρια του είναι δεμένα.
Κατά τη διάρκεια της συζήτησης, εκ μέρους των βουλευτών του ΣΥ.ΡΙΖ.Α. – Ε.Κ.Μ. τέθηκε και μια σειρά από επιμέρους ζητήματα. Ένα από αυτά ήταν το ζήτημα των αρχαιολογικών ευρημάτων στο χώρο των έργων του μετρό της Θεσσαλονίκης, για τα οποία ο Υπουργός τόνισε την αδιαμφισβήτητη σπουδαιότητα τους και υποσχέθηκε την προστασία τους, παράλληλα με τη συνέχιση-ολοκλήρωση του έργου του μετρό. Σχετικά με το ζήτημα των θεατρικών σκηνών της Αθήνας, που το νομοθετικό πλαίσιο λειτουργίας τους χρονολογείται από το 1936, ο Υπουργός δεσμεύτηκε ότι θα φέρει σύντομα νέες νομοθετικές ρυθμίσεις. Ιδιαίτερη μνεία έγινε για το ΤΑΠΑ, για το οποίο ο Υπουργός εξήρε το ρόλο που είναι δυνατόν να παίξει, με την προϋπόθεση επίσης νομοθετικών ρυθμίσεων. Για το κλείσιμο του ΕΚΕΒΙ, ο Υπουργός παραδέχτηκε ότι δημιουργεί μια σειρά από προβλήματα και γι’ αυτό εξετάζει το θέμα. Αναφορικά με το Ελληνικό Κέντρο Κινηματογράφου, ο κύριος Παναγιωτόπουλος τοποθετήθηκε κατά της κατάργησής του, ενώ αρνητικός ήταν και στο θέμα ενδεχόμενης πώλησης του Μεγάρου Μουσικής για το οποίο, όπως και για το θέμα του Κρατικού Ωδείου Θεσσαλονίκης, είπε ότι θα επιδιώξει να βρεθούν ικανοποιητικές λύσεις. Αναφορά έγινε στην έλλειψη διαβάθμισης των καλλιτεχνικών σπουδών, στα ειδικά προβλήματα των εικαστικών, των κινηματογραφιστών και των μουσικών-τραγουδιστών αλλά και στα προβλήματα φορολόγησης στον τομέα του βιβλίου.
Οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ, εξέφρασαν την ανησυχία τους για την τύχη του πολύτιμου αρχείου της ΕΡΤ και τόνισαν πως ταυτόχρονα με το «μαύρο» της ΕΡΤ, «μαύρο» βιώνουν όλοι οι καλλιτέχνες, καθώς η απαράδεκτη μείωση των αμοιβών και η έλλειψη συλλογικών συμβάσεων, σε συνδυασμό με την επικράτηση των ξένων σήριαλ και την πρωτοφανή έλλειψη ελληνικών τηλεοπτικών παραγωγών μυθοπλασίας, τους οδηγούν σε πρωτοφανή αδιέξοδα. Τέλος, ενόψει της επικείμενης Ελληνικής Προεδρίας στην Ε.Ε., οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ έθεσαν ζήτημα επιστροφής των «μαρμάρων του Παρθενώνα» αλλά και όλων των αρχαιολογικών θησαυρών που κλάπηκαν κατά τη γερμανική Κατοχή.
Ο Υπουργός ζήτησε από τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ νέα συνάντηση, καθώς ισχυρίστηκε ότι, λόγω της πρόσφατης ανάληψης των καθηκόντων του, η ενημέρωσή του στα θέματα του Πολιτισμού είναι ελλιπής, ενώ και από τις δύο πλευρές θεωρήθηκε χρήσιμη μια από κοινού συνάντηση και με τον Υπουργό Εργασίας.
Το Γραφείο Τύπου



.