Επίσκεψη του Δημήτρη Παπαδημούλη στην Κουρούτα


Τη Δευτέρα 10 Ιουνίου, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρης Παπαδημούλης, συνοδευόμενος από μέλη του ΣΥΡΙΖΑ Ηλείας και τη βουλευτή Ηλείας Έφη Γεωργοπούλου-Σαλτάρη, συναντήθηκε σε café της Κουρούτας, με επαγγελματίες του τουριστικού κλάδου της περιοχής. Στην περίπου μιάμισης ώρας συζήτηση οι επαγγελματίες είχαν την ευκαιρία να παρουσιάσουν τις απόψεις τους για τα τρέχοντα ζητήματα του κλάδου τους και τις προτάσεις τους πάνω σ’ αυτά. Τα κύρια θέματα που επισημάνθηκαν απ’ όλες τις πλευρές ήταν:


Η έλλειψη σοβαρού σχεδιασμού με πνοή και όραμα για τον τουρισμό από το Υπουργείο και τον ΕΟΤ για πολλά χρόνια, καθώς και η ανυπαρξία οποιασδήποτε καμπάνιας που να αφορά, πέραν των κλασσικών προορισμών, και περιοχές όπως η δική μας.
Η τραγική κατάσταση των βασικών υποδομών (δρόμων, λιμανιών) στο νομό, η ανυπαρξία άλλων (σιδηροδρομική γραμμή, αεροδρόμιο), που εκτός της δυσκολίας για ασφαλή και γρήγορη μετάβαση τουριστών στην περιοχή, επηρεάζουν αρνητικά τη δαπάνη, στην οποία υποβάλλεται κάποιος – κυρίως από το εξωτερικό – που θέλει να κάνει διακοπές στα μέρη μας, αν λάβουμε υπ’ όψη και τη μεγάλη αύξηση των ναύλων στις ακτοπλοϊκές γραμμές Ελλάδας – Ιταλίας.
Η πιστωτική ασφυξία που έχει επιβληθεί από τις τράπεζες στο σύνολο των μικρών και μικρομεσαίων επιχειρήσεων του κλάδου – γεγονός που οδηγεί πολλές από αυτές στα νύχια αδίστακτων τοκογλύφων, στο αδιέξοδο, στη χρεοκοπία και τέλος στο λουκέτο.
Η άδικη και ανισοβαρής φορολογική αντιμετώπιση των μικρών και πολύ μικρών επιχειρήσεων του τουρισμού και η ταυτόχρονη φοροαπαλλαγή των μεγάλων, ειδικά στο ΦΠΑ στην εστίαση, που έχει σαν αποτέλεσμα την πτώση του τζίρου και την άνοδο του τουριστικού ρεύματος προς γειτονικές χώρες (Τουρκία, Κροατία αλλά και Αλβανία).
Οι αγκυλώσεις των κρατικών φορέων και μηχανισμών, οι αλληλοσυγκρουόμενοι νόμοι και διατάξεις, η έλλειψη επικοινωνίας και η σύγχυση αρμοδιοτήτων μεταξύ υπηρεσιών και Υπουργείων, (πχ μεταξύ του ΕΟΤ και των υπηρεσιών Πολεοδομίας), εν ολίγοις όλα αυτά που προκαλούν στρεβλώσεις και ανασταλτικό παράγοντα για μια ισορροπημένη και περιβαλλοντικά ορθή διαχείριση και ανάπτυξη του τουρισμού.
 Η επιβολή δυσβάσταχτων μη ανταποδοτικών τελών (πχ ενοίκιο παραλίας με χρέωση 18 ευρώ το τετραγωνικό ανά μήνα), τελών χρήσης μουσικής (ΑΕΠΙ), δημοτικών τελών, τελών παρεπιδημούντων και η απαίτηση από το Δήμο για αναδρομική είσπραξη.
Ο αθέμιτος ανταγωνισμός που δημιουργείται με τη λειτουργία δημοτικού κάμπινγκ στην περιοχή.
Το χρόνιο αίτημα των επαγγελματιών αλλά και κατοίκων του οικισμού της Κουρούτας για σύνδεση με το δίκτυο βιολογικού καθαρισμού του Δήμου Ήλιδας, αλλά και η έλλειψη μέτρων κατά της ρύπανσης που προκαλείται κατά καιρούς από τα ποτάμια και ρέματα που καταλήγουν στη θάλασσα, στην ευρύτερη περιοχή του Χελωνίτη κόλπου.
Η συνέχιση της λειτουργίας του πεδίου βολής Παλαιοχωρίου από την Π.Α. ως μοναδικού εν Ελλάδι, μετά την κατάργηση όλων των άλλων, ύστερα από απαίτηση και αγώνες των τοπικών κοινωνιών, που προκαλεί σοβαρή ηχορύπανση και εν γένει τροχοπέδη στην υλοποίηση επενδυτικών σχεδίων αλλά και στη λειτουργία των υφιστάμενων τουριστικών δομών και καταστημάτων.
Ο Δημήτρης Παπαδημούλης ενημερώθηκε απ’ όλους, πράγμα που αποτελεί πρωταρχικό στόχο για το ΣΥΡΙΖΑ και τα στελέχη του. Στόχος η σύνθεση πρότασης και κυβερνητικού σχεδίου που επικαιροποιείται διαρκώς. Εξέφρασε την εύλογη απορία του για το γεγονός της τουριστικής υπανάπτυξης στο νομό, παρ’ όλα τα τεράστια πλεονεκτήματα που διαθέτει. Ο φυσικός πλούτος, οι αρχαιολογικοί θησαυροί, ο συνδυασμός θάλασσας και βουνού που διαθέτει ο νομός μας δεν έχει αξιοποιηθεί ικανοποιητικά και σ’ αυτό έχουν ευθύνη όλοι οι Ηλείοι πρώην και νυν βουλευτές και υπουργοί, που αντί να πράξουν τα μέγιστα για τον τόπο και το μέλλον του, επιδόθηκαν σ’ ένα ρουσφετολογικό αλισβερίσι προς πολίτες-πελάτες, γιατί έτσι βόλευε και αδιαφόρησαν εντελώς, ώστε να είμαστε πια ο πρώτος νομός στη φτώχεια στην Ελλάδα.
Τέλος δήλωσε στους παριστάμενους ότι η στήριξη στην ισορροπημένη, οικολογικά ορθή, τουριστική ανάπτυξη, σε συνδυασμό με την παραγωγική ανασυγκρότηση του πρωτογενούς τομέα, αποτελούν κύριους πυλώνες της ελληνικής οικονομίας και δεδομένες θέσεις του ΣΥΡΙΖΑ στο κυβερνητικό του πρόγραμμα που θα εφαρμόσει όταν κληθεί να αναλάβει την εξουσία.
Παραβρέθηκαν επαγγελματίες τόσο από το χώρο της εστίασης και αναψυχής (ταβέρνες, καφετέριες) όσο και από το χώρο της φιλοξενίας (ξενοδόχοι, ιδιοκτήτες κάμπινγκ, ενοικιαζόμενων δωματίων κλπ) που είναι μέλη του συλλόγου αλλά και μη μέλη.
Η συνάντηση πραγματοποιήθηκε μετά από πρωτοβουλία του τομέα εμπόρων και μικρομεσαίων επιχειρήσεων του ΣΥΡΙΖΑ Ηλείας και την άμεση ανταπόκριση των επαγγελματιών για μια συζήτηση και ανταλλαγή απόψεων με τον κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο του ΣΥΡΙΖΑ.

Τομέας Εμπόρων και Μικρομεσαίων του ΣΥΡΙΖΑ ΕΚΜ Ηλείας






.