Ένταξη, με συνοπτικές διαδικασίες, αποκατάστασης ναού από τον Αναπληρωτή Υπουργό Πολιτισμού κ.Κ. Τζαβάρα!



ΔΗΛΩΣΗ ΕΦΗΣ ΓΕΩΡΓΟΠΟΥΛΟΥ,  ΒΟΥΛΕΥΤΟΥ ΗΛΕΙΑΣ

Ένταξη, με συνοπτικές διαδικασίες, αποκατάστασης ναού στον Πύργο Ηλείας στο ΕΣΠΑ με το ποσό των 3.900.000 ευρώ, από τον Αναπληρωτή Υπουργό Πολιτισμού κ.Κ. Τζαβάρα!

    Αναφορικά με τον εσπευσμένο χαρακτηρισμό, από το Κεντρικό Συμβούλιο Νεωτέρων Μνημείων, του Μητροπολιτικού Ναού του Αγίου Νικολάου στον Πύργο ως νεώτερου μνημείου και την ένταξή του, την τελευταία στιγμή, στο Εθνικό Στρατηγικό Πλαίσιο Αναφοράς (ΕΣΠΑ) 2007-2013 προκειμένου να αποκατασταθεί και να συντηρηθεί, θα ήθελα να επισημάνω μερικά ζητήματα.
 Ένα πρώτο σημείο που εγείρει ερωτηματικά και προβληματίζει ιδιαίτερα και τον κάθε καλόπιστο πολίτη είναι το ύψος του ποσού που εγκρίθηκε για τις εργασίες αποκατάστασης, το οποίο ανέρχεται στο ποσό των 3.900.000,00 ευρώ, όταν, σημειωτέον, υπήρχε έγκριση δαπάνης αποκατάστασης από το ΤΑΣ για τις ζημιές από τους σεισμούς του 2008 ύψους 180.000,00 ευρώ.
    Ένα δεύτερο στοιχείο στο οποίο θα πρέπει να σταθούμε είναι το φυσικό αντικείμενο της πράξης αποκατάστασης, καθώς, επειδή στα μνημεία θα πρέπει να εφαρμόζονται με συνέπεια και αυστηρότητα οι διεθνώς αποδεκτές αρχές επεμβάσεων (συντήρηση, αποκατάσταση κ.λπ.), μας προκαλεί απορία γιατί επιλέχθηκαν τεχνικές που βασίζονται στο οπλισμένο σκυρόδεμα, οι οποίες οδηγούν σε μη αναστρέψιμες επεμβάσεις. Θα ήταν χρήσιμο να γνωρίζαμε εάν η συγκεκριμένη μελέτη εκπονήθηκε από τις Υπηρεσίες του Υπουργείου ή από κάποιον ιδιώτη. Τέλος, θα πρέπει να επισημάνουμε κάτι που απουσιάζει από το αντικείμενο της πράξης αποκατάστασης και το οποίο θα περιμέναμε ως αναγκαίο: τη συντήρηση των εικόνων, των τέμπλων κ.λπ.
    Για το λόγο αυτόν ο ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ έχει προχωρήσει σε αίτηση κατάθεσης εγγράφων προκειμένου να ελεγχθεί αν το ποσό ανταποκρίνεται στις ανάγκες του μνημείου και αν όντως θα διατεθεί για τις εν λόγω ανάγκες.
 Θέλουμε να πιστεύουμε ότι η επιλογή του έργου και το ύψος της χρηματοδότησής του δεν σχετίζεται  με ευνοϊκή  μεταχείριση  εξαιτίας  του γεγονότος ότι το εν λόγω έργο βρίσκεται στην εκλογική περιφέρεια του Αναπληρωτή Υπουργού Πολιτισμού Κ. Τζαβάρα και ελπίζουμε ότι όλα τα μνημεία (αρχαιοελληνικά, βυζαντινά, μεσαιωνικά ή και νεώτερα ιστορικά) στην Ηλεία, αλλά και σε όλη τη χώρα, που χρήζουν ανάλογης μεταχείρισης, συντήρησης και ανάδειξης θα έχουν την ίδια τύχη.
(Δημοσιεύτηκε στο ΗΟΤ DOC 30-05-2013)



.