Συνάντηση της βουλευτού Ηλείας του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ Έφης Γεωργοπούλου-Σαλτάρη με την κ. Όλγα Κεφαλογιάννη για τα Λουτρά Καιάφα.




      Συνάντηση πραγματοποίησε την Παρασκευή 11/01/12 η βουλευτής Ηλείας του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ Έφη Γεωργοπούλου-Σαλτάρη με την  κ. Όλγα Κεφαλογιάννη στο Υπουργείο Τουρισμού. Στη συνάντηση παρέστησαν, επίσης, η βουλευτής Β΄ Αθήνας του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ Χαρά Καφαντάρη, ο Γ.Γ. του Υπουργείου κ. Πυργιώτης και ο συνεργάτης της Υπουργού κ. Κοκκώσης, πρώην Διευθύνων Σύμβουλος της Εταιρίας Τουριστικών Ακινήτων (ΕΤΑ). Σκοπός της συνάντησης ήταν η ενημέρωση από πλευράς του Υπουργείου και η πορεία σχεδιασμού των έργων αξιοποίησης της περιοχής Καϊάφα.
      Η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ Ηλείας Έφη Γεωργοπούλου-Σαλτάρη επεσήμανε για άλλη μια φορά την συστηματική  απαξίωση της περιοχής τις τελευταίες δεκαετίες, την περαιτέρω υποβάθμιση
του τοπίου μετά τις φονικές πυρκαγιές το 2007 και τον αφανισμό του μεγαλύτερου μέρους του δασικού της πλούτου.
     Επίσης μετέφερε την αγωνία φορέων και κατοίκων της ευρύτερης περιοχής για την λεγόμενη αξιοποίηση από το Ταμείο Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου (ΤΑΙΠΕΔ), το οποίο επιφυλάσσει για  τον Καϊάφα το μοντέλο του παραθεριστικού-τουριστικού χωριού.
     Αυτό που τονίστηκε από τη βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ Ηλείας Έφη Γεωργοπούλου-Σαλτάρη ήταν ότι ο Καϊάφας δεν πρέπει σε καμία περίπτωση να γίνει ένα κλειστό μη προσβάσιμο παραθεριστικό κέντρο. Να αξιοποιηθεί στην κατεύθυνση του ήπιου τουρισμού με παράλληλες δράσεις ναυταθλητισμού, εξερεύνησης της χλωρίδας και της πανίδας και μεγαλύτερη αξιοποίηση των υποδομών για την προσέλκυση ιαματικού τουρισμού .Να συνδεθεί με την ντόπια αγορά και οικονομία, με τα αγροτικά προϊόντα της περιοχής, τις επισκέψεις αρχαιολογικού, οικολογικού, φυσιολατρικού ενδιαφέροντος. Ο χαρακτηρισμός εξ άλλου όλου του Μεσσηνιακού κόλπου ως περιοχή NATURA αποτελεί ένα επιπλέον συγκριτικό πλεονέκτημα για τον Καϊάφα που συνδυάζει θάλασσα, δάσος, λίμνη, νησί, απότομους λόφους και ιαματικές πηγές. Είναι κόσμημα της φύσης κι όχι φιλέτο προς εκποίηση και παραχώρηση.
   Η κ. Υπουργός δήλωσε ότι στις  προθέσεις του Υπουργείου είναι  η αξιοποίησή του να παραμείνει στα πλαίσια της ήπιας τουριστικής ανάπτυξης.
      Η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ Ηλείας Έφη Γεωργοπούλου-Σαλτάρη θέλησε να ενημερωθεί και για την πορεία της ανάθεσης εκπόνησης μελέτης για τον Καϊάφα με δεδομένο ότι  η κ. Υπουργός σε πρόσφατες δηλώσεις της είχε αναφέρει ότι αυτό θα γινόταν εντός του Δεκεμβρίου 2012 . Μέχρι σήμερα η ανάθεση αυτή δεν έχει γίνει και υπήρξε δέσμευση ότι θα υπάρξει ενημέρωση  στο άμεσο μέλλον.
      Επίσης δεν διευκρινίσθηκε από την πλευρά του Υπουργείου αν η νέα μελέτη θα περιλαμβάνει το σύνολο των έργων και υποδομών του Επιχειρησιακού Σχέδίου (Master Plan) του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων (ΣΕΤΕ) ,το οποίο προέβλεπε αρχικά  έργα ύψους 25 εκ. ευρώ και ένταξή τους στο ΕΣΠΑ. Σήμερα αυτό που ισχύει είναι η έγκριση του 1/3  του ποσού, περίπου 8 εκ. ευρώ.
      Ακόμα αναπάντητα έμειναν τα ερωτήματα για το αν το ΤΑΙΠΕΔ θα μπορεί να εκχωρήσει σε ιδιώτες μέρος ή μέρη του έργου είτε αυτά περιλαμβάνονται στο Master Plan του 2007 είτε στην νέα μελέτη. Απλώς εκφράστηκε η πιθανότητα ότι μετά τις παρεμβάσεις του Υπουργείου, δεν θα είναι «αξιοποιήσιμο» για το ΤΑΙΠΕΔ. Τέλος η κ. Υπουργός, προκειμένου να έχει στη διάθεσή της περισσότερα στοιχεία,  συμφώνησε να γίνει πλήρης και αναλυτική  ενημέρωση σε νέα συνάντηση στο άμεσο μέλλον



.


.