Φεστιβάλ για παιδιά και νέους




ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Της βουλευτού Ν. Ηλείας του ΣΥΡΙΖΑ –ΕΚΜ    Έφης Γεωργοπούλου-Σαλτάρη


       Σειρά επαφών και συναντήσεων πραγματοποίησε η βουλευτής του Νομού Ηλείας Έφη Γεωργοπούλου, για το θέμα της υπαναχώρησης από προηγούμενες δεσμεύσεις της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας, όσον αφορά την  χρηματοδότηση του "Φεστιβάλ για παιδιά και νέους" που πραγματοποιείται για 15η συνεχή χρονιά.
     Μετά την ενημέρωση που είχε από τον υπεύθυνο του Νομού και ιδρυτικού μέλους του Φεστιβάλ κ. Χρήστο Κωνσταντόπουλο, επισκέφθηκε τον Αντιπεριφερειάρχη Ηλείας κ. Χαρ. Καφύρα, από τον οποίο έλαβε τη διαβεβαίωση ότι έστω και με μεγάλη  μείωση (από 120.000 ευρώ σε 70.000ευρώ) θα εισηγείτο
να υπερψηφιστεί στην Οικονομική Επιτροπή της Περιφέρειας. Δυστυχώς η απόφαση υπήρξε αρνητική και παραπέμφθηκε στο επόμενο Περιφερειακό Συμβούλιο στις 11-12-2012, γεγονός το οποίο θα εγείρει νομικά προβλήματα ως προς την οικονομική διευθέτηση των υποχρεώσεων που έχει αναλάβει το Φεστιβάλ.
     Κατόπιν επικοινωνίας της με τον Καλλιτεχνικό Διευθυντή του Φεστιβάλ κ. Δημήτρη Σπύρου, ζήτησε από τον Περιφερειάρχη κ. Απ. Κατσιφάρα την σύγκλιση εκτάκτου Περιφερειακού Συμβουλίου και την δέσμευσή του ότι θα υποστηρίξει το αυτονόητο, μιας και η Περιφέρεια, το Υπουργείο Πολιτισμού και ο Δήμος Πύργου ήταν όλα τα χρόνια οι κύριοι χρηματοδότες του Φεστιβάλ και επιπροσθέτως η χρηματοδότησή του είχε συμπεριληφθεί στον Προϋπολογισμό της Περιφέρειας.
      Προφανώς κάποιοι από τους αιρετούς θεωρούν ότι τα κονδύλια για τον πολιτισμό είναι ή πολυτέλεια ή πεταμένα λεφτά. Ίσως δεν γνωρίζουν ότι κάθε χρόνο η μαθητική κοινότητα, και όχι μόνο, το περιμένουν με λαχτάρα, σαν όαση στη μιζέρια της επαρχίας. Ότι από αυτή τη διοργάνωση βγαίνουν διπλά ωφελημένοι μαθητές, εκπαιδευτικοί, γονείς και η τοπική κοινωνία. Ότι αυτό που προάγει τον πολιτισμό μπαίνει φραγμός στις "εύκολες λύσεις" και τις φασιστικές νοοτροπίες.
       Συνοπτικά αναφέρεται  ότι πρόκειται για μια διοργάνωση παγκόσμιας εμβέλειας, με έδρα τον Πύργο, με ταινίες απ' όλο τον κόσμο που προορίζονται για παιδιά και νέους και έχει διαγωνιστικό χαρακτήρα. Παράλληλες εκδηλώσεις πραγματοποιούνται σε πολλές πόλεις του νομού με τη συμμετοχή σχολείων στις προβολές των ταινιών, ενώ από τη φετινή χρονιά διευρύνει τις δραστηριότητές του με εκδηλώσεις στους νομούς Αχαΐας και Αιτωλοακαρνανίας.  Ακόμα στα πλαίσια του φεστιβάλ λειτουργούν κινηματογραφικά εργαστήρια για παιδιά, έκδοση εφημερίδας, ενώ προ της οικονομικής κρίσης λειτουργούσαν εικαστικά εργαστήρια και εκθέσεις με τις δημιουργίες των παιδιών και γνωστών καλλιτεχνών. 
   Επίσης ενημερώθηκαν οι βουλευτές Αχαΐας  Μαρία Κανελλοπούλου και Βασίλης Χατζηλάμπρου του οποίου η συμβολή, ως πρώην Περιφερειακού Συμβούλου Δυτ. Ελλάδας, υπήρξε μεγάλη καθώς και του νυν Περιφερειακού Συμβούλου Γιάννη Λύχρου του συνδυασμού ΑΝΤΙΣΤΑΣΗ ΠΟΛΙΤΩΝ ΔΥΤΙΚΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ 




.