ανάδειξη και αξιοποίηση του αρχαιολογικού χώρου Τριανταφυλλιάς



                                           Δελτίο Τύπου
           Της βουλευτού Ηλείας του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ Έφης Γεωργοπούλου-Σαλτάρη
ΘΕΜΑ: «Στις καλένδες η προστασία – ανάδειξη και αξιοποίηση του αρχαιολογικού χώρου Τριανταφυλλιάς- Ενταφιασμό του αρχαιολογικού χώρου προτείνει το αρμόδιο Υπουργείο  »

Ερώτηση   κατέθεσαν πέντε  βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ,   Έφη Γεωργοπούλου-Σαλτάρη , Τάσος Κουράκης, Βασίλης Χατζηλάμπρου , Τζένη Βαμβακά και Γιώργος Πάντζας προς τον Υπουργό - Παιδείας & Θρησκευμάτων , Πολιτισμού & Αθλητισμού σχετικά με την προστασία και ανάδειξη του αρχαιολογικού χώρου Τριανταφυλλιάς με αφορμή την επικείμενη κατασκευή Εργοστασίου Επεξεργασίας Στερών Αποβλήτων, Μονάδας Παραγωγής Ενέργειας και Χώρου Υγειονομικής Ταφής Υπολειμμάτων(ΧΥΤΥ) δίπλα από τον αρχαιολογικό χώρο Τριανταφυλλιάς παρά την κατηγορηματική αντίθεση της αρμόδιας για την περιοχή Ζ' Εφορείας Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων.

Συγκεκριμένα ερωτήθηκε ο κ Υπουργός

 • Τι μέτρα θα πάρει για την  προστασία του σημαντικότατου αρχαιολογικού χώρου της Τριανταφυλλιάς; Προτίθεται να αναπέμψει το θέμα στο Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο (ΚΑΣ) για
νέα γνωμοδότηση ή θα επιτρέψει αυτή την καταστροφή;

    • Πρόκειται να, παρέμβει ώστε ο αρχαιολογικός χώρος να διασωθεί, να αναδειχθεί και να γίνει επισκέψιμος;

   • Είναι στα σχέδια του Υπουργού να θεσπίσει  αντικειμενικά κριτήρια στελέχωσής του ΚΑΣ, ώστε να  μην υπάρχει καμία σκιά πολιτικής παρέμβασης στις αποφάσεις του ή θα διατηρήσει το υφιστάμενο καθεστώς. σύμφωνα με το οποίο τα μέλη του ΚΑΣ διορίζονται απευθείας από την πολιτική ηγεσία;

Η απάντηση του αρμόδιου  Υπουργού, κυρίου Κ Τζαβάρα στα κύρια σημεία έχει ως εξής

1. Τα κατάλοιπο μυκηναϊκών και ελληνιστικών χρόνων, που αποκαλύφθηκαν γύρω από τη θέση της εγκατάστασης στο Λόφο 2, αφού φωτογραφηθούν, αποτυπωθούν και τεκμηριωθούν πλήρως, να διατηρηθούν σε κατάχωση, σύμφωνα με την προβλεπόμενη για αυτές τις περιπτώσεις διαδικασία.
2. Ο θολωτός τάφος, που αποκαλύφθηκε στο Λόφο 1, να διατηρηθεί και να καλυφθεί με προστατευτικό στέγαστρο.
3. Όλες οι εργασίες για την εκτέλεση του έργου να γίνουν υπό την εποπτεία της αρμόδιας Ζ' Ε.Π.ΚΑ, η οποία θα πρέπει να ειδοποιηθεί εγκαίρως, τουλάχιστον δεκαπέντε (15) ημέρες νωρίτερα.
4. Σε περίπτωση ανεύρεσης ή εντοπισμού αρχαιοτήτων κάθε εργασία να διακοπεί προκειμένου να διεξαχθεί αρχαιολογική και ανασκαφική έρευνα, σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 37 του Ν. 3028/2002, από τα αποτελέσματα της οποίας να εξαρτηθεί η πορεία των εργασιών.
Στη συνέχεια, εκδόθηκε η με Α.Π. 203655/21.9.2011 Υ.Α. με την οποία εγκρίθηκαν οι Περιβαλλοντικοί όροι σχετικά με το έργο «Εργοστάσιο Επεξεργασίας Στερεών Αποβλήτων, Μονάδα Παραγωγής Ενέργειας και Χώρος Υγειονομικής Ταφής Υπολειμμάτων (Χ.Υ.Τ.Υ.) Νομού Ηλείας».
Οι ανωτέρω όροι ετέθησαν για την αποτελεσματικότερη προστασία των αρχαιοτήτων που ήλθαν στο φως διότι υπάρχει σοβαρότατος κίνδυνος διάλυσής τους από τις βροχές και τη φυσική διάβρωση λόγω της κακής κατάστασης διατήρησής τους και της κλίσης του εδάφους δεδομένου ότι στο σύνολό τους τα οικιστικά κατάλοιπα εκτείνονται σε κατωφέρεια. Επομένως η μόνη ασφαλής μέθοδος προστασίας των συγκεκριμένων αρχαιοτήτων είναι η κατάχωση.
Σε ό,τι αφορά τον κτιστό μυκηναϊκό τάφο αποφασίστηκε να διατηρηθεί και να αναδειχθεί με στέγαστρο προστασίας. Για τις κυκλικές κατασκευές αλλά και τους τάφους προτάθηκε επίσης η κατάχωσή τους. Να σημειωθεί ότι όλες οι αρχαιότητες θα φωτογραφηθούν, θα αποτυπωθούν και θα τεκμηριωθούν πλήρως προτού διατηρηθούν σε κατάχωση


.