«Η Μνημονιακή πολιτική οδηγεί στην πλήρη εξαθλίωση και υποβάθμιση της Δημόσιας Παιδείας»


ΔΗΛΩΣΗ
Της βουλευτού ΣΥΡΖΑ-ΕΚ.Μ  Ν. Ηλείας Έφης Γεωργοπούλου-Σαλτάρη

Το πρώτο κουδούνι της νέας σχολικής χρονιάς χτύπησε και συνοδεύτηκε  από την κραυγή αγωνίας παιδιών, γονιών και εκπαιδευτικών για τις μεγάλες ελλείψεις και παραλείψεις της Συγκυβέρνησης  Ν.Δ-ΠΑΣΟΚ-ΔΗΜΑΡ.
 Σε όλη την επικράτεια παρουσιάζονται τεράστια προβλήματα που αφορούν τη υποχρηματοδοτηση  των Σχολικών Επιτροπών, τη μεταφορά των μαθητών, καθώς και τις ελλείψεις εκπαιδευτικού προσωπικού και υλικοτεχνικής υποδομής. Οι εκπαιδευτικοί δέχονται ολομέτωπη επίθεση στους μισθούς και στις εργασιακές συνθήκες.
 Ειδικά, όμως, σε νομούς, όπως στο Νομό Ηλείας, όπου υπάρχουν απομακρυσμένα ορεινά χωριά οι μαθητές των οποίων έχουν απομονωθεί εντελώς μετά και τις συγχωνεύσεις των σχολείων
και ταυτόχρονα  έχουν πληγεί από σεισμούς και πυρκαγιές, τα προβλήματα διογκώνονται.
Η εικόνα αυτή τη στιγμή που παρουσιάζουν οι σχολικές μονάδες του Νομού μας είναι κάτι παραπάνω από ζοφερή: Δύο σχολεία, το Ειδικής Αγωγής και το Εργαστήρι Ειδικής Επαγγελματικής Εκπαίδευσης και Κατάρτισης στον Πύργο, δεν έχουν αρχίσει να λειτουργούν ακόμη εξαιτίας έλλειψης προσωπικού, και αδυναμίας της Πολιτείας να ανταποκριθεί στις ανάγκες μεταφοράς των παιδιών με ειδικές δεξιότητες. Το Γυμνάσιο - Λύκειο Σιμοπουλου λειτουργεί και θα λειτουργεί για καιρό ακόμα σε λυόμενα. Άλλα σχολεία υπολειτουργούν, γιατί δεν έχουν γίνει οι απαραίτητες προσλήψεις (μόνον 18) εκπαιδευτικών, οι μαθητές από τα χωριά δεν μπορούν να μετακινηθούν από και προς τα σχολεία όπου φοιτούν, καθώς τα χρέη προς το ΚΤΕΛ Ηλείας έχουν ξεπεράσει τα 2.800.000 ευρώ και παραμένουν απλήρωτοι ακόμη και οι ιδιοκτήτες taxi, που μεταφέρουν  μαθητές του  Δημοτικού.
          Οι μαθητές και οι γονείς του 4ου Δημοτικού Αμαλιάδας προχώρησαν σε κατάληψη των λυόμενων, γιατί για πέμπτο συνεχόμενο έτος  προβλέπεται να διεξαχθούν   τα μαθήματα σε ένα εξαιρετικά επιβαρυντικό περιβάλλον για την υγεία  των παιδιών και των εκπαιδευτικών. Για το συγκεκριμένο σχολείο οι αρμόδιοι φορείς θα πρέπει να δώσουν χωρίς χρονοτριβή  σαφείς απαντήσεις στο ερωτήματα γιατί  έχει γίνει το <<Γεφύρι της Άρτας>> και ποια είναι τα τρωτά σημεία της Μελέτης Επισκευής για προϋπολογισμό πάνω από 2.000.000  Ευρώ.
Την ανικανότητα της Συγκυβέρνησης, εξαιτίας της Μνημονιακής Πολιτικής που ακολουθεί, να εξασφαλίσει σε όλους τους μαθητές τη δωρεάν πρόσβαση στη Δημόσια και χωρίς εμπόδια Παιδεία δεν πρέπει με κανέναν τρόπο να τη φορτώσουμε στις πλάτες των παιδιών μας, που είναι  ο πλούτος του μέλλοντός μας. Ο ΣΥΡΙΖΑ- ΕΚΜ θα αντισταθεί για να ανατρέψει και την αντιεκπαιδευτική  πολιτική που  εκπορεύεται από την τρόικα και υλοποιείται από την συγκυβέρνηση  Ν.Δ -ΠΑΣΟΚ- ΔΗΜΑΡ.
 Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ θα σταθεί αλληλέγγυος στους μαθητές-τριες και θα στηρίξει τους αγώνες των εκπαιδευτικών για ένα ΔΗΜΟΣΙΟ ΣΧΟΛΕΙΟ.
Θέλουμε ένα εκπαιδευτικό σύστημα αξιοκρατικό, αξιόπιστο και προσβάσιμο σε όλους. Η Δημόσια δωρεάν Παιδεία σε όλες τις βαθμίδες είναι αδιαπραγμάτευτο αγαθό για τον ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ.


.