Για τα ιδρύματα της Μητρόπολης Ηλείας

 

Ο ΣΥΡΙΖΑ Ηλείας εκφράζει τη συμπαράστασή του στους εργαζόμενους στα ιδρύματα της Μητρόπολης Ηλείας και την έντονη ανησυχία του γύρω από τη λειτουργία τους. Το κλείσιμο των γηροκομείων Πελοπίου και Βάρδας και η πιθανή παύση λειτουργίας και άλλων ιδρυμάτων, με πρόσχημα τη μη καταβολή έγκαιρα «τροφείων» από τα ασφαλιστικά ταμεία, δημιουργεί έντονο προβληματισμό.

1. Όπως αποκαλύπτεται, η λειτουργία των συγκεκριμένων ιδρυμάτων δεν γίνεται με χρήματα της εκκλησίας αλλά στηρίζεται κυρίως στη χρηματοδότησή τους από τα ασφαλιστικά ταμεία (ΙΚΑ, ΟΓΑ κλπ). Επομένως το δήθεν φιλανθρωπικό έργο της Μητρόπολης αποτελεί μύθο. Γίνεται, σε μεγάλο βαθμό, με χρήματα των ασφαλισμένων, είναι δηλαδή «μνημόσυνο με ξένα κόλλυβα».

2. Η καταλήστευση των αποθεματικών των ασφαλιστικών ταμείων από τις κυβερνήσεις ΝΔ και ΠΑΣΟΚ τα έχει οδηγήσει σε απελπιστικό αδιέξοδο. Το εγκληματικό PSI («κούρεμα» των ομολόγων) των Παπαδήμου - Βενιζέλου τους έδωσε τη χαριστική βολή, ενώ η τρομακτική διόγκωση της ανεργίας και της ελαστικής εργασίας έχει μειώσει δραματικά τις εισφορές. Η κοινωνική ασφάλιση στην Ελλάδα των μνημονίων και της τρόικας αποτελεί παρελθόν.

3. Η τακτική της Μητρόπολης απέναντι στους εργαζόμενους των ιδρυμάτων αποκαλύπτει ένα σκληρό εργοδοτικό πρόσωπο, που αξιοποιεί όλο το αντεργατικό οπλοστάσιο που δημιούργησαν οι μνημονιακές κυβερνήσεις: μαζικές απολύσεις, μείωση αποδοχών, μετατροπή συμβάσεων πλήρους απασχόλησης σε ελαστικές μορφές.

Oι εργαζόμενοι στα ιδρύματα δεν πρέπει να αντιμετωπίζονται ως βαρίδια αλλά ως ειδικευμένοι παροχείς περίθαλψης, απαραίτητοι στο κοινωνικό σύνολο, με μεγάλη προσφορά, η οποία πρέπει να αξιοποιείται και να τυγχάνει σεβασμού.

Με βάση τις παραπάνω διαπιστώσεις ζητάμε : Να δοθούν στη δημοσιότητα τα αναλυτικά στοιχεία εσόδων-εξόδων των ιδρυμάτων, για να διαπιστωθεί η πραγματική οικονομική τους κατάσταση, συμπεριλαμβανομένων και των περιουσιακών στοιχείων τωρινών και παλαιότερων τροφίμων, που έχουν μεταβιβαστεί στη μητρόπολη. Τον απόλυτο σεβασμό των δικαιωμάτων των εργαζομένων. Το σεβασμό της υγείας και της αξιοπρέπειας των τροφίμων και τη διασφάλιση των συνθηκών διαβίωσής τους σε αξιοπρεπές επίπεδο.

Τέλος, με δεδομένη την απροθυμία της Μητρόπολης να συνεχίσει το όποιο έργο της με ίδιους πόρους, καλούμε τους κρατικούς φορείς πρόνοιας και ιδιαίτερα την αυτοδιοίκηση, δημοτική και περιφερειακή, να αναλάβουν τη λειτουργία των ιδρυμάτων. Οι τρόφιμοι δεν αξίζουν την εγκατάλειψη αλλά το σεβασμό και την έμπρακτη στήριξη απ' όλους μας.

Η Γραμματεία του ΣΥΡΙΖΑ Ηλείας



.