Συζήτηση Επίκαιρης Ερώτησης του κοιν. εκπροσώπου του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ, Π. Κουρουμπλή, με θέμα την απαλλαγή των ευπαθών κοινωνικών ομάδων από το έκτακτο ειδικό τέλος πρώτης κατοικίας

Συζητήθηκε σήμερα στην ολομέλεια της Βουλής, επίκαιρη ερώτηση του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ κ. Π.Κουρουμπλή προς τον Υπουργό Οικονομικών με θέμα «την απαλλαγή των ευπαθών κοινωνικών ομάδων από το έκτακτο ειδικό τέλος πρώτης κατοικίας».
Στην πρωτολογία του ο κ. Κουρουμπλής και πριν εισέλθει στην ανάπτυξη της ερώτησής του προέβη σε δήλωση εις απάντηση των προκλητικών δηλώσεων του  αντικαγκελαρίου της Γερμανίας, κ. Φίλιπ
Ρέσλερ «ότι τελικά η Ελλάδα δεν θα ανταπεξέλθει στις υποχρεώσεις της και θα οδηγηθεί στη χρεοκοπία». Ο κ. Κουρουμπλής τόνισε ότι οι δηλώσεις του κ. Ρέσλερ  δεν απειλούν μόνο τον  ελληνικό λαό, αλλά υπονομεύουν ολόκληρη την Ευρωζώνη, ενώ κάλεσε την Κυβέρνηση να απαντήσει με τον ίδιο τρόπο και ένταση. Σημείωσε δε, ότι ο γερμανικός παραλογισμός έβαλε την Ευρώπη το προηγούμενο αιώνα σε δύο μεγάλες περιπέτειες, φοβούμενος ότι κάτι ανάλογο εγκυμονούν και τώρα οι εν λόγω δηλώσεις.
Εν συνεχεία, εισερχόμενος στην προς συζήτηση ερώτηση,  ανέφερε ότι χιλιάδες οικογένειες που απέκτησαν πρώτη κατοικία με τους κόπους μιας ολόκληρης ζωής, καλούνται τώρα να αντιμετωπίσουν και τις νέες επιδρομές άνισης κατανομής των βαρών. Επεσήμανε, ότι σε ακόμη δυσμενέστερη οικονομική θέση αναμένεται να βρεθούν οι ευπαθείς κοινωνικές ομάδες που διαβιούν στα όρια της φτώχειας, οι οποίες στην αδυναμία τους να προβούν σε πληρωμή του ειδικού τέλους ενδεχομένως να έρθουν αντιμέτωπες με την κατάσχεση των ίδιων τους των σπιτιών.
Ανέφερε ότι σε περισσότερους από 100.000 ανθρώπους διεκόπη το ρεύμα ακριβώς γιατί αδυνατούσαν να πληρώσουν το χαράτσι, τονίζοντας ότι θα πρέπει να αντιμετωπιστούν σε άλλη βάση. Ιδιαίτερη αναφορά έκανε στο γεγονός ότι οι κυβερνήσεις των τελευταίων δυόμιση  ετών  επέδειξαν  ιδιαίτερη σπουδή σε περικοπές μισθούς και συντάξεων αφήνοντας άθικτη την παραοικονομία. Τόνισε ότι αυτά τα ζητήματα είναι πολιτικά και συνδέονται άμεσα με τις πολιτικές  προτεραιότητες που έχει κάθε κυβέρνηση.
Ο υφυπουργός οικονομικών κ. Γ. Μαυραγάνης, αναγνώρισε ότι πράγματι με το υπάρχον σύστημα υπάρχουν αδικίες, υπάρχουν άνθρωποι που πληρώνουν για ένα μικρό διαμέρισμα και άνθρωποι με ακίνητα σε ακριβές περιοχές που δεν πληρώνουν. Επεσήμανε, ότι οι περιπτώσεις όπου διεκόπη το ρεύμα δεν ήταν από εντολή του υπουργείου οικονομικών και δεσμεύτηκε ότι το 2013 η κυβέρνηση θα προχωρήσει σε δικαιότερο τρόπο  φορολόγησης των ακινήτων.
Επανερχόμενος ο κ. Κουρουμπλής,  ανέφερε ότι παρά τις οικονομικές δυσκολίες θα πρέπει να εξεταστεί το ζήτημα της πρώτης κατοικίας σε συνδυασμό με κάποιο  οικονομικό κριτήριο, τονίζοντας ότι είναι απαράδεκτο να μένουν άθικτοι τομείς όπως φοροδιαφυγή, φοροαποφυγή και ακρίβεια. Επίσης, ανέφερε ότι η αγοραστική δύναμη των Ελλήνων με τα τελευταία  μέτρα έπεσε στα επίπεδα της Βουλγαρίας, ενώ ακόμα και στην Πορτογαλία η αγοραστική δύναμη των κατοίκων της είναι κατά 25% μεγαλύτερη απ' αυτή των Ελλήνων. Και ακριβώς η απόκρυψη του πραγματικού κόστους ζωής επιτρέπει στους ευρωπαίους να θεωρούν ότι υπάρχουν ακόμα περιθώρια  και για άλλα μέτρα.
Κλείνοντας, ανεφέρθη στις πιέσεις που ασκούνται από διάφορα κέντρα για να κλείσει το κανάλι της Βουλής προκειμένου να περιοριστούν τα έξοδα. Ο κ. Κουρουμπλής  τόνισε ότι το κανάλι της Βουλής όχι μόνο δεν πρέπει να σταματήσει τη λειτουργία του ειδικά σε ότι αφορά την προβολή των συνεδριάσεων της Βουλής, αλλά να επεκταθεί η μετάδοσή του σε όλη την Ελλάδα. Το κανάλι της Βουλής αποτελεί κατάκτηση της δημοκρατίας διότι εξασφαλίζει σε όλα τα κόμματα  και τους βουλευτές τη δυνατότητα να τους βλέπει και να τους κρίνει η κοινωνία, ενώ σημείωσε ότι «όλοι γνωρίζουμε τι συμβαίνει με το μιντιακό σύστημα και πόσοι έχουν επιλεκτική πρόσβαση σε αυτό».


.