Ο Ανδρέας Καρίτζης απαντά σε ΚΚΕ και ΔΗΜΑΡ


Του Ανδρέα Καρίτζη
Μέλος της ΚΠΕ του ΣΥΝ
Πρώην εκπρόσωπος Τύπου
Δηλαδή, ας υποθέσουμε για παράδειγμα πως ο ΣΥΡΙΖΑ θα πετύχει 7,5% και θα βγάλει 20 έδρες (τυχαία τα νούμερα): Αν  έχει λάβει 2 μονοεδρικές λόγω της κοινής καθόδου, δεν θα λάβει 22 έδρες αλλά και πάλι 20 (απλώς, μέσα σε αυτές οι 2 θα είναι οι μονοεδρικές). Άρα, η πρότασή μας δεν χτυπάει τον δικομματισμό, αλλά ανακατανέμει τις έδρες που θα λάμβαναν τα κόμματα της Αριστεράς ούτως ή άλλως.
Η εν λόγω κριτική είναι προσχηματική, γιατί κάνει την εξής λαθροχειρία: υποθέτει ότι το συνολικό πανελλαδικό ποσοστό των κομμάτων που θα συνεργαστούν στις μονοεδρικές ΔΕΝ θα επηρεαστεί από αυτή την απόφαση! Θεωρείται δηλαδή ότι τα κόμματα τα οποία θα λάμβαναν αυτή την απόφαση δεν θα επικροτούνταν από το εκλογικό σώμα και θα έπαιρναν ακριβώς αυτό που θα λάμβαναν ως ποσοστό στην περίπτωση που δεν θα συνεργάζονταν.
Όμως, η πρότασή μας και για πανελλαδική εκλογική συνεργασία αλλά και για τις μονοεδρικές εδράζεται στην υπόθεση ότι μια τέτοια κίνηση θα αποκτούσε δυναμική και θα στηρίζονταν από τον ελληνικό λαό, μειώνοντας το πανελλαδικό ποσοστό του δικομματισμού και αυξάνοντας τις δυνάμεις της Αριστεράς. Σε αυτή την περίπτωση, με μοχλό τις μονοεδρικές και τη δυναμική που θα αποκτούσε μια σύγκρουση της ενωμένης Αριστεράς με τα μνημονιακά κόμματα σε αυτές τις περιφέρειες, το αποτέλεσμα θα ήταν τα τελευταία να χάσουν τις μονοεδρικές, να αυξηθούν τα ποσοστά της Αριστεράς πανελλαδικά και άρα να αποσπασθούν έδρες από τον δικομματισμό. Επίσης, το γεγονός ότι σε έναν ή σε περισσότερους νομούς ο υποψήφιος ενός αριστερού κόμματος θα έχει κερδίσει τους υποψήφιους του δικομματισμού θα έχει τεράστια συμβολική και ουσιαστική σημασία.
Το ΚΚΕ και η ΔΗΜΑΡ, θέλοντας να αποκρύψουν την ουσία της πρότασης του ΣΥΡΙΖΑ - που είναι η δυναμική της στον ελληνικό λαό και η πραγματική δυνατότητα να χτυπηθεί το μνημονιακό μπλοκ - επιδίδονται σε μια τεχνική κριτική στην πρότασή μας με βάση τον εκλογικό νόμο.
Όμως, την ώρα που κρίνεται το μέλλον του ελληνικού λαού, το πολιτικό ερώτημα είναι αμείλικτο: ή θα αναχαιτίσουμε την καταστροφή του λαού με αυταπάρνηση και χωρίς να κρυβόμαστε πίσω από τεχνικές λεπτομέρειες ή θα κοιτάξουμε ο καθένας το μικροκομματικό του συμφέρον.
Ο ΣΥΡΙΖΑ επιλέγει καθαρά και χωρίς μισόλογα την πρώτη εκδοχή. Το ΚΚΕ και η ΔΗΜΑΡ επιλέγουν δυστυχώς προς το παρόν το δεύτερο και για να το κρύψουν επιτίθενται στον ΣΥΡΙΖΑ. Τίποτα δεν μπορεί να κρύψει τις τεράστιες ευθύνες τους.  



.