Προεκλογική συνεργασία της αριστεράς στις μονοεδρικές; Γιατί όχι;


 Του Γιώργου Πυλαρινού, μέλους της Ν.Ε. Ηλείας του ΣΥΝ.
  Στο «Βήμα» της Κυριακής είδαμε με χαρά στη συνέντευξη του Αλέξη Τσίπρα να προτείνεται από το ΣΥΡΙΖΑ η άμεση προεκλογική συνεργασία της αριστεράς με στόχο τη μείωση της δύναμης των μνημονιακών δυνάμεων.
  Και είναι σαφές ότι μέχρι τώρα εκτός από το ΣΥΡΙΖΑ αντιμνημονιακές δυνάμεις είναι το ΚΚΕ, οι Οικολόγοι και η ΔΗΜΑΡ.
 Ο δικομματισμός χρησιμοποιώντας τα διάφορα καλπονοθευτικά εκλογικά συστήματα μας κυβερνάει από το 74 και δώθε, με εξαίρεση ένα μικρό χρονικό διάστημα. Τα εκλογικά του συστήματα στοχεύουν στον κατακερματισμό των δυνάμεων της αριστεράς και στη νομιμοποίηση της καταλήστευσης των ψήφων της.
Θυμίζουμε για την ιστορία ότι ο εκλογικός νόμος με τον οποίο θα γίνουν οι εκλογές που έρχονται, ψηφίστηκε από την τελευταία κυβέρνηση Σημίτη με υπεύθυνο υπουργό Εσωτερικών τον  Σκανδαλίδη. Ψηφίστηκε μόνο από τους
βουλευτές του ΠΑΣΟΚ και τον Στ. Μάνο. Η αριστερά (Συνασπισμός - ΚΚΕ) τον καταψήφισε σαν καλπονοθευτικό και μη αναλογικό και η ΝΔ  ως υπέρμετρα αναλογικό. 
Να γιατί λοιπόν ο εκλογικός νόμος είναι καλπονοθευτικός και μη αναλογικός:
-       Με το πρόσχημα της «αυτοδυναμίας» δίνει 50 έδρες «δώρο» στο πρώτο κόμμα, ανεξάρτητα από το ποσοστό που θα έχει.
-       Τα λευκά δεν λαμβάνονται υπόψη στην καταμέτρηση, όπως και τα άκυρα.
-       Η αποχή δεν λαμβάνεται υπόψη.
Αυτά σημαίνουν ότι :
- Αν το πρώτο κόμμα λάβει  το 40,5% των καταμετρούμενων (δηλαδή όχι λευκών και  άκυρων) ψηφοδελτίων, τότε μπορεί να σχηματίσει «αυτοδύναμη» κυβέρνηση με 151 βουλευτές.
- Αν η αποχή είναι πολύ μεγάλη, ας πούμε ότι απέχει το 60% του εκλογικού σώματος, τότε το πρώτο κόμμα που συγκέντρωσε το 40,5% των καταμετρούμενων ψήφων και άρα το  40,5% του 40% του εκλογικού σώματος (που στην πράξη σημαίνει ότι δεν έχει καμιά νομιμοποίηση, αφού εκφράζει την μειοψηφία της κοινωνίας), θα σχηματίσει –ελέω εκλογικού νόμου Σκανδαλίδη- «αυτοδύναμη» κυβέρνηση με 151 βουλευτές.
Πως μπορούμε να στριμώξουμε το δικομματισμό;
-       Είναι φανερό πως πρέπει να αποκρούσουμε τις σειρήνες που σκόπιμα μας ψιθυρίζουν «Μην πάτε να ψηφίσετε, για να τους τιμωρήσετε». Όχι μόνο δεν θα τους τιμωρήσουμε έτσι, αλλά αντίθετα θα τους διευκολύνουμε.
-       Πρέπει να αφαιρέσουμε ψήφους και έδρες από τις δυνάμεις που μας έφεραν στο σημείο να ζούμε την κατάρρευση της κοινωνίας μαζί με την οικονομική καταστροφή. Αυτό ένα πράγμα μόνο μπορεί να σημαίνει: Να βρούμε τρόπους να τους πάρουμε την δυνατότητα να κυβερνήσουν. Πρέπει να βρεθούν οι δυνάμεις της αριστεράς στο προσκήνιο με αξιώσεις να κυβερνήσουν.

Πρώτο βήμα: Ας συνεργαστούμε στις μονοεδρικές.

«Προτείνουμε, λοιπόν, ανοιχτά την προεκλογική συνεργασία της αριστεράς στις μονοεδρικές περιφέρειες με ένα σαφές αντιμνημονιακό πρόταγμα. Είναι οκτώ έδρες. Ας μην τις χαρίσουμε ούτε στο ΠΑΣΟΚ ούτε στη ΝΔ. Μια σύμπραξη, ΣΥΡΙΖΑ, ΚΚΕ, ΔΗΜΑΡ, Οικολόγων στις μονοεδρικές μπορεί να είναι πρώτη δύναμη στις μονοεδρικές και να αφαιρέσουν έστω οκτώ έδρες από τα κόμματα του μνημονίου.»

 Και πως αυτό μπορεί να υλοποιηθεί πρακτικά;

Δεν χρειάζεται να βάλουμε μεγάλους στόχους, δεν απαιτείται να σβήσει κανένα κόμμα για να ζήσει το άλλο, δεν ζητούνται προαπαιτούμενα: “Πολύ απλά. Στηρίζοντας ο ένας το ψηφοδέλτιο του άλλου στις μονοεδρικές που θα συμφωνήσουμε. Και εμείς δηλώνουμε εκ των πρότερων ότι δε θέλουμε παρά μία μόνο από τις οκτώ. Στις υπόλοιπες θα στηρίξουμε τα άλλα κόμματα. Θα μπορούσαμε για παράδειγμα να συμφωνήσουμε ότι στις 4 θα στηρίξουμε όλοι το ψηφοδέλτιο του ΚΚΕ, στις δύο της ΔΗΜΑΡ, σε μια των Οικολόγων και σε άλλη μια του ΣΥΡΙΖΑ.”
 Να λοιπόν ένας εύκολος, αποτελεσματικός και έντιμος τρόπος συνεργασίας.



.