Πλημμύρες - αποκατάσταση αποξηραμένης λίμνης Μουριάς




 Πιστεύουμε ότι η αδιαφορία των αρχών του τόπου,  σε συνδυασμό με τη χρόνια υποβάθμιση του φυσικού περιβάλλοντος, είναι η αιτία  για  τις πρόσφατες καταστροφικές  πλημμύρες που έπληξαν το νομό,  κατέστρεψαν βασικές υποδομές του τόπου όπως:  το νοσοκομείο ,εξοπλισμό επιχειρήσεων ,σπίτια και καλλιέργειες. Εκτός από τις ευθύνες που φέρουν οι κυβερνήσεις ΠΑΣΟΚ-ΝΔ για την εγκληματική αδιαφορία που δείχνουν για το περιβάλλον   , μεγάλη ευθύνη  εξίσου  έχουν ο Δήμος και η Περιφέρεια που δεν έκαναν το παραμικρό για να προλάβουν την καταστροφή.
Όλοι γνώριζαν ότι μετά  τις καταστροφικές πυρκαγιές του 2007 θα αντιμετωπίζαμε πρόβλημα πλημμυρών στο νομό. Δυστυχώς, δεν πραγματοποίησαν τα ανάλογα αντιπλημμυρικά έργα.   Υποχρηματοδότησαν και διέλυσαν   υπηρεσίες  ,  αδιαφόρησαν πλήρως για τις επιστημονικές μελέτες, οι οποίες έδειξαν ότι η αποκατάσταση των αποξηραμένων λιμνών θα επανέφερε το φυσικό μικροκλίμα της περιοχής και θα αποφεύγαμε τις ακραίες μεταβολές του καιρού. Ο νομός
δεν αντέχει άλλη υποβάθμιση. Δε χρειαζόμαστε την  καταστροφική ανάπτυξη που εφαρμόζουν οι αποικιοκράτες, αλλά μια ανάπτυξη που να απαντά στα πραγματικά αιτήματα της κοινωνίας .
Εκτός από την οικολογική οπτική του θέματος, πιστεύουμε με βάση στέρεα επιχειρήματα ότι η αποκατάσταση της λίμνης Μουριάς θα δώσει ώθηση στον τόπο . Η δική μας ανάπτυξη αποκαθιστά το φυσικό περιβάλλον και δίνει δουλειά με μέλλον ,γίνεται πόλος τουριστικής έλξης στην πρωτεύουσα του νομού.  Όχι, λοιπόν, εφήμερα κέρδη για λίγους, όπως ευαγγελίζονται όσοι μας μιλούν για «πράσινη» ανάπτυξη και προγράμματα Ήλιος που καταστρέφουν τις εύφορες καλλιεργήσιμες εκτάσεις του Ηλείας. Ναι, σε μια παραγωγική ανασυγκρότηση της περιοχής, με σεβασμό στο περιβάλλον, στην κουλτούρα της τοπικής κοινωνίας και στις οικονομίες μικρής κλίμακας, που θα δημιουργήσουν θέσεις εργασίας για τους κατοίκους σε τομείς όπως η αλιεία, η γεωργία, η μεταποίηση, ο τουρισμός, η παραγωγή παραδοσιακών προϊόντων.
Για να μην γίνουμε μετανάστες στο εξωτερικό ή δουλοπάροικοι στα ίδια μας τα μέρη, να οργανώσουμε τη δράση μας ,και να αξιοποιήσουμε όλες τις δυνατότητες που μας δίνει ο τόπος μας.
Ο ΣΥΡΙΖΑ στηρίζει και συμμετέχει ενεργά στις ανεξάρτητες τοπικές κινήσεις για τα περιβαλλοντικά ζητήματα αλλά και για τη λίμνη μουριά, και καλεί όλους τους Ηλείους να συμμετέχουν συλλογικά στις δράσεις αυτές. Όλοι μαζί συλλογικά, μπορούμε να δώσουμε ώθηση σε μια άλλη ανασυγκρότηση του νομού, με σεβασμό στη φύση και με δημιουργία ποιοτικών θέσεων εργασίας.
Τ.Ο. ΣΥΡΙΖΑ Πύργου


.