ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΑ ΤΑΜΕΙΑ ΚΑΙ ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ ΤΕΛΟΣ!

http://iskra.gr/
ΟΛΕΣ- ΟΛΟΙ ΣΤΟΥΣ ΔΡΟΜΟΥΣ!
ΛΗΣΤΕΙΑ 1: ΜΕΙΩΝΟΝΤΑΙ 10% ΟΙ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΕΣ ΕΙΣΦΟΡΕΣ!
ΛΗΣΤΕΙΑ 2: ΤΕΡΑΣΤΙΕΣ ΟΙ ΑΠΩΛΕΙΕΣ ΤΩΝ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΩΝ ΤΑΜΕΙΩΝ ΑΠΟ ΤΟ ''ΚΟΥΡΕΜΑ'' ΟΜΟΛΟΓΩΝ ΤΟΥΣ ΛΟΓΩ PSI!
Σε νέα επίθεση στη συλλογική περιουσία των εργαζομένων προβαίνει η συγκυβέρνηση του "μαύρου μετώπου", καθώς κατά την ενημέρωση της Επιτροπής Κοινωνικών Υποθέσεων της Βουλής, ο υπουργός Εργασίας Γ. Κουτρουμάνης εξήγγειλε την άμεση μείωση των εργοδοτικών ασφαλιστικών εισφορών κατά 10%, για τους "συνεπείς" εργοδότες!  Ένα ακόμα μέτρο, μετά το ''κούρεμα'' των ομολόγων των Ασφαλιστικών Ταμείων λόγω PSI,  που βάζει δυναμίτη στα θεμέλια της δημόσιας κοινωνικής ασφάλισης και προετοιμάζει το έδαφος για νέες μειώσεις των κύριων και των επικουρικών συντάξεων.

 

Ενημερώνοντας την Επιτροπή Κοινωνικών Υποθέσεων της Βουλής για τους στόχους του υπουργείου Εργασίας το 2012, ο  Γ. Κουτρουμάνης περιέγραψε το ασφυκτικό- διαλυτικό πλαίσιο στο οποίο έχουν οδηγηθεί τα Ταμεία, και το οποίο οδηγεί αναπόφευκτα -αν δεν αλλάξει το πολιτικό σκηνικό στη χώρα- στην πλήρη διάλυση του ίδιου του ασφαλιστικού συστήματος, με τους ασφαλισμένους να χάνουν συντάξεις και κάθε άλλο κατοχυρωμένο δικαίωμά τους. 
Και παρότι αναφέρθηκε στην εκρηκτική ύφεση, την  ανεργία, τις μειώσεις στους μισθούς και την εισφοροδιαφυγή ως αιτίες για την άθλια κατάσταση  στην οποία έχουν περιέλθει τα Ταμεία, απέφυγε σκόπιμα -όπως ήταν εξάλλου αναμενόμενο- να επισημάνει τους παράγοντες εκείνους που έχουν οδηγήσει σε ύφεση την οικονομία, σε εφιαλτικα ποσοστά την ανεργία, στο πετσόκομμα των μισθών και την αχαλίνωτη εισφοροδιαφυγή. Είναι προφανές ότι όλες αυτές οι συνθήκες δεν εμφανίστηκαν ως ''φυσικό φαινόμενο''. Είναι μάλλον η ''φυσική'' απόρροια των καταστροφικών μνημονιακών πολιτικών και των εγκληματικών δικομματικών ευθυνών των για τις πολιτικές των προηγούμενων ετών.
Απέφυγε, όμως, να αναφερθεί και στο νέο έγκλημα το οποίο θα τελέσει η τρικομματική κυβέρνηση του δοτού Πρωθυπουργού Λ.Παπαδήμου σε βάρος των Ασφαλιστικών Ταμείων, το οποίο θα δώσει και τη χαριστική βολή σε αυτά και δεν είναι άλλο από το αναμενόμενο, μέσω PSI, ''κούρεμα'' των ομολόγων των Ασφαλιστικών Ταμείων, το οποίο συνιστά έγκλημα μεγαλύτερο και από αυτό του σκανδάλου των δομημένων ομολόγων (βλ. αναλυτικά ρεπορτάζ παρακάτω).
Και το γελοιότερο-τραγικότερο όλων είναι ότι παρουσίασε το ''κούρεμα'' 10% των εργοδοτικών ασφαλιστικών εισφορών σε όσους εργοδότες ειναι συνεπείς με τις υποχρεώσεις τους  ως μέτρο για την πάταξη της εισφοροδιαφυγής -κάτι σαν ομοιοπαθητική δηλαδή- !
***Αναλυτικά το ρεπορτάζ των δηλώσεων Κουτρουμάνη:
Ο Γ.Κουτρουμάνης επισήμανε μεταξύ άλλων ότι παρά τη μείωση των συνταξιοδοτικών αποδοχών και την εξασφάλιση 450 εκατ. ευρώ σε ετήσια βάση από τη διακοπή των συντάξεων- «μαϊμού», οι συνολικές συνταξιοδοτικές δαπάνες δεν έχουν μειωθεί, καθώς ο αριθμός των συνταξιούχων έχει αυξηθεί- και αναμένεται να αυξηθεί και τα επόμενα πέντε χρόνια, με ρυθμό 60.000-70.000 συνταξιούχους ανά έτος.
Η κατάσταση, όπως υπογραμμισε,  επιδεινώνεται από την ύφεση, η οποία έχει οδηγήσει τα τελευταία χρόνια τα ασφαλιστικά ταμεία, σε απώλειες 6,7 δισ. ευρώ ανά έτος. Μόνο για το ΙΚΑ, η αύξηση της ανεργίας και η συνεπακόλουθη πτώση του μισθολογικού κόστους, έχει οδηγήσει σε συνολική απώλεια 4,2 δισ. ευρώ -με αναμονή περαιτέρω μείωσης του κόστους αυτού κατά 7,6% το 2012 σε σχέση με το 2011.
«Μία βίαιη μεταβολή των μισθών προς τα κάτω, μέσω της κατάργησης 13ου και 14ου μισθού ή της μείωσης του κατώτατου μισθού, θα οδηγούσε σε σημαντική αύξηση της ύφεσης και μείωση των εσόδων για τα ασφαλιστικά ταμεία» παρατήρησε ο υπουργός Εργασίας.
Το τοπίο συμπληρώνεται με μια αύξηση της εισφοροδιαφυγής, καθώς «το 17% των επιχειρήσεων, το 38% των ασφαλισμένων του ΟΓΑ και το 36% των ελευθέρων επαγγελματιών, αφήνουν ακάλυπτο ασφαλιστικά, το 35% των ασφαλισμένων».
Για την αντιμετώπιση του φαινομένου το Υπουργείο προωθεί μείωση των ασφαλιστικών εισφορών έως 10% υπό μορφή rebate στο τέλος κάθε εξαμήνου, εφόσον οι επιχειρήσεις κάνουν χρήση της ηλεκτρονικής κάρτας εργασίας, καταβάλουν φόρους μισθωτών υπηρεσιών και εισφορών αποκλειστικά μέσω τραπεζών, και παρουσιάζουν απόλυτη συνέπεια στην καταβολή των οφειλόμενων εισφορών τους.
Ήδη η ρύθμιση των οφειλών προς τα ασφαλιστικά ταμεία, μέσω καταβολής μικρών δόσεων και προεξόφληση των τρεχουσών εισφορών, αποδίδει 82 εκατ. ευρώ το μήνα και η κατάσχεση εις χείρας τρίτων που εφαρμόζεται για οφειλές κάτω του 1 εκατ. ευρώ, πρόκειται κατά τον κ. Κουτρουμάνη, να αυξήσει τα έσοδα από παλαιότερες οφειλές, κατά 100 εκατ. ευρώ το μήνα.
«Η διευκόλυνση των επιχειρήσεων που έχουν πληγεί από την κρίση είναι αναγκαία, αλλά δεν μπορεί να γίνει εις βάρος των εσόδων των ασφαλιστικών ταμείων» παρατήρησε ο υπουργός Εργασίας.
Παράλληλα, δεσμεύτηκε για σκληρές διαπραγματεύσεις με τους προμηθευτές των ασφαλιστικών ταμείων, προκειμένου να επιτευχθούν εκπτώσεις, τονίζοντας πως «η περίοδος που τα ταμεία πλήρωναν χωρίς να ελέγχουν και να ελέγχονται, έχει περάσει. Ο ΕΟΠΠΥ έχει τον πρώτο λόγο στη διαπραγμάτευση για τις υπηρεσίες υγείας.»
Σχετικά πάντως, με τη χρηματοδότηση των Ταμείων από το κράτος, ο κ. Κουτρουμάνης υπογράμμισε πως το κράτος εμφανίζεται πέραν του δέοντος συνεπές στις υποχρεώσεις του προς τα ασφαλιστικά ταμεία, δίνοντας 12 δισ. ευρώ περισσότερα από όσα όφειλε.
Τέλος, σημείωσε πως στόχος του υπουργείου είναι να έχουν ρυθμιστεί και αποδοθεί όλες οι οφειλές και εκκρεμότητες του ΟΠΑΔ μέχρι το τέλος Μαρτίου.
«Κούρεμα δεν υπάρχει- αλλά διαπραγμάτευση, προκειμένου να υπάρξει έκπτωση στις συγκεκριμένες δαπάνες» κατέληξε.

Δήλωση του Δημήτρη Στρατούλη,
μέλους Π.Γ. του ΣΥΝ και της Επιτροπής Εργατικής Πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ,
για τη μείωση των εργοδοτικών εισφορών κατά 10% που εξήγγειλε σήμερα στη Βουλή ο Υπουργός Εργασίας

Η μείωση των εργοδοτικών εισφορών κατά 10% σε συνδυασμό με τις απώλειες των ασφαλιστικών ταμείων λόγω της μη εξαίρεσής τους από το «κούρεμα» των ομολόγων, της πρωτοφανούς αύξησης της ανασφάλιστης εργασίας και της εισφοροδιαφυγής, της μείωσης των μισθών και της έκρηξης της ανεργίας, βάζει δυναμίτη στα θεμέλια της δημόσιας κοινωνικής ασφάλισης και προετοιμάζει το έδαφος για νέες μειώσεις των κύριων και των επικουρικών συντάξεων.
Η κυβέρνηση και η τρόικα προωθούν τη μείωση των εργοδοτικών εισφορών με αποκλειστικό στόχο να αυξήσουν τα κέρδη των μεγάλων επιχειρήσεων και να ξεπουλήσουν ευκολότερα το δημόσιο και κοινωνικό πλούτο της χώρας μας, οδηγώντας τους συνταξιούχους στον κοινωνικό Καιάδα και τα ασφαλιστικά ταμεία στην οικονομική καταστροφή.

ΣΤΟ 30% Η ΑΝΑΣΦΑΛΙΣΤΗ ΕΡΓΑΣΙΑ
Στο 30% ανέρχεται η ανασφάλιστη εργασία στη χώρα μας, ενώ μια στις δύο επιχειρήσεις απασχολεί ανασφάλιστο προσωπικό, σύμφωνα με στοιχεία της Ειδικής Υπηρεσίας Ελέγχων Ασφάλισης ΙΚΑ - ΕΤΑΜ (ΕΥΠΕΑ).
 Τα παραπάνω προέκυψαν από ελέγχους της Ειδικής Υπηρεσίας πραγματοποιήθηκαν από την 1η Ιανουαρίου έως τις 31 Δεκεμβρίου του 2011.
Ελέγχθηκαν συνολικά 21.063 επιχειρήσεις όλων των κατηγοριών, από τις οποίες διαπιστώθηκε ότι 1.313 επιχειρήσεις αν και απασχολούσαν προσωπικό δεν τηρούσαν Μητρώο ΙΚΑ- ΕΤΑΜ (αναπόγραφες- ποσοστό 6%) ούτε είχαν ενημερώσει άλλες αρμόδιες υπηρεσίες για το απασχολούμενο προσωπικό τους (Επιθεώρηση Εργασίας- ΟΑΕΔ .
Συγκεκριμένα, διαπιστώθηκε η απασχόληση 20.567 ανασφάλιστων εργαζομένων (8.225 αλλοδαποί- 12.342 ημεδαποί) σε σύνολο 68.345 απασχολουμένων που καταγράφηκαν στους επιτόπιους ελέγχους (30% ανασφάλιστοι απασχολούμενοι), ενώ καταλογίσθηκαν 9.216 παραβάσεις σε ισάριθμες επιχειρήσεις και επιβλήθηκαν πρόστιμα ύψους 11.632.000 ευρώ.
Από τους καταγεγραμμένους ανασφάλιστους από την ΕΥΠΕΑ, το 40% είναι αλλοδαποί που διαφεύγουν οποιασδήποτε επίσημης καταγραφής δικαιολογώντας τη δυσαναλογία μεταξύ αδειών εργασίας και αιτήσεων νομιμοποίησης του μεγάλου αριθμού μεταναστών που εξακολουθούν να διαμένουν και να εργάζονται παράνομα στη χώρα.
Σε ανακοίνωσή της η ΠΟΣΕ ΙΚΑ προτείνει συγκεκριμένα μέτρα για την αντιμετώπιση της ανασφάλιστης εργασίας. Μεταξύ αυτών είναι η δημιουργία κλιμακίων, στα οποία θα έχουν τη δυνατότητα συμμετοχής όλοι οι υπάλληλοι του ΙΚΑ- ΕΤΑΜ, και οι έλεγχοι σε 24ωρη βάση, η διασύνδεση του συστήματος πληροφορικής του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ με το σύστημα "TAXIS", μείωση των ασφαλιστικών εισφορών και πάγιο σύστημα ρύθμισης οφειλών.
Προτείνεται ακόμη να δημιουργηθεί "Τειρεσίας" για όσους δεν καταβάλουν εισφορές, να επανεξετασθούν οι διατάξεις για χορήγηση ασφαλιστικής ενημερότητας και να εισαχθεί νομοθετική ρύθμιση, που να προβλέπει την αναστολή ή το κλείσιμο επιχειρήσεων που δεν είναι συνεπείς στην καταβολή των εισφορών ή δεν τακτοποιούν τις οφειλές τους.

PSI: Η ΝΕΑ ΜΕΓΑΛΗ ΛΗΣΤΕΙΑ ΤΩΝ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΩΝ ΤΑΜΕΙΩΝ! ΝΑ ΤΗ ΜΑΤΑΙΩΣΟΥΜΕ!

ΠΟΙΝΙΚΕΣ ΕΥΘΥΝΕΣ ΕΠΙΣΥΡΕΙ Η ΛΗΣΤΕΙΑ ΤΩΝ ΤΑΜΕΙΩΝ!
ΑΝΑΚΕΦΑΛΑΙΟΠΟΙΟΥΝ ΤΙΣ ΤΡΑΠΕΖΕΣ – ΛΕΗΛΑΤΟΥΝ ΤΑ ΤΑΜΕΙΑ!
ΤΟ «ΚΟΥΡΕΜΑ» ΤΩΝ ΟΜΟΛΟΓΩΝ ΤΩΝ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΩΝ ΤΑΜΕΙΩΝ ΧΑΡΙΣΤΙΚΗ ΒΟΛΗ ΣΤΙΣ ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ!

Ένα νέο πολιτικό, οικονομικό και κοινωνικό έγκλημα – από τα μεγαλύτερα στην πρόσφατη ιστορία μας - βρίσκεται επί θύραις.
Η βρώμικη συγκυβέρνηση του «δοτού» πρωθυπουργού προωθεί ΠΑΡΑΝΟΜΑ, παρά τις μεγάλες αντιδράσεις, εντός των επόμενων ημερών και στο πλαίσιο του PSI, το αναγκαστικό «κούρεμα» των ομολόγων που διαθέτουν τα ασφαλιστικά ταμεία, ερήμην τόσο των διοικήσεων των Ταμείων, όσο και των ασφαλισμένων.
Έγκυροι νομικοί και ασφαλιστικοί κύκλοι υπογράμμιζαν ότι η πραγματοποίηση «κουρέματος» στα Ταμεία συνιστά βαρύτατο ποινικό αδίκημα, πολύ περισσότερο όταν θα επισυμβεί ερήμην των Ταμείων και των ασφαλισμένων!
Οι ίδιοι κύκλοι τόνιζαν ότι ένα κούρεμα των ομολόγων των Ταμείων θα επιφέρει ένα κύμα προσφυγών στη Δικαιοσύνη, ενώ οι υπεύθυνοι θα κατηγορηθούν για απιστία!
Η ΣΥΝΟΛΙΚΗ ΖΗΜΙΑ ΤΩΝ ΤΑΜΕΙΩΝ
Η οικονομική ζημιά για τα αποθεματικά των ασφαλιστικών ταμείων συναρτάται από το τελικό ύψος του «κουρέματος» στα ελληνικά ομόλογα. Ως εκ τούτου, δεδομένου ότι τα ομόλογα τα οποία κατέχουν συνολικά τα ασφαλιστικά ταμεία αντιστοιχούν περίπου σε 24 δις ευρώ, με βάση την αρχική εκτίμηση για 50% «κούρεμα», τα ταμεία χάνουν άμεσα περί των 12,5 δις ευρώ, ενώ η συνολική απώλεια των προβλεπόμενων εσόδων στα Ταμεία μπορεί να φτάσει το 70%!!! Αν επιβεβαιωθούν δε οι πληροφορίες οι οποίες κάνουν λόγο για «κούρεμα» μεγαλύτερο του 50%, οι απώλειες θα καταστούν πολύ μεγαλύτερες!
Ειδικότερα, σύμφωνα με πρώτα ανολοκλήρωτα στοιχεία, τα ομόλογα του ελληνικού Δημοσίου κυρίως κατέχουν:
ΙΚΑ - ΕΤΑΜ 2,2 δις ευρώ
ΤΕΑΔΥ 1,7 δις ευρώ / Επικουρικό Δημοσίων Υπαλλήλων)
ΤΕΑΙΤ 600 εκατ. ευρώ / Επικουρικό Ιδιωτικού Τομέα)
ΕΤΑΠ - ΜΜΕ 350 εκατ. ευρώ / Εργαζομένων στον Τύπο)
ΕΤΑΑ – ΤΣΜΕΔΕ (συνολικά, μέσω και ΤτΕ) κατά 5 δις ευρώ / Μηχανικοί, Υγειονομικοί, Νομικοί
ΟΓΑ περίπου 1,5 δις ευρώ / Αγρότες
*Στον ΟΑΕΕ δεν ξεπερνούν τα 40 εκατ. ευρώ.
Σημειώνεται ότι από τα 24 δις ευρώ περίπου, στα οποία ανέρχονται συνολικά τα ομόλογα των ταμείων, τα 15 - 16 δις ευρώ συνιστούν τοποθετήσεις που πραγματοποιήθηκαν από την Τράπεζα της Ελλάδας και για τις οποίες, τα Δ.Σ. των ταμείων καταγγέλλουν ότι ουδέποτε ενημερώθηκαν.
ΤΟ ΤΕΛΟΣ ΤΩΝ ΣΥΝΤΑΞΕΩΝ!
Κύκλοι των ασφαλιστικών ταμείων χαρακτηρίζουν το κούρεμα των συγκεκριμένων ομολόγων ως «έγκλημα», το οποίο διαπράττεται σε βάρος των ασφαλισμένων. Ακόμα χειρότερα τονίζουν ότι, επί της ουσίας, τα ταμεία αντιμετωπίζονται ως ιδιώτες και σε αντίθεση με τις τράπεζες «κατεβαίνουν», χωρίς καν διαπραγματευτή στο PSI.
Στον ΟΓΑ αναφέρουν χαρακτηριστικά ότι σύντομα θα τείνουν «χείρα επαιτείας» για να εξυπηρετήσουν τις βασικές ανάγκες και εκτιμούν ότι είναι ζήτημα χρόνου να «ακριβύνουν» οι ασφαλιστικές εισφορές. Στο ΙΚΑ θεωρούν ως πιθανότερο σενάριο διασκέδασης του προβλήματος τη μεταφορά ακίνητης περιουσίας του Δημοσίου, μαζί και των Ταμείων.
Οι ίδιοι κύκλοι κάνουν λόγο για αναπάντητα ερωτήματα γύρω από την ουσιαστική αξία των ακινήτων στη σημερινή συγκυρία και το γενικότερο σχεδιασμό της κυβέρνησης, επισημαίνοντας, συν τοις άλλοις, τον κίνδυνο εκποίησης της περιουσίας του Δημοσίου. Γενικότερα, για το ΙΚΑ εκτιμάται ότι το κράτος θα δεσμευτεί πως εγγυάται τις κύριες συντάξεις, ωστόσο, δεν θα αναλάβει καμία κατοχύρωση για την επικουρική ασφάλιση.
Αναμφίβολα, λοιπόν, το κούρεμα των ομολόγων των ασφαλιστικών ταμείων θα επιφέρει τη χαριστική βολή στις συντάξεις. Η ίδια η κυβέρνηση θα χρησιμοποιήσει σαν επιχείρημα το κούρεμα (!), για να δικαιολογήσει την «αναγκαιότητα» των μειώσεων στις συντάξεις.
Προκύπτει λοιπόν ως απόλυτη ανάγκη να εξαιρεθούν τα ομόλογα των ασφαλιστικών Ταμείων από το PSI
ΒΑΡΥΤΑΤΕΣ ΠΡΟΣΘΕΤΕΣ ΑΠΩΛΕΙΕΣ
Οι εξαιρετικά δυσμενείς επιπτώσεις από το «κούρεμα» των ελληνικών ομολόγων έρχονται να προστεθούν στις ιδιαίτερες οικονομικές δυσκολίες, τις οποίες ούτως ή άλλως αντιμετώπιζαν τα ασφαλιστικά ταμεία.
Ετησίως, οι απώλειες υπολογίζονται ως εξής:
• 11 δις ευρώ από αδιεκπεραίωτες βεβαιωμένες οφειλές εργοδοτών (6 δις στο ΙΚΑ, 4 δις στον ΟΑΕΕ, 1 δις λοιπά ταμεία) χωρίς να έχουν συνυπολογιστεί πρόσθετα τέλη. Είναι χαρακτηριστικό ότι η παλιά Ολυμπιακή χρωστά 550 εκατ. ευρώ στο ΙΚΑ.
• 9 δις ευρώ από την εισφοροδιαφυγή. Ανήλθε στο 30% το 2011, έναντι 15% το 2001, οπότε και αντιστοιχούσε σε 2,8 δις ευρώ.
• 4,8 δις ευρώ από την ανεργία η οποία ξεπερνά το 20%.
• 3,5 - 4 δις ευρώ από φαινόμενα όπως η υπεσυνταγογράφηση στον κλάδο της υγείας.
Στα παραπάνω προστίθενται οι απώλειες από τις τρομακτικές περικοπές μισθών τα τελευταία 2 χρόνια. Αν μάλιστα λάβει κανείς υπόψη τις αναμενόμενες καταργήσεις (ή μειώσεις) δώρων και επιδομάτων, οι οποίες θα επιφέρουν απώλειες εσόδων περί των 2 δις ευρώ για τα Ταμεία, γίνεται εύκολα αντιληπτό το σκανδαλώδες της υπόθεσης του συγκεκριμένου κουρέματος!
Παράλληλα, όσον αφορά στην κινητή περιουσία των ασφαλιστικών ταμείων (μετοχές), έχει επέλθει καταστροφική απομείωση, μέσω της κατοχής τραπεζικών μετοχών.
Η συμμετοχή τους στα συγκεκριμένα χαρτοφυλάκια διαμορφώνεται ως εξής:
12% στην Εθνική Τράπεζα
4,8% στην Τράπεζα Πειραιώς
43% στην Τράπεζα Αττικής
2,53% στην Alpha Bank
1,26% στο Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο
1,25% στην Αγροτική Τράπεζα
19% στην ΤτΕ
Κυριακή 29 Ιανουαρίου 2012


.