Ανοίγει ο δρόμος για μονιμοποίηση των συμβασιούχων και της Αρχ.Ολυμπίας




Μετά από πολύμηνο αγώνα ήρθε η δικαίωση των συμβασιούχων που ανοίγει των δρόμο για την μονιμοποίηση τους. Ανάμεσα σε αυτούς είναι και συμβασιούχοι του αρχαιολογικού χώρου της Αρχ.Ολυμπίας , η υποβάθμιση του οποίου είναι συνεχόμενη και φαίνεται και από το μειωμένο ωράριο λειτουργίας και την μείωση της επισκεψιμότητάς του, όπως ανακοινώθηκε πρόσφατα.
Εμείς σαν ΣΥΡΙΖΑ Ηλείας εκφράσουμε την αλληλεγγύη μας στον αγώνα των συμβασιούχων για μόνιμη και σταθερή δουλειά, με αξιοπρέπεια και ικανοποιητικό μισθό. Απαιτούμε εδώ και τώρα να τερματιστεί η ομηρία τους από την κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, αλλά και της Νέας Δημοκρατίας παλαιότερα, με την άμεση μονιμοποίηση τους. Είναι γνωστό σε όλους μας ότι οι συμβασιούχοι καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες και προσφέρουν τις ίδιες και περισσότερες υπηρεσίες με τους μόνιμους υπαλλήλους τόσο στο δημόσιο όσο και στον ευρύτερο δημόσιο τομέα και τους ΟΤΑ. Αυτή η εγκληματική πολιτική της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ οδηγεί τον ελληνικό λαό και ιδιαίτερα τη νεολαία στη χρεοκοπία, την ανεργία, την φτώχεια και την εξαθλίωση. Ο μόνος δρόμος για να δικαιωθούν οι αγώνες τους αλλά και οι αγώνες ολόκληρου του ελληνικού λαού είναι η συνέχιση του αγώνα με ενότητα, ρήξεις και ανυπακοή για να φύγει η κυβέρνηση του Γ. Παπανδρέου, η Τρόικα και το Μνημόνιο, ώστε να έρθουν καλύτερες μέρες για τους εργαζόμενους, και ιδιαίτερα για τους νέους και τις νέες που είναι το μέλλον της χώρας μας.
Εμείς σαν ΣΥΡΙΖΑ συνεχίζουμε τον αγώνα εντός και εκτός βουλής και καταθέτουμε τροπολογία – προσθήκη στο νομοσχέδιο που θα κατατεθεί σχετικά με τους συμβασιούχους.
Ακολουθεί η τροπολογία-προσθήκη:
Η Κοινοβουλευτική ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ, όπως ακριβώς έχει δεσμευτεί στις δεκάδες χιλιάδες συμβασιούχους, στο πρώτο νομοσχέδιο που θα έρθει από το υπουργείο Εργασίας ή το υπουργείο Εσωτερικών, θα καταθέσει την παρακάτω τροπολογία ώστε να δοθεί οριστικό τέλος σε αυτό το αίσχος.
ΤΡΟΠΟΛΟΓΙΑ –ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΤΟ ΣΧΕΔΙΟ ΝΟΜΟΥ
................................................................................................
Κατάταξη των συμβασιούχων ΟΤΑ και των επιχειρήσεών τους σε οργανικές θέσεις ιδιωτικού δικαίου αορίστου χρόνου.
ΑΙΤΙΟΛΟΓΙΚΗ ΕΚΘΕΣΗ
Οι εργαζόμενοι συμβασιούχοι στους Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης, υπολογίζονται σε περίπου 2.500 στον Δήμο Αθηναίων και σε 35.000 πανελλαδικά. Το σύνολο των εργαζόμενων καλύπτει πάγιες και διαρκείς ανάγκες και εργάζεται για πολλά χρόνια σε κρίσιμους τομείς που έχουν να κάνουν με την ποιότητα ζωής, τις κοινωνικές υπηρεσίες και την δημόσια υγεία.
Με νομοθετική πρωτοβουλία που ανέλαβαν το 2004 η ΓΣΕΕ και η ΑΔΕΔΥ  και είχε την ολόθερμη στήριξη του ΠΑΣΟΚ, διεκδικήθηκε η μετατροπή των συμβάσεων έργου σε συμβάσεις αορίστου χρόνου. Είναι γνωστό πως με αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου οι συμβασιούχοι έχουν δικαιωθεί, ενώ υπάρχουν πολλές αποφάσεις ελληνικών δικαστηρίων που αναγνωρίζουν ότι οι εργαζόμενοι με συμβάσεις έργου και διάφορων μορφών ελαστικής εργασίας καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες και πρέπει να μετατραπούν οι συμβάσεις τους σε αορίστου χρόνου.
Με βάσει τα ανωτέρω προτείνουμε την προσθήκη άρθρου ως εξής:
ΤΡΟΠΟΛΟΓΙΑ
1. Διαδοχικές συμβάσεις ορισμένου χρόνου ή έργου στις οποίες υποκρύπτεται εξαρτημένη εργασία των εργαζομένων των  ΟΤΑ και των ΝΠΔΔ και ΝΠΙΔ των ΟΤΑ οι οποίες έχουν συναφθεί πριν την έναρξη ισχύος του παρόντος νόμου συμπεριλαμβανομένων και των χρονικών διαστημάτων απασχόλησης σε εκτέλεση Δικαστικών Αποφάσεων Ασφαλιστικών Μέτρων και Προσωρινών διαταγών , συνιστούν εφεξής σύμβαση εργασίας αορίστου χρόνου εφόσον συντρέχουν αθροιστικά οι ακόλουθες προϋποθέσεις:
α) Συνολική χρονική διάρκεια διαδοχικών συμβάσεων τουλάχιστον 12  μήνες   έως την έναρξη ισχύος του παρόντος Νόμου, 
β) Ο συνολικός χρόνος υπηρεσίας του εδαφίου (α) να έχει πράγματι διανυθεί στον αυτό ΟΤΑ ή τα Νομικά πρόσωπα αυτού  με την ίδια ή παρεμφερή ειδικότητα και με τους ίδιους ή παρεμφερείς όρους εργασίας.
γ)  Ο χρόνος που διανύθηκε σε ΟΤΑ , ΝΠΔΔ και ΝΠΙΔ αυτών συνυπολογίζεται στον κρίσιμο για την εφαρμογή του παρόντος χρόνο υπηρεσίας του εδαφίου (α), ο δε εργαζόμενος κατατάσσεται με σύμβαση ιδιωτικού δικαίου αορίστου χρόνου στον φορέα που έχει διανύσει την μεγαλύτερη χρονικά προϋπηρεσία
δ) Εργαζόμενοι σε νομικά πρόσωπα η επιχειρήσεις ΟΤΑ που καταργούνται η συγχωνεύονται στα πλαίσια του Ν. 3801/2010  η άλλων νομοθετικών ρυθμίσεων μεταφέρονται στα νέα νομικά πρόσωπα η επιχειρήσεις.
ε) Οι εργαζόμενοι των καταργούμενων οργανισμών και επιχειρήσεων και όσοι υπερβαίνουν τον αριθμό των προβλεπομένων οργανικών θέσεων στους νέους οργανισμούς και επιχειρήσεις μετατάσσονται αυτοδίκαια σε προσωποπαγείς θέσεις των οικείων ΟΤΑ.

http://synileias.blogspot.com/


.