Ευθύνες στην ελληνική κυβέρνηση για την κατάσταση στην ψυχική υγεία επιρρίπτει η Κομισιόν σε απάντηση στον Ν.Χουντή

Τη στιγμή που οι εικόνες από τα δεκάδες παιδιά στο Κέντρο Περίθαλψης Παίδων Λεχαινών προκαλούν φρίκη, η κυβέρνηση βεβαιώνει την Κομισιόν ότι
«δεν θα υπάρξουν άλλες καθυστερήσεις στη χρηματοδότηση των υπηρεσιών ψυχικής υγείας». Αυτό προκύπτει από την απάντηση του αρμόδιου για τις κοινωνικές υποθέσεις και την κοινωνική ένταξη Επίτροπου κ. Andor σε απάντησή του στον ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Νίκο Χουντή.
Πιο συγκεκριμένα σε ερωτήσεις του ο Νίκος Χουντής προς την Κομισιόν τόνιζε ότι «η συνεχής υποχρηματοδότηση του προγράμματος από τις ελληνικές αρχές είχε ως αποτέλεσμα οι στόχοι της μεταρρύθμισης και η αποασυλοποίηση των ψυχικών πασχόντων να έχει καθυστερήσει δραματικά» και ζητούσε από την Κομισιόν να «αξιολογήσει την μέχρι τώρα πορεία του προγράμματος «Ψυχαργώ» και σε συνεργασία με την ελληνική κυβέρνηση, να συνεχίσει να χρηματοδοτεί κανονικά το εν λόγω πρόγραμμα».
Ο κ. Andor στην απάντησή του αφού επισήμανε ότι έχουν ενταχθεί στο ΕΣΠΑ στα πλαίσια του Προγράμματος «Εδραίωση των μεταρρυθμίσεων στον τομέα της ψυχικής υγείας» 377,3 εκατομμύρια ευρώ, επιρρίπτει ευθύνες στην ελληνική κυβέρνηση για καθυστερήσεις πληρωμών τονίζοντας ότι «οι ελληνικές αρχές διαβεβαίωσαν την Επιτροπή ότι δεν θα υπάρξουν άλλες καθυστερήσεις στη χρηματοδότηση των υπηρεσιών ψυχικής υγείας και ότι όλες οι μελλοντικές πληρωμές θα πραγματοποιηθούν εγκαίρως». Σημειώνεται εξάλλου ότι ο Νίκος Χουντής μετά και τις αποκαλύψεις στο Κέντρο Περίθαλψης Παίδων Λεχαινών κατέθεσε σήμερα νέα ερώτηση προς την Κομισιόν όπου επιρρίπτει ευθύνες τόσο στη Κομισιόν αλλά κυρίως στις ελληνικές κυβερνήσεις οι οποίες έχουν τεράστια ευθύνη για τη διαχείριση των κονδυλίων και ιδίως για τις τεράστιες καθυστερήσεις πληρωμών της ελληνικής συμμετοχής στο πρόγραμμα.
Οι απαντήσεις του κ. Andor σε σχετικές ερωτήσεις του Νίκου Χουντή έχουν ως εξής:
•    «Οι υπηρεσίες της Επιτροπής παρακολουθούν εκ του πλησίον την υλοποίηση του προγράμματος  «Ψυχαργός» και τη γενική μεταρρύθμιση της ψυχιατρικής πολιτικής για την παγίωση της  μεταρρύθμισης στον τομέα της ψυχικής υγείας  στην Ελλάδα και την ποιοτική αναβάθμιση των υπηρεσιών ψυχικής υγείας. Προς τον σκοπό αυτό, οι ελληνικές αρχές ανέθεσαν εξωτερική αξιολόγηση του προγράμματος, που θα πραγματοποιηθεί από διεθνείς εμπειρογνώμονες. Τα πορίσματα τα οποία αναμένονται κατά τα μέσα Δεκεμβρίου 2010, θα παρουσιαστούν σε ειδικά αφιερωμένο συνέδριο στην Αθήνα, όπου θα συμμετάσχουν διάφοροι ενδιαφερόμενοι φορείς και ειδήμονες στον τομέα της ψυχικής υγείας, με στόχο τον επαναπροσδιορισμό του προγράμματος.   Tο πρόγραμμα «Ψυχαργός» συγχρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο στο πλαίσιο του επιχειρησιακού προγράμματος «Ανάπτυξη των ανθρωπίνων πόρων (2007-2013)». Η συνολική δημόσια δαπάνη που συνδέεται με την Προτεραιότητα 5 (Εδραίωση των μεταρρυθμίσεων στον τομέα της ψυχικής υγείας – ανάπτυξη της βασικής υγειονομικής περίθαλψης και προστασίας της δημόσιας υγείας του πληθυσμού) κατά την εν λόγω περίοδο είναι 377 347 429 ευρώ. Οι ελληνικές αρχές διαβεβαίωσαν την Επιτροπή ότι δεν θα υπάρξουν άλλες καθυστερήσεις στη χρηματοδότηση των υπηρεσιών ψυχικής υγείας και ότι όλες οι μελλοντικές πληρωμές θα πραγματοποιηθούν εγκαίρως».
•    «Η Επιτροπή τονίζει ότι είναι αναγκαίο να εφαρμοστεί πλήρως η μεταρρύθμιση του ελληνικού ψυχιατρικού συστήματος υγείας και ιδίως η αποϊδρυματοποίηση όλων των υπηρεσιών ψυχικής υγείας σύμφωνα με το εθνικό πρόγραμμα ψυχιατρικής μεταρρύθμισης «Ψυχαργώ». Αυτή η εφαρμογή θα θέσει τέλος στις πρακτικές ασυλοποίησης και στη συμφόρηση που διαπιστώθηκαν στα ψυχιατρικά νοσοκομεία».
To Γραφείο Τύπου


.